Over het spoor door Schotland

Linda Ismaili

Je kunt tijdens een tripje naar Schotland natuurlijk "gewoon" een bezoek aan Edinburgh en Glasgow combineren, maar overweeg eens een (flinke) omweg. Stap in Edinburgh in de trein en maak via deze drie tussenstops een afwisselende reis die je dwars door de Schotse hooglanden brengt.

Tussenstop 1: Inverness

Uruqhart Castle bij Loch Ness | Foto: gollykim / iStock

De treinreis van Edinburgh naar Inverness duurt een kleine vier uur, maar zou nog veel langer mogen duren. Sit back and relax terwijl het groene landschap van de hooglanden aan je voorbijschiet. Eenmaal aangekomen op je bestemming vind je het Royal Highland Hotel direct naast het station (royalhighlandhotel.co.uk). Dit klassieke “stationshotel” is een van de weinige die niet is bezweken onder de druk van grotere ketens en trekt al sinds 1854 treinreizigers op zoek naar een luxe onderkomen. Waan je in verloren tijden in de klassieke lobby – de grote trap was de inspiratie voor de welbekende trap in de Titanic – en de comfortabele kamers. Loch Ness ligt op ongeveer een half uurtje van Inverness, dus wissel de trein even af voor de bus en zet koers richting het meer van Nessie. Grote kans dat het verlegen monster ondergedoken blijft, maar na een boottocht over het meer richting Uruqhart Castle is het niet moeilijk te begrijpen waarom ze dit enorme Loch al zo veel jaren haar thuis noemt. Pak vervolgens de bus naar Fort William om je reis voort te zetten.

Tussenstop 2: Oban

Kustplaatsje Oban | Foto: KevinAlexanderGeorge / iStock

Een van de mooiste treinroutes ter wereld brengt je van Fort William via een tussenstop in Crianlarich naar Oban. De West Highland Line loopt helemaal van Mallaig naar Glasgow, maar voor deze route pak je maar een stukje mee. Wel meteen een heel indrukwekkend stuk, want de route biedt naast eindeloze groene vergezichten onder andere ook uitzicht op Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Na aankomst in Oban loop je vanaf het station bijna meteen tegen het Perle Oban aan (perleoban.com). Dit luxe hotel direct aan de kade is vorig jaar mei geopend en heeft naast prachtige kamers (met een beetje geluk met uitzicht op de haven) ook een toprestaurant. Oban is een klein kustplaatsje, maar je hoeft je hier niet te vervelen. Vanaf het hotel loop je in een paar minuten naar de Oban Distillery, waar al sinds 1794 whisky wordt gemaakt en vandaag de dag ook tours worden gegeven (malts.com). De beste manier om ook de omgeving van Oban te bewonderen is door bij schipper Jack McGregor aan boord te stappen voor een tocht rond het eiland Kerrera (argyll-seatours.co.uk)

Tussenstop 3: Glenfinnan

Het beroemde Glenfinnanviaduct. | Foto: Tommy Lee Walker / iStock

Om de laatste stop van deze reis te bereiken stap je vanaf Oban over in Crianlarich om vervolgens door te treinen naar Glenfinnan. Voor Harry Potter-fans heeft deze locatie geen introductie nodig; de Hogwarts Express rijdt namelijk in meerdere van de films over het Glenfinnanviaduct. Maar voordat je het viaduct kunt bewonderen, kom je aan op het stationnetje van Glenfinnan, dat wordt beheerd door stoomtreinfan John Barnes, die hier in 1989 kwam om het station van de ondergang te redden en nooit is vertrokken. De Jacobite stoomtrein maakt nog steeds gebruik van de West Highland Railway en inmiddels wordt Glenfinnan druk bezocht door stoomtreinaficinado’s en Potter-fans, die het bewonderen van de stoomtrein kunnen combineren met een maaltijd of zelfs een overnachting in de omgebouwde rijtuigen die zich achter het station bevinden (glenfinnanstationmuseum.co.uk). Vanaf hier loopt het Viaduct Trail naar prachtige uitzichtpunten over het landschap én natuurlijk het viaduct (foto). Na dit letterlijke hoogtepuntje reis je door naar Glasgow, de eindbestemming van een waanzinnige treinreis door Schotland.

Make it happen

Als je je treinavontuur tot Groot-Brittanië beperkt, kun je een Interrail Groot-Brittannië Pass kopen op interrail.eu. Een pas voor 6 reisdagen binnen een maand is genoeg voor deze reis en kost voor jongeren €193 (12-27 jaar), voor volwassenen €223 (28-59) en voor senioren €201 (60+). Wil je verder doorreizen met de trein? Dan kun je een Global Pass aanschaffen, waarmee je in 30 verschillende landen per trein kunt reizen (vanaf €177 afhankelijk van leeftijd en reisduur).

Ook leuk: Europa gaat gratis Interrail-tickets uitdelen aan 18-jarigen!

Openingsbeeld: miroslav_1 / Getty Images