Op avontuur in Cornwall

Redactie Lonely Planet

Uitgestrekte stranden, chique hotels en grillige landschappen die regelmatig worden gebruikt als filmlocatie voor series en films: dat is Cornwall. De provincie mag dan vooral bekendstaan om zandstranden en traditionele pubs, als bezoeker valt er veel meer dan dit te ontdekken. Ga zeewier verzamelen, bezoek een wijngaard of badder in een zwembad dat door de aarde wordt verwarmd. 

Neem een duik in een geothermisch bad

Hoewel het zeewater rond Cornwall warmer is dan op de meeste plekken in Groot-Brittannië, kan buitenzwemmen nog steeds een behoorlijk fris avontuur zijn. Mocht je meer zin hebben in een aangenaam warme duik, betreed dan Jubilee Pool, een openlucht zwembad in art deco-stijl in de stad Penzance. Het driehoekige zoutwaterbad uit de jaren 30 ligt direct aan zee en wordt omringd door een wit met blauw bouwwerk. Maar wat deze zwemplek zo spectaculair maakt, is dat het natuurlijk wordt verwarmd. Het water is een aangename 30 tot 35 graden door water dat wordt gewonnen uit een geothermische bron die zich 410 meter onder de grond bevindt. Dit is niet alleen een onvergetelijke plek om te badderen, het is ook nog eens duurzaam omdat er niet gestookt hoeft te worden voor het verwarmingsproces. Voor kaartjes moet je er vroeg bij zijn, de plekken zijn vaak snel uitverkocht. 

De zon komt op tussen de velden van Cornwall. Peter Llewellyn / iStock

Verzamel je eigen voedsel

Het weidse uitzicht over zee dat op veel plekken in Cornwall je ogen naar de horizon toetrekt, is natuurlijk fantastisch, maar kijk ook eens dichterbij en vind een lekkere snack voor tijdens je avonturen of verzamel je avondmaaltje bij elkaar. Bij de Family Foraging Kitchen kun je een workshop volgen om de kust, bossen, heggen en velden eens met andere (hongerige) ogen te bekijken. De meeste cursussen vinden plaats op de schiereiland Rame en naar zeewier wordt gezocht langs de goudkleurige stranden bij het uitgestrekte Kingsand Bay. Bij elke workshop leer je over de lokale geschiedenis, wetenschap en folklore en over hoe je ethisch wildplukt, hoe je soorten identificeert en kookt met wat je in de natuur vindt. Door een sessie te boeken draag je ook nog eens bij aan een goed doel want de Family Foraging Kitchen helpt voedselarmoede te bestrijden door gratis wildpluklessen aan te bieden aan gezinnen die dat het hardst nodig hebben. 

Met een kajak door de heldere wateren van Cornwall. agostinosangel / iStock

Ga op zeekajakexpeditie

De kust en rivieren van Cornwall zijn buitengewoon mooi vanaf het land, maar vanuit een kajak bekeken wordt het landschap pas echt spectaculair. Heldere zeeën, torenhoge kliffen, met bomen omzoomde kreken en baaien die zonder het water over te gaan niet begaanbaar zijn. Dompel je helemaal onder in deze ervaring en boek een vijfdaagse zeekajaktocht bij Evoke Adventure. Het avontuur genaamd Best of Cornwall wordt geleid door avonturier Erin Bastian en laat je de kust en riviermondingen bij Falmouth verkennen. Laat je meevoeren door de beschutte wateren van de betoverende Helford Passage en peddel langs de kliffen van het Lizard-schiereiland. 

Openingsbeeld: ianwool / iStock