Verken “the last frontier”: landexcursies in Alaska

Redactie Lonely Planet

De ondoordringbare wildernis van Alaska werd dankzij de cruise bereikbaar voor miljoenen mensen, maar je kunt Alaska alleen écht leren kennen door van boord te gaan. Ontdek een aantal klassieke Alaskaanse ervaringen die je aan wal kunt beleven.

Totempalen in Ketchikan

In Ketchikan kun je goed kajakken en prachtige boottochten maken door de fjorden. Maar waar de stad echt bekend om staat, is haar verzameling inheemse totempalen. Totems zijn typisch voor deze regio, vooral onder de Tlingit-, Haida- en Tsimshian-stammen die al millennia lang in deze regio wonen. Om er helemaal in op te gaan, ga je naar het Totem Heritage Center in de stad, waar de geschiedenis tot leven komt aan de hand van oude totems. Hierna kan je enkele kilometers zuidwaarts reizen, naar Saxman Village, waar je lokale houtsnijders aan het werk ziet en hun meesterwerken buiten kan spotten. Wandel tot slot nog even rond in Totem Bight State Park om helemaal tot rust te komen.

De totempalen zijn typisch voor de regio | Foto: bullsiphoto / iStock

Geschiedenis van de Gold Rush in Skagway

Skagway is een belangrijke herdenkingsplaats voor de Klondike Gold Rush van 1897-1898. Het laatste grote avontuur van de 19de eeuw waarbij duizenden gelukzoekers aan land kwamen op zoek naar goud… iets wat de meesten van hen nooit te zien zouden krijgen. Om een beeld te krijgen van de setting waarin 100.000 mensen alles riskeerden (of zelfs verloren), kan je een gratis wandeltour volgen met een parkwachter van het National Park. Hij neemt je mee op een historische reis door het ooit losbandige, maar nu prachtige gerestaureerde Skagway.

Het oude goudzoekersdorp is rijk aan verhalen | Foto: Dougall_Photography / iStock

Gletsjers in Whittier

Whittier ligt tussen de majestueuze bergen van de kust van Alaska en verleidelijk dicht bij een aantal van ’s werelds mooiste gletsjers: landschap-bepalende reuzen die gewelddadig de zee in storten waar ze honderden ronddobberende ijsschotsen veroorzaken. Om zo dicht mogelijk bij deze natuurwonderen in de buurt te komen, kun je in Whittiers haven aan boord stappen voor een prachtige vaartocht. Wees voorbereid op verrassingen; gletsjers en ijsbergen veranderen constant. Philip’s Cruises & Tours ligt gemakkelijk gelegen naast de cruiseterminal. Zij bieden comfortabele bootexcursies aan van vijf uur.

Vaar met een boot langs te imposante ijsbergen | Foto: virsuziglis / iStock

Beren in Kodiak

Kodiak vormt de habitat van één van de grootste berensoorten op aarde, die in dit stukje van Alaska jagen op de overvloed aan zalm. Excursies om beren te spotten in Kodiak zijn niet goedkoop, maar doordat ze zo authentiek zijn en in kleine groep gebeuren, zijn ze elke cent waard. Je kan een excursie met een watervliegtuig plannen, die ongeveer vier uur duurt. Zo heb je de mogelijkheid om niet alleen vanaf het land maar ook vanuit de lucht beren te spotten. Kingfisher Aviation is een goede plaatselijke organisatie.

Een beer vist voor zalm in de rivier | Foto: wanderluster / iStock 

De stad Detroit leeft weer helemaal op; de perfecte tijd om het te bezoeken!

Openingsbeeld: Chilkoot / iStock