Voel je een avonturier in Andorra

Redactie Lonely Planet
Voel je een avonturier in Andorra

Het kleine stukje land tussen Frankrijk en Spanje lijkt bijna wel een vergissing van de kaartenmaker. Het bergachtige microstaatje Andorra is een van de minder bekende Europese landen, maar het bescheiden oppervlak maakt dat je het in slechts een paar dagen helemaal kunt leren kennen.

Je ziet echt alles als je over het Gran Recorregut País (GRP)-pad loopt, door enkele van de wildste landschappen van de Pyreneeën. De 120 kilometer lange rondtocht door het land bereikt een hoogte van 2.829 meter bij de Collada dels Pessons, loopt door beboste valleien, langs hooggelegen meren en weiden met kuddes paarden. Andorra is misschien klein, maar dit is een serieuze wandeltocht en vereist een goede planning en uitrusting. Als je liever in een bed in een hotel slaapt dan in een berghut, zijn er kortere wandeltochten naar het hart van dit bijzondere land waar 85.000 mensen wonen en Catalaans als officiële taal wordt gesproken.

Make it Happen

De details over het GRP-pad en andere wandelroutes vind je op de website van Visit Andorra. Er zijn downloadbare routekaarten waarvan sommige geopend kunnen worden op je GPS-apparaat.

Je vliegt vanaf een aantal Franse en Spaanse steden rechtstreeks naar Andorra (kijk op airandorra.es), maar de meeste reizigers vinden het handiger om naar Barcelona of Toulouse te vliegen en vanaf daar naar Andorra te rijden. Vanaf Amsterdam vlieg je met Vueling naar Barcelona (vanaf €70; vueling.com) en vanaf Brussel met Ryanair (vanaf €34; ryanair.com).

Slaap in berghutten langs de wandelpaden. De meeste zijn zeer Spartaans, soms worden warme maaltijden geserveerd. Hotel L’Ermita is een goede uitvalsbasis (vanaf €60; hotelermita.com)

Meer avonturen beleven in Zuid-Europa? Ga op roadtrip door onontdekt Extremadura.

Openingsbeeld: merc67 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram