Reis af naar de meest extreme plekken op aarde voor de beste reisavonturen

Redactie Lonely Planet

Staan jouw reizen volledig in het teken van avontuur en adrenaline? Dan hebben we wat tofs voor je. Deze lijst van de beste avontuurlijke reisbelevenissen is samengesteld door avontuur-experts en is de perfecte inspiratie voor jou. 

De British Backpacker Society is opgericht om avontuurlijk toerisme te promoten in gebieden ver buiten de gebaande paden. Vorig jaar haalde de Society een hoop krantenkoppen door Pakistan als ultieme backpack bestemming uit te roepen. Dit jaar komen ze terug met een uitgebreide lijst van 30 ultiem avontuurlijke ervaringen die alleen de echte waaghalzen onder ons zullen aanspreken. 

Nummer één op de lijst is behoorlijk extreem; de Danakil Depressie in Ethiopië. Dit gebied is een van de heetste en droogste gebieden op aarde en met 123 meter beneden de zeespiegel is het ook een van de laagste gebieden op aarde. Dit alles maakt de Danakil Depressie een van de moeilijkste plekken op aarde om te leven, vandaar misschien de naam ‘depressie’. Desondanks zorgen al deze factoren er wel voor dat het landschap fascinerend en buitenaards oogt. (Zie openingsbeeld.)

In slechts een paar dagen in het gebied kun je in het gloeiende hart van een actieve vulkaan kijken, je verstand van geologie herevalueren als je de buitenaardse kleuren van Dallol aanschouwd en over schijnbaar eindeloze zoutvlakten in het binnenland van de Danakil rijden.  

2019 is het perfecte moment voor een bezoekje aan dit bizarre gebied in Ethiopië. Sinds kort kun je het land met een e-visum binnenkomen, wat alles aanzienlijk makkelijker maakt. Daarbij ligt de Afar regio, waar je de Danakil Depressie vindt, in het relatief veilige deel van Ethiopië als we uitgaan van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot slot is de regio nog zo onbekend bij veel reizigers dat de kans dat je anderen tegenkomt bijzonder klein is, dat versterkt het avontuurlijke ‘alleen op de wereld gevoel’.  

Trotseer het ruige, ongerepte en eindeloze landschap in Noord-Pakistan. | Foto: Pavliha / iStock

Ook Pakistan staat dit jaar weer hoog op de ultieme avonturen lijst, ondanks aanhoudende veiligheidswaarschuwingen over het gebied. Het is een van de meest dramatische omgevingen ter wereld. Volgens de oprichters van de British Backpack Society is Pakistan, in tegenstelling tot wat je in het nieuws hoort, bijzonder gastvrij. Op elke hoek van de straat werd oprichter Michael Worall gevraagd of hij onderdak, vervoer, een maaltijd of simpelweg een kopje chai thee nodig had.  

De top tien ultieme reisavonturen voor 2019 ziet er volgens de British Backpack Society als volgt uit.: 

1. Het bezoeken van de Danakil Depressie in Ethiopië

2. Een roadtrip maken door het noorden van Pakistan 

3. Van de stad Oš in Kirgizië naar de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe rijden via de Pamir Highway 

4. Het beklimmen van de Nyiragongo vulkaan in de Democratische Republiek Congo

5. Hiken door de Pakistaanse Hunza Vallei  

6. Een winterreis met de Transsiberië Express 

7. Een reis over de Iron-Ore spoorweg in Mauritanië  

8. Van Djibouti naar Somalië reizen  

9. Het bezoeken van de Nenetsbevolking in het autonoom Russische Jamalië 

10. De zonsopgang bekijken vanaf de berg Kanchenjunga op de Indiaas-Nepalese grens 

Deze top tien is slechts een greep uit de vele buiten-de-gebaande-paden-ervaringen die de Society kan aanraden. Bekijk de volledige lijst met 30 ultieme ervaringen hier. 

De volledige lijst is samengesteld door de leden van de British Backpack Society die stuk voor stuk ten minste 65 landen hebben bezocht en iets weten van toerismetrends, internationale ontwikkelingen en een voorliefde voor duurzaam reizen hebben. Meer weten over de British Backpack Society, check de website! 

Meer over avontuurlijk reizen? Wordt tijdelijk schatzoeker en speur deze nog altijd onvindbare Treasures op. 

Openingsbeeld: Anya Newrcha / iStock