Tien tips voor een succesvolle eerste fietstour

Redactie Lonely Planet

Fietstours over een lange afstand zijn een goedkope, uitdagende en volkomen onvergetelijke manier om de wereld te ontdekken. Maar ben je bereid om vliegtuigen en hotelbedden in te ruilen voor een tent, twee wielen en een uitgestrekte weg? 

Hier zijn 10 bikepacktips om je van de bank af en in het zadel te krijgen. 

Prik een datum en ga plannen

Besluiten dat je het toch écht gaat doen is het moeilijkste deel. Een datum kiezen (en ongeveer weten hoe lang je weg blijft) helpt je je reis concreet te maken, want er is nu een deadline om naartoe te werken. Eerste keer? Ga dan tijdens de warmere maanden en kies een makkelijke route uit voor de eerste twee weken. Trainen van te voren kan helpen, maar is niet noodzakelijk – je raakt tijdens je tour vanzelf in vorm. 

Bekijk fietstourblogs en -websites zoals Travelling Two en de Facebookpagina Bicycle Touring en Bikepacking voor bewezen succesvolle plantips. 

Investeer in een goede uitrusting | Foto: blyjak / iStock

Koop de juiste uitrusting

Investeer in dingen die je echt nodig hebt: een goede vrijstaande tent, een fatsoenlijke tourfiets, waterdichte fietstassen en een gasbrander. Kies voor een stevige tourfiets met stalen frame en stalen rekken voor en achter om je fietstassen aan op te hangen. Je tassen moeten slijtvast zijn, aangezien ze alles moet dragen: je tent, kachel, slaapzak en -mat, elektronica en kleding. 

Elke gram en centimeter telt. Kies voor een lichte uitrusting en gebruik droge zakken om je kleding in samen te persen. Probeer de drang te weerstaan om te overdrijven en geef niet al je geld uit aan dingen die het misschien niet lang volhouden; echt essentiële zaken als vochtige doekjes, muggenspray en chloortabletten (om water te zuiveren) kosten meestal vrijwel niets. 

Plan een route die bij jou past

Waar je dan ook van plan bent te gaan fietsen, probeer de hoofdwegen te vermijden: die zijn vaak druk en weinig inspirerend. In landen als Nederland is het heerlijk fietsen, vanwege de vele vlakke en fietsvriendelijke fietspaden. Maar als je echt een uitdaging zoekt is Tadzjikistan en Patagonië misschien meer iets voor jou.  

Maak gebruik van regionale middelen en infrastructuur zoals Europa’s Eurovelo fietsroutes die uitstekende offroad routes aanbieden. De Adventure Cycling Association van de Verenigde Staten en het Sustrans Network van Engeland hebben fantastische kaarten met alternatieve routes en lijsten met faciliteiten. 

Vermijd onnodige omwegen

Er was eens een tijd dat de gekreukelde papieren kaart met ezelsoren de beste vriend was van iedereen die een fietstour maakte. Tegenwoordig is dat een betrouwbare GPS of navigatie-app. Kies voor een duurzame en multifunctionele GPS die is ontworpen met avonturiers in het achterhoofd. 

Smartphones zijn ook een fantastische optie als je zeker weet onderweg regelmatig toegang te hebben tot elektriciteit en internet. Je kan kaarten downloaden die je niet alleen de beste wegen laten zien, maar ook de leukste routes buiten de gebaande paden. De app Maps.me is gedetailleerd, makkelijk te gebruiken en laat nu in bijna alle landen de hoogte zien die je fietst. 

Stel een budget en begin met sparen

Fietstours hoeven niet duur te zijn; als je bereid bent om te leven op rijst en pap en bij elke mogelijkheid in het wild te kamperen, dan is een budget van een paar euro per dag haalbaar. 

Door visa, hotelovernachtingen en restaurantbezoekjes loopt het budget al snel op, maar als je hoopt op de gulden middenweg (een mager voedselbudget en tal van goedkope of gratis accommodaties, met af en toe iets meer luxe), verwacht dan een budget nodig te hebben van 15 tot 20 euro per dag, afhankelijk van het land. Houd rekening met je reisverzekering en noodgeld voor fietsreparaties en -benodigdheden.

Bereid je voor op regen en wind | Foto: nullplus / iStock

Stel je eigen, persoonlijke doelen

Volgens wereldfietser Jonathan Kambsgaro-Bennett wordt hem het meest gevraagd hoeveel kilometer hij per dag aflegt. Zijn antwoord? ‘Dat hangt af van de heuvels, de wind, de weg en een miljoen andere dingen… Maar vooral van de wind.’

Een dagelijks doel stellen kan lastig zijn, maar een grove inschatting maken van wat je wil (en kan) bereiken helpt je bij het plannen van je route. Degenen die vaak een fietstour maken leggen zo’n 60 tot 80 kilometer per dag af, afhankelijk van de omstandigheden, terwijl beginners wellicht met wat minder kilometers beginnen. Naast het weer en de kwaliteit van de wegen beïnvloeden je persoonlijke doelen ook de keuzes die je onderweg maakt – en ze helpen je om door te gaan. 

Word een kampeerpro

Een tent opzetten in de wildernis na een lange dag op het zadel kan stressvol zijn. Gelukkig verslaat vermoeidheid vaak angst – en hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Op sommige plekken mag je wildkamperen, zolang je maar uit het zicht bent (Schotland, Iran, Japan). Op andere plekken is het verboden, waardoor stiekem kamperen een stuk lastiger wordt (Zwitserland, Australië en de Verenigde Staten) – het is handig om op de hoogte te zijn van de wetgeving van het land waar je wil gaan fietsen. 

Natuurlijk is je doel een mooi, afgelegen en vlak grasland in de buurt van een riviertje, maar bijna alles kan een geschikte kampeerplek zijn. De sleutel om bepaalde angsten te overwinnen is om goed verborgen te zitten en van privéterreinen weg te blijven; of de grondeigenaren toestemming te vragen om er je tentje op te zetten. De lokale bevolking is vaak behulpzaam – en als je hun zegen hebt, zul je slapen als een roos. Bekijk de beste tips van wereldfietser Tom Allen over wildkamperen. 

Raak vertrouwd met fietsmiddelen

Als je Couchsurfing leuk vindt, dan is tijdens je fietstour Warmshowers je beste vriend: een hechte, internationale gemeenschap van fietsliefhebbers die tweewielige reizigers graag een handje helpen.

Het kan lastig zijn om hosts te vinden in Centraal-Azië, Afrika en delen van het Midden-Oosten, maar in Europa, Iran en Amerika heeft Warmshowers wél een gigantisch netwerk. Enthousiaste hosts zullen meer voor je doen dan alleen een dak boven je hoofd bieden na een lange dag fietsen; ze verzorgen vaak een diner voor je en delen met plezier hun eigen avontuurlijke verhalen. 

Leer de gemakken van een kooktoestel | Foto: silvrshootr / iStock

Leer hoe je moet koken op een kooktoestel

Als je aan een dieet van instant noodles niet genoeg hebt, doe je er goed aan om je kooktoestel te leren kennen. De meeste kleine kampfornuizen hebben slecht één stand en er zijn maar weinig fietsreizigers die meer dan twee kleine potten meenemen. Toch kun je met een beetje creativiteit een heerlijke maaltijd klaarmaken na een pittige dag op de fiets. 

Met pasta, rijst en pap heb je altijd iets om te eten. Om je maaltijden iets lekkerder te maken gooi je er wat chili, knoflookpoeder, peper en kerriepoeder in een licht, plastic bakje. Pindakaas verandert zelfs de smerigste maaltijden in een satéspecialiteit en soepmixen kunnen een tweede functie krijgen als lichte, maar heerlijke basis voor saus. 

Overwin je angsten

‘Wat als iemand je fiets steelt? Wat als je aangevallen wordt tijdens het kamperen? Wat als je wordt aangereden door een vrachtwagen?’ Deze vragen worden niet alleen door je familieleden naar je hoofd gegooid – je zult het jezelf ook constant afvragen. 

Met deze volkomen logische angsten kun je het beste omgaan door jezelf op het ergste voor te bereiden, maar het beste te verwachten. Zorg ervoor dat je de kleine lettertjes leest en neem een verzekering met een uitgebreide dekking waarmee je ook gesloten uitrusting verzekert. Bewaar een persoonlijk alarm of berenspray op een toegankelijke plaats en overweeg om een SPOT-tracker bij je te houden; die verzendt (indien ingeschakeld) je locatie, zodat vrienden en familie altijd weten waar je bent. Blijf waakzaam en het komt wel goed. De meerheid van de fietsers spreken enkel over de overweldigende vrijgevigheid en vriendelijkheid die ze tegenkomen onderweg.

Lees ook: De natuur in: Wandelen door Zuid-Zweden. 

Openingsbeeld: GibsonPictures / iStock