Ontspanning en inspanning in winters Tsjechië

Redactie Lonely Planet

Winter in Tsjechië: de piste afsuizen, afgewisseld met een gezonde dosis ontspanning. Geef je immuunsysteem een boost met een bezoek aan een van de kuuroorden, maak een wandeling door de bossen of laat je verrassen door de gezelligheid van de Tsjechische steden in de winter.

Wintersport

De grootste skigebieden van Tsjechië liggen in het noorden en westen van Bohemen, in het Reuzengebergte en Ertsgebergte. De skigebieden in Tsjechië zijn vaak niet zo uitgebreid als die in de Alpenlanden, maar dit maakt ze juist heel geschikt voor beginners of families. De glooiende afdalingen zijn zeer geschikt om de eerste skikilometers te maken en bochten te leren. Voor de ervaren skiër zijn er uitdagende pistes, snowparks met hindernissen en slalombanen met tijdsmeting.

3x wintersporten

  • Špindlerův Mlýn. Dit skigebied is voor de zesde keer op rij benoemd tot “Best Skiresort of the Czech Republic”.
  • Černá hora – Pec. Het grootste skigebied van Tsjechië met 50 kilometer aan afdalingen en evenveel liften. Het bestaat uit zes skigebieden die verbonden zijn met pistes, liften en bussen.
  • Klínovec. Dit skigebied op de grens van Duitsland heeft 30 kilometer aan afdalingen. Klínovec is verbonden met het Duitse skigebied Fichtelberg en biedt een gezamenlijke skipas.
    Het Boheems Paradijs in Tsjechië. CzechTourism

Thermale kuuroorden

Opwarmen tijdens een koude winterdag kan perfect bij een spa of wellness. Het land heeft meer dan 30 kuuroorden waar je je kunt onderdompelen in mineraalrijk water dat een heilzaam effect heeft op het lichaam. Het bronwater bevat elementen zoals calcium, natrium of ijzer die goed zijn voor je gezondheid. 

3x wellness

  • Karlovy Vary. Hier vind je een van de grootste concentraties van warmwaterbronnen in Europa. Karlovy Vary is het grootste Tsjechische kuuroord en tevens een van de oudste.
  • Mariánské Lázně. Dit kuuroord ontwikkelde zich in de 19de eeuw en behoort tot de West-Boheemse spatriangel (Karlovy Vary en Františkovy Lázně zijn de andere twee kuuroorden). Mariánské Lázně is gelegen in een bosrijke omgeving waar je eveneens schitterend kunt wandelen.
  • Janské Lázně. Dit is het enige kuuroord in het Reuzengebergte. De frisse berglucht en de minerale bronnen vormen een perfecte combinatie. Het thermale water heeft een temperatuur van 28 graden en bevat calcium, natrium en koolstof.

Winterwandelen

Knerpende sneeuw onder je schoenen, de geur van dennenbomen en stilte. Tsjechië is een winterwandelparadijs. Overal in het land vind je goed bewegwijzerde wandelpaden langs de mooiste uitkijkpunten.

2x winterwandelroutes

  • Hrubá Skála in Boheems Paradijs. Dit is een van de beroemdste rotssteden in Tsjechië en wordt gekenmerkt door indrukwekkende zandstenen rotsen die tot 55 meter hoog reiken. Vanaf kasteel Hrubá Skála voert een wandelpad naar kasteel Valdštejn die je langs majestueuze rotsen en uitzichten brengt.
  • Gletsjermeer Černé jezero. Het Nationale Park Boheems Woud grenst aan Duitsland en staat bekend als het 'Groene Dak van Europa'. In de winter is het dak bedekt met een dikke laag sneeuw en vormen de paden de ideale omgeving voor langlaufen of een sneeuwtocht. Een aanrader is de wandeling langs het meer Černé jezero, nabij het skigebied Špičák. Het gaat door prachtige dennenbossen en voert richting de waterval Bílá strž.

Openingsbeeld: Milan Drahonovsky