Noosh-e-jaan: een culinaire wereldreis per fiets

Redactie Lonely Planet
Noosh-e-jaan: een culinaire wereldreis per fiets

Sommigen dromen er hun leven lang van, anderen doen het gewoon; per fiets de wereld over, op zoek naar het onbekende. Tieme Hermans ging ervoor, hij fietste van Zwolle naar Bali. In tweeënhalf jaar doorkruiste hij 32 landen, legde hij 33.000 kilometer af en genoot hij van duizenden inheemse maaltijden. De vele avonturen en bijzondere recepten bundelde hij tot een heus literair kookboek. 

In het boek staan niet alleen bijzondere inheemse gerechten, maar neemt Tieme je mee op zijn bagagedrager en fietst je door zijn avontuur. Bijna poëtisch vertelt hij over de verschillende culturen die hij onderweg tegenkwam. Van de joviale gastvrijheid in Oost-Europa, de oude Sovjetsfeer in de Kaukasus, de verlatenheid van de Aziatische steppe tot de jungles, bergen, rijstvelden en overvolle steden van Zuidoost-Azië.

De titel van het boek, Noosh-e-jaan betekent ‘eet smakelijk’ in het Perzisch maar heeft een veel diepere betekenis dan dat. Het staat letterlijk voor ‘moge het je ziel voeden’, dat het voedsel je echt moge raken, dat je het als meer dan alleen voedsel zult beschouwen. Een mooie illustratie van de betekenis van eten in de verschillende culturen waar Tieme zoal mee in aanraking kwam.

Je proeft het avontuur bij het lezen van de belevenissen van Tieme. Alle gerechten zijn volledig authentiek maar prima thuis te bereiden. De ingrediënten kun je bij de uitgebreidere supermarkt of toko vinden. Behalve de ingrediënten van het Mongoolse verjaardagsmaal dat hij kreeg voorgeschoteld dan.

Een geblakerde geitenkop: het Mongoolse verjaardagsmaal dat Tieme voorgeschoteld kreeg. 

“Ik schrik op wanneer de houten deur van de tent opengaat. Het is tijd, vertelt het stralende gezicht van Altan, een Mongoolse herder, me. Ik kruip mijn slaapzak uit en volg hem naar het antieke ijzeren kookstel dat voor zijn tent staat, benieuwd naar wat ik te eten krijg op mijn verjaardag. Bij de aanblik van het geblakerde object dat tussen de kooltjes ligt, valt mijn fantasie in duigen. Op het menu staat geitenkop.”

Eén van de vele wel heerlijke gerechten mogen wij vast met jullie delen. Hierbij het recept van een echte Perzische Khoresh-e-fesenjaan. Dit gerecht staat voor de terugkeer van het licht, de warmte en de gloed van het leven. Volg het voorbeeld van de Iraniërs waar Tieme dit gerecht mee at door jezelf voor het eten van deze stoofpot in stilte een vraag te stellen, een willekeurig gedicht van de Iraanse dichter Hafez te selecteren en je te laten verassen door nieuw inzicht.

Khoresh-e-fesenjaan 

Ingrediënten voor een Perzische Khoresh-e-fesenjaan

 • 1 mespuntje saffraandraadjes
 • 1,3 kg kippendijtjes (aan het bot) of 500 g eendenborstfilet
 • 2 el olijfolie
 • 1 grote ui, fijngehakt
 • 300 ml kippenbouillon
 • 275 g walnoten, zeer fijngehakt
 • 150 ml granaatappelsiroop
 • 1,5 el suiker
 • 1 mespuntje kaneel
 • Verse granaatappelpitjes
 • 1 tl zout
Koresh-e-fesenjaan staat voor de terugkeer van het licht, de warmte en de gloed van het leven

 Bereiding 

 1. Wel de saffraan 20 minuten in 30 ml warm (niet kokend) water.
 2. Bestrooi de kip of eend met zout, verwarm de olie in een braadpan en bak het vlees 3 minuten op middelhoog vuur tot het goudbruin is.
 3. Zet het vlees apart en bak de ui op laag vuur tot deze glazig is.
 4. Doe het vlees terug in de pan en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, dek de pan af en laat 30 minuten op laag vuur sudderen.
 5. Rooster intussen de fijngehakte walnoten heel voorzichtig in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze hun geur verspreiden.
 6. Voeg de walnoten, granaatappelsiroop, suiker, kaneel en het saffraanwater toe, dek opnieuw af en laat een uur op laag vuur sudderen tot er een laagje walnootolie aan de oppervlakte verschijnt. Roer elke 15 minuten goed door om aankoeken te voorkomen.
 7. Controleer of de fesenjaan zo dik is als volle room en voeg eventueel meer vocht toe of laat verder inkoken met het deksel van de pan.
 8. Voeg meer granaatappelsiroop of suiker toe naar smaak en garneer met granaatappelpitjes.
 9. Serveer met basmatirijst of liever nog met Perzische saffraanrijst.
 10. Noosh-e-jaan!

Voor vegetariërs

Vervang de kippenbouillon door groentebouillon en de kip door 500 g pompoen (in stukken van 2 cm). Doe de pompoen niet terug in de pan bij stap 4, maar voeg pas weer toe bij stap 6, nadat het mengsel al 30 minuten gekookt heeft.

Dat ene avontuur smaakte naar meer, momenteel is Tieme weer op reis, wederom op de fiets. Volg zijn avonturen op Instagram. Het bijzondere kookboek bestel je hier.   

Meer wereldreis inspiratie lees je hier. 


Volg Lonely Planet op Instagram