Op grote hoogte: bergbeklimmen in Zwitserland

Laura Veneman

Wie aan bergen denkt, denkt al snel aan Zwitserland, een van de bekendste berglanden van Europa. Het door land omgeven land bestaat voor het grootste deel uit Alpen. Hoewel de hoogste Alpen niet in Zwitserland staan, heeft het land wel tientallen zogenaamde vierduizenders. De naam zegt het al: bergen die hoger zijn dan vierduizend meter. Wie Zwitserland bezoekt ontkomt er eigenlijk niet aan minstens één berg te beklimmen. Wil je het iets rustiger aan doen? Het kan natuurlijk ook gewoon per kabelbaan!

De hoogste

De allerhoogste berg van Zwitserland is de Dufourspitze. Deze is 4634 meter hoog en ligt op de grens met Italië. De berg is bekend om zijn steile wand; een loodrechte muur van wel twee kilometer hoog, bestaande uit sneeuw en ijs. De Dufourspitze is te beklimmen, maar alleen door echte gevorderden. 

De mooiste

De Weisshorn wordt door veel bergbeklimmers de mooiste berg van de Alpen en heel Zwitserland genoemd. De berg is 4506 meter hoog en piramidevormig. De zijkanten zijn prachtig wit, precies hoe je een berg zou omschrijven. Aan de westkant van de berg heb je een bijzonder uitzicht over de afgrond, die bestaat uit rotsen. Ook de Weisshorn is te beklimmen. 

De trein neemt je mee vanuit het dal in Interlaken naar Jungfraujoch | Foto: Serjio74 / iStock

Trein

Wie het toch liever wat rustiger aan doet tijdens de vakantie, kan ook per trein en kabelbaan naar de bergtoppen. Het hoogstgelegen treinstation in Europa staat op de bergpas Jungfraujoch, op meer dan drie kilometer hoog. De trein start vanuit het dal in Interlaken en brengt je helemaal omhoog naar het uitzichtpunt.

Klettersteigen

Een activiteit die steeds populairder wordt onder zowel toeristen als Zwitsers, is klettersteigen, ook wel via ferrata genoemd (Italiaans voor “stalen weg”). Met behulp van een uitgezet parcours van staalkabels volg je een route langs de bergwand. Je zekert jezelf telkens aan de kabels en klautert langs de rotsen. Minstens net zo spannend als bergbeklimmen. Er zijn veel plekken in Zwitserland waar je dit kunt proberen.

Openingsbeeld: lucentius / iStock