Prachtige bergwandeltochten rond Madrid

Redactie Lonely Planet

Heb je tijdens je bezoek aan Madrid wel even genoeg van de drukte van de stad? Pak dan de (huur)auto, trek je wandelschoenen aan en ontdek de ongelooflijke uitzichten vanaf de Sierra de Guadarrama, het gebergte op slechts iets meer dan een uur rijden van de Spaanse hoofdstad.

Siete Picos

Beste eenvoudige route
10 kilometer, 3-4 uur, licht
Deze eenvoudige, ontspannen wandeling, die haar naam dankt aan de zeven granieten pieken van het rotsmassief, is een van de populairste routes van Madrid vanwege de toegankelijkheid, de lage moeilijkheidsgraad en de prachtige panoramische uitzichten. In de Middeleeuwen stonden deze bergtoppen bekend als “Sierra del Dragon” omdat ze met de gekartelde vorm iets weghebben van de rug van een draak. 

De Siete Picos-wandeltocht begint bij het skistation Puerto de Navacerrada en volgt de route van de El Telégrafo-skilift tot aan de bergkam, waarna je langs de zeven hoge pieken loopt om vervolgens terug te keren via de Schmidt Trail. De moeite loont met vele en fantastische uitzichten over de rotsachtige bergkam, dus vergeet vooral niet je camera mee te nemen. 

Peñalara

Beste route om gletsjermeren te zien
14 kilometer, 4 uur, gemiddeld
Als je hart sneller gaat kloppen van gletsjers, ga dan voor de Peñalara-rondweg, een geliefd wandelpad dat niet heel gemakkelijk is, maar ook niet te zwaar en die je naar de hellingen van de hoogste top van Madrid brengt. De wandeling rond de Peñalara-piek op 2428 meter hoogte onthult beetje bij beetje de adembenemende gletsjermeren en keteldalen van het gebied met diepe valleien die je doen denken aan amfitheaters, maar dan gevormd door miljoenen jaren gletsjererosie. 

Rond deze valleien liggen kristalheldere meren, zoals de Laguna Grande (grote lagune), Lagunas de los Claveles (lagunes van de anjers) en de Laguna Chica (kleine lagune). Het geheel maakt deel uit van het Sierra de Guadarrama National Park waardoor je verzekert bent van goed onderhouden paden in dit ruige landschap. Je bereikt de route via de bergpas Puerto de Cotos, gelegen in de gemeente Rascafría, op een uur met de auto of bus vanaf Madrid. 

Valle de la Barranca - Mirador de las Canchas

Beste route voor uitzicht over de bergen
10,5 kilometer, 4 uur, zwaar
Het pittoreske wintersportstadje Navacerrada aan de zuidkant van de Sierra de Guadarrama-bergketen vormt de toegangspoort naar de fraaie Barranca-vallei, een waar paradijs voor wandelaars met paden die leiden naar majestueuze uitzichten over enkele van de hoogste bergtoppen van Madrid. Tijdens de koudere maanden zijn de toppen bedekt met sneeuw, wat een magnifiek decor vormt voor de onverschrokken winterwandelaar of skiliefhebber. Als de sneeuw wegtrekt, zijn de beboste lagere hellingen net zo mooi als de hoger gelegen gebieden. 

Het lusvormige Mirador de las Canchas-pad begint bij het monumentale Hotel La Barranca en als wandelaar beklim je verschillende steile hellingen, die je naar het belangrijkste uitkijkpunt van de route leiden: de Mirador de las Canchas. Deze uitgestrekte esplanade biedt een prachtig uitzicht over bergtoppen die hoog boven Madrid uittorenen, zoals La Maliciosa, Bola del Mundo en Cuerda de las Cabrillas. Voor wat extra vermaak in de buitenlucht biedt het de Pino a Pino Adventure Park langs het parcours diverse extra uitdagingen in de vorm van zipline-afdalingen en slingerende touwbruggen om over te steken. 

Openingsbeeld: Jose Luis Vega Garcia/iStock