Vier fantastische dingen om te doen in Madagaskar

Redactie Lonely Planet

Stiekem wist je dit misschien allang, maar Madagaskar is werkelijk als geen andere plek op aarde. We hebben vier onvergetelijke activiteiten op een rijtje gezet om op dit unieke eiland te ondernemen.

Trek het regenwoud in voor een warm bad

Parc National de Ranomafana is bekend door zijn warmwaterbronnen en het regenwoud vol maki. Vertrek 's ochtends vroeg om een glimp van de halfmaki op te vangen en steek later via een smalle brug de wilde rivier van het dorp over. Hier tref je een rij met hottubs aan, verspreid over kleine kamertjes. Eenmaal ondergedompeld in het gloeiendhete water ontspan je direct. Verblijf in het gastvrije en laagdrempelige hotel La Palmerie, voor huisgemaakte bananenpannenkoeken besprenkeld met chocolade én de kans om Dadalira te ontmoeten: een lokale bewoner van 106 jaar oud, die de meest dramatische hoogte- en dieptepunten van het land heeft overleefd.

Ontbijt in Malagasi-stijl, ’s avonds haute cuisine

De Fransen hebben bij de kolonisatie van Madagaskar een duidelijke stempel op het land gedrukt: overal waar je komt vind je croissants. Een maaltijd in Malagasi-stijl zoek je in een hotely, een van de ietwat groezelige wegrestaurants. Hier worden stapels gebakken deegballen (mofobols) en superzoete koffie met gecondenseerde melk geserveerd. Andere opties zijn gefrituurde bananen en rijstwafels. Het is ver van haute cuisine, maar het mensenkijken en de gastvrijheid maken dit een onbetaalbare ervaring.

Aan de andere kant van de culinaire schaal tref je La Varangue, een gerenommeerd restaurant dat zich in Antananarivo bevindt. Het wordt gerund door meester-chocolatier Lalaina Ravelomanana, die onlangs werd verkozen tot een van de vijf beste chefs van de wereld. Hij creëerde een menu om je vingers bij af te likken, met inbegrip van een proefmenu en hoofdgerechten als grenadine-zebusteak met appelcannelloni, een mysterieus gerecht dat de naam explosion du chef draagt en, uiteraard, heerlijke chocolade. Eet buiten op de veranda met uitzicht op de stad of binnen, te midden van een stijlvol interieur versierd met intrigerende relikwieën.

Ga het water op in een kano | Foto: vale_t / iStock

Een safari langs het meer

Vanaf Camp Bandro, bij het Alaotrameer, glijd je 's ochtends vroeg in een kano als een vis door het water van het grootste meer van Madagaskar. Als de zon opkomt duwt je gids de kano door dichtbegroeid riet naar een plek die rechtstreeks uit de film Avatar gegrepen lijkt. Papyrus schiet om je heen omhoog en de grijze halfmaki houden je met hun grote kraalogen in de gaten. Het is niet makkelijk om hier te komen - het kost een minibustaxi twaalf uur, over slechte wegen, om de eindbestemming te bereiken - maar het is de moeite waard. Het kamp zelf bestaat uit twee basisbungalows in een prachtige rozentuin. Drie heerlijke maaltijden per dag zijn bij het verblijf inbegrepen, evenals een emmerdouche en elke ochtend toegang tot het meer.

Ontdek opmerkelijke wezens | Foto: massimo_s8 / iStock

Ontmoet de merkwaardigste wezens van Moeder Natuur

Het rijke regenwoud van Andasibe heeft niet minder dan vier nationale parken, dus overal waar je komt kun je de griezelige roep horen van de grootste overgebleven makisoort, de Indri. Trek door het dichte regenwoud en kijk omhoog naar de enorme variëteit aan opmerkelijke wezens die zich hoog boven je hoofd bevinden. Spot dikke, groene Parsons kameleons en de bizarre snuitkever met een giraffennek. Voor een nachtwandeling trek je naar het rustige Mitsinjo-bos om de kikkers in koor te horen kwaken en muismaki's te zoeken. Om de dieren van dichterbij te bekijken bezoek je het maki-eiland van Vakona Lodge, een toevluchtsoord voor geredde maki’s die ooit in gevangenschap leefden.

Openingsbeeld: milehightraveler / iStock