Tarzan is er niks bij: 5 unieke avonturen in Laos

Anne von Gleich

Het ongerepte Laos is een uitgestrekt land met weinig inwoners maar des te meer natuur. Een plus een is twee: het land is een paradijs voor alle natuur- en sportliefhebbers onder ons. De vele watervallen, woekerende jungle en grillige karstgebergten maken Laos ideaal voor uiteenlopende belevenissen op de motor, mountainbike, te voet en per kabelbaan. Wat is jouw favoriet?

Een bedreigd Gibbon-aapje | Foto: tunart / iStock

Slingeren tijdens de Gibbon Experience

In het noorden van Laos, nog net niet in Thailand, ligt Houay Xai; het startpunt van een onvergetelijke tocht. De Gibbon Experience is een tweedaags trektocht die in het leven is geroepen om het oerwoud van Bokeo Nature Reserve te beschermen. De tocht is vernoemd naar het zeldzame Gibbon-aapje, een graag geziene gast die met uitsterven is bedreigd. Voor €225 (inclusief maaltijden), ga je de wildernis in en overnacht je in prachtige boomhutten die je bereikt via zoevende kabelbanen en stevige wandelingen. Zorg er wel op dat je een reservering hebt, het zou jammer zijn als je helemaal voor niets naar Houay Xai afreist.   

Scooteren via de Thak Hek Loop

Deze beroemde scooterroute, vernoemd naar het dorpje Thakhek, is een spectaculaire tocht langs de hoogtepunten van centraal Laos. Per scooter of motor leg je in vier á vijf dagen ongeveer 450 kilometer af en kom je langs talloze schattige dorpjes met loslopende boerderijdieren. Hier word je enthousiast onthaald door de inwoners, die je voor een prikkie een lekkere lunch voorschotelen. Om vervolgens je tocht te hervatten dwars door de bergen, langs glinsterende rivieren en gapende grotten. Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, de route heeft een logisch verloop en je krijgt een goede kaart mee.

Zonsondergang op de rivier de Mekong | Foto: evenfh / iStock

Kajakken in Si Phan Don

In de Mekong Delta drijven zo’n 4000 eilanden, die je stilletjes kunt bewonderen vanuit je kajak. In het dorpje Champasak huur je een kano en begin je aan een jouw (georganiseerde) ontdekkingstocht te water, die varieert van een paar uur tot enkele dagen. Je peddelt langs karstgebergten, de Khon Pa Soi-watervallen en fragiele bamboeplateaus waar vissers geduldig wachten op hun vangst. Daarnaast heeft de rivier de Mekong bijzondere inwoners; met een beetje geluk en een heel scherp oog zie je misschien een zeldzame Irrawaddydolfijn. 

In Vang Vieng word je omgeven door prachtig karstgebergte | Foto: elmvilla / iStock

Klimmen in Vang Vieng

Vanuit het backpackersdistrict in Vang Vieng starten er honderden klimroutes met drie verschillende moeilijkheidsgraden. Neem de tijd om even te vergelijken en kies de route die het beste past bij jouw conditie en doel. Als je op zoek bent naar een minder voor de hand liggende route, ben je bij Green Climbers Home aan het goede adres: zij hebben een paar prachtige campings aan de voet van indrukwekkende karstgebergten. Wat je ook kiest: een adembenemend uitzicht is gegarandeerd.

Waterval in het regenwoud van Laos | Foto: do_ok / iStock

Wandel langs "de 100 watervallen"

Deze relatief onbekende wandel- en kajakroute zul je niet snel vergeten. Het is een interactieve wandeling met de natuur waarbij je meestal ondergedompeld bent in stroompjes en rivieren- jezelf als een echte Tarzan vasthoudend aan lianen. Een mooie, eendaagse tocht boek je bij Tiger Trail: een eco-vriendelijk tourbedrijf in Luang Prabang.

Openingsbeeld: ErmakovaElena / iStock