Ter land en ter zee: avonturen in Indonesië

Redactie Lonely Planet

De archipel van Indonesië, 4000 kilometer van oost tot west, is tot het kleinste hoekje bedenkt met jungle, waar van alles te beleven valt voor actieve en avontuurlijke reizigers. Onder water duiken en snorkelen openbaart een divers en kleurrijk zeelandschap, terwijl boven water de golven een mooie uitdaging zijn voor fanatieke surfers. Aan land vormen de ruige bergtoppen, tropische jungles en kolkende rivieren de perfecte setting voor trektochten, wildwaterraften en wildlife-ontmoetingen.

Kajakken

Begin een peddelavontuur in Indonesië met een tocht langs de beboste oevers van een heilig bergmeer. Ga vervolgens zeekajakken over de strakke wateren rond Bali, of ga een paar dagen op excursie door de afgelegen Raja Ampat-eilanden. Vanuit het Balinese bergdorpje Kedisan organiseert C. Bali ochtendtours om de vulkanische krater van Danau Batur (het meer van Batur) te ontdekken, in een opblaasbare kano. Verder richting het zuiden kun je kano's huren langs de kust van Sanur, om daarmee op een ontspannen manier de omgeving te verkennen. Op de verre eilanden Raja Ampat, 2000 kilometer richting het noordoosten, laat Kayak4Conservation je de prachtige eilandengroep ontdekken, door jungle-eilandjes en verborgen lagunes. Bij begeleide tours zit overnachting bij lokale gastenverblijven inbegrepen.

Het heldere water maakt Indonesië perfect voor snorkelen | Foto: Soft_Light / iStock

Snorkelen

Met meer dan 17000 eilanden (en honderdduizenden stranden) is Indonesië de uitgelezen plek om met bril, snorkel en flippers in de warme, tropische zee te verdwijnen. Vanaf de noordelijke kust van Bali vertrekken vlakbij Pemuteran snorkeltrips om de wateren van Pulau Menjangan (“Deer Island”) te verkennen. In het oosten van Bali, bij Tulamben, ligt zo’n 50 meter van de kust het wrakvan de Liberty klaar om verkend te worden, een cargoschip van de Amerikaanse Marine uit de Tweede Wereldoorlog. Verder naar het oosten, bij de Gili-eilanden voor de noordelijke kust van Lombok, kun je ook geweldig snorkelen- direct vanaf het strand. Er zwemmen regelmatig zeeschildpadden voorbij. Of ga naar Nabire, in de afgelegen oostelijke provincie Papua, om te zwemmen met walvishaaien.

Duiken

Indonesië zou weleens de fijnste duikbestemming op deze planeet kunnen zijn: warm tropisch water, een grote variatie zeelandschappen, verlaten wrakstukken en een wonderschone onderwaterwereld. Beginners kunnen op Bali en de Gili-eilanden bij Lombok introductielessen krijgen van goede duikscholen, waarbij je de mogelijkheid krijgt reuzenmanta's en maanvissen te zien bij Nusa Penida, ten zuiden van Bali. Vaar mee op een liveaboard-boot om ook de verre koralen en wonderlijke vissenscholen van Nusa Tengarra te kunnen ontdekken, of Pulau Bunaken, ten noorden van Sulawesi. Of natuurlijk de eerdergenoemde Raja Ampat-eilanden van Papua.

Wandel tussen authentieke Tongkonans van de Toraja | Foto: benedek / iStock

Trektochten

In Indonesië zijn veel mogelijkheden om verschillende landschappen en culturen te leren kennen. Maak een interessante dagwandeling of trek tijd uit voor een meerdaagse tocht door de jungle. Of klim naar de top van spectaculaire vulkanen. Met Wild Sumatra Adventures, gevestigd in Sungai Penuh, kun je de bossen en bergmeren van Kerinci Seblat National Park ontdekken. Of daag jezelf op de Gunung Semeru, Java's hoogste bergtop (3676 meter). Als je de fascinerende mix van culturen in Indonesië wilt leren kennen, maak dan eenvoudige dagtochten rondom de groene rijstterrassen, slaperige dorpjes en oude tempels van Ubud. Of ontdek de lokale architectuur, dwalend door de valleien van de regio Tana Toraja, op Sulawesi.

Surfen

Indonesië is een hotspot voor surfers van over de hele wereld, van de branding voor beginners in Bali, tot nieuwe surfplekken die nog elk jaar door onverschrokken reizigers worden ontdekt. Op de zuidelijke stranden van Bali stikt het van de surfscholen, relaxte hostels en nachtelijke feestjes. Maar ook de stranden van Java, Lombok en Sumbawa, met hun palmbomen en bungalows met rieten daken, zijn perfect voor een surfverblijf. Op het enorme eiland Sumatra vind je de beste surfregio’s, zoals het rustige Pulau Nias en het opbloeiende Krui. Op de legendarische Mentawai-eilanden vind je populaire surflocaties als Pitstops, Telescopes en Bank Vaults - ook zeer populair onder Australische en Braziliaanse surfers.

Bij de afgelegen Mentawai-eilanden is het heerlijk surfen | Foto: Chris_Hannant / iStock

Fietsen

Roetsj bergafwaarts door de dorpjes en rijstvelden van centraal-Bali of maak wat meer uitdagende fietstochten: Indonesië op twee wielen doorkruisen is een perfecte manier om het land te verkennen, op het ontspannen tempo van de locals. In Ubud en Kintamani vind je fietsorganisaties die tours aanbieden door kronkelige bergweggetjes langs tempels en cultureel erfgoed. De noordelijke Balinese stad Lovina is een goede uitvalsbasis voor onafhankelijke tochten langs watervallen. Fietsend over achterafweggetjes op Pulau Samosir in het Tobameer heb je bijzondere uitzichten op vulkanen. Vanuit de kosmopolitische universiteitsstad Yogyakarta op Java is het slechts 17 kilometer fietsen naar de fascinerende Hindutempels bij Prambanan.

Raften

Bali is een klein eiland, maar je kunt er talloze avonturen beleven. Na kajakken over het meer van Batur of bergafwaarts fietsen van de bergplaats Kintamani is een populair tijdverdrijf op het eiland raften. Bijvoorbeeld over de rivier de Ayung, nabij Ubud, of het nog ruigere gebied om de rivier de Telagawaja in Oost-Bali. De Grade II en Grade III stroomversnellingen zijn het spannendst tijdens of net na het regenseizoen (van november tot maart). Op de rivier de Citarak door Java kun je buitengewoon spannende wildwatertochten maken en ook de rivier de Sa'dan in Sulawesi haalt bloedstollende snelheden. Indosella, gevestigd in Tana Toraja, biedt rafttochten aan over de 20 stroomversnellingen van de Sa’dan. Combineer een driedaagse trip met overnachtingen in rivierhutten.

Als je niet oplet loop je de orang-oetans zo voorbij... | Foto: USO / iStock

Wildlife spotten

's Werelds grootste reptielen, fantastische vogelsoorten en iconische dieren zoals orang-oetans en de bedreigde Sumatraneushoorn… je vindt in Indonesië een mateloze verscheidenheid aan wild leven. De komodovaraan, met z’n indrukwekkende 3 meter lang en 100 kilo, patrouilleert over de stranden en kruipt tussen de bossen van Komodo National Park. Bij de rivieroevers van het Tanjung Puting National Park kun je als je goed kijkt orang-oetans ontdekken en voor olifanten en bijzondere vogels ga je naar het Way Kambas National Park op Sumatra. Hier kom je met enig geluk ook de kleinste neushoorns ter wereld tegen. Op Papua leeft een enorme verscheidenheid aan fauna, van kleurrijke paradijsvogels tot wollige boomkangoeroes.

Nog meer avontuur? Naar het oosten ligt Papoea-Nieuw-Guinea, een legendarische plek...

Openingsbeeld: Java | yai112 / iStock