Wandelen door de bergen van Montenegro

Frank Verschuren

Bijna nergens in Europa vind je zulke wilde natuur als in Montenegro. De ongerepte bergen van het Balkanland worden bewoond door beren en wolven en bieden dramatische uitzichten over scherpe pieken en uitgestrekte bossen. De bergpassen zijn bovendien rijkelijk bestrooid met middeleeuwse kerkjes en traditionele Oost-Europese dorpjes. Kortom: een uitgelezen plek om eens een flinke wandeling te maken. Dit zijn de mooiste routes.

Uitzicht over het Valbonëdal in Albanië | Foto: przemeksuwalki / iStock

Maja Kolata

De Kolata-bergketen is deel van de grens tussen Albanië en Montenegro. Hier vind je onder andere Zla Kolata, de hoogste piek van het land. De top van deze reus kan zonder geklauter worden bereikt, maar deze tocht is alleen aan te raden voor ervaren wandelaars. De ietwat kleinere Dobra Kolata is een stuk vergeeflijker en biedt een prachtig uitzicht over de ontzagwekkende Valbona vallei.

Het uitzicht is prachtig, maar blijf de trap volgen... | Foto: Riverlim / iStock

Het kasteel van San Giovanni in de baai van Kotor

Dat het pad naar het kasteel voorzien is van treden, betekent niet dat de klim makkelijk wordt - verwacht te puffen en te hijgen tegen de tijd dat je de kasteelmuur bereikt. Halverwege je tocht kom je langs een prachtige kerk (Crkva Gospe od Zdravlja, wat zoveel betekent als Onze Lieve Vrouwe van Gezondheid), vanaf waar het uitzicht prachtig is. Maar zet door! Wat de zware wandeling de moeite waard maakt, is het schitterende middeleeuwse fort dat zich al honderden jaren boven op de berg verschanst. Tussen de 9de en 19de eeuw werden er meermaals gebouwtjes aan het fort toegevoegd. Er zijn dan ook invloeden te herkennen van de Byzantijnen tot aan de Venetianen. Vanaf de kasteelmuren is het uitzicht over de heldere baai schitterend.

Kotorska Tvrdava in de baai van Kotor

Kotorska Tvrdava betekent “het oude pad” en leidt eveneens naar het kasteel van San Giovanni. Je volgt echter een andere route die, in plaats van langs stenen trappen, over een oud zandpad loopt. De tocht is langer, maar minstens zo mooi. En je krijgt een andere kant van de berg en de baai te zien.

Vanuit de Grbaja-vallei zie je overal de prachtigste bergen | Foto:  jahmaica / iStock

Taljanka, in de Grbaya-vallei

Deze wandeltocht begint bij een berghutje beneden in de Grbaja-vallei, aan de voet van de Taljanka. De route neemt je mee door een dichtbegroeid, mysterieus bos alvorens je te verrassen met een duizelingwekkend uitzicht op de berg Karanfili wanneer je de eerste top bereikt. De tocht over de bergrug wordt steeds wilder en mooier naarmate je de hoogste piek van de Taljanka nadert. De weg naar beneden loopt een stukje Albanië door, om vervolgens weer bij het vertrekpunt uit te komen.

Er valt naast wandelen buitengewoon veel te beleven in de buitenlucht van Montenegro en ook in het noorden van het land kijk je je ogen uit.

Openingsbeeld: sankai / iStock