Nieuwe fietsroute door de Westfjorden van IJsland

Redactie Lonely Planet

Een groep avonturiers heeft een fietsroute van 925 kilometer uitgezet in IJsland, in de door toeristen vaak vergeten regio Westfjorden.

Harde winden, ijskoude regen en urenlang stijgen en dalen over uitgestrekte bergpassen. Als dat niet klinkt als muziek in je oren, dan heb je een ander idee van plezier dan de groep fietsers die afgelopen jaar een nieuwe bikepacking route hebben uitgestippeld door de Westfjorden. Het is een van de meest afgelegen regio’s van IJsland en staat op nummer 1 in de regiolijst van Best in Travel 2022.

De uitzichten van de Westfjorden in IJsland variëren van uitgestrekt groen tot ruige bergen en kliffen | Foto: miroslav_1 / iStock

 Het team fietsers, onder leiding van fotograaf en avonturier Chris Burkard, had als doel een meerdaagse fietsroute te bedenken, gebaseerd op een 965 kilometer lange rondweg door de Westfjorden, beginnend bij Ísafjörður, die populair is voor roadtrips. De Westfjords Way volgt de lijnen van imposante fjorden, klimt door groene bergpassen en navigeert tussen natuurlijke warmwaterbronnen en is een unieke manier om het populaire IJsland van een andere, haast verlaten kant te ontdekken. De wegen wisselen van lege, uitgestrekte stroken asfalt tot modderige en compleet geisoleerde gravelpaden. Soms rijd je 100 kilometer zonder een enkele auto tegen te komen; je ziet meer watervallen dan mensen.

De afgelegen Westfjords Way volgt de lijnen van de kust | Foto: imagoDens / iStock

 Voor ervaren bikepackers kan de Westfjords Way in acht dagen worden afgelegd, maar je kunt ook iets meer de tijd nemen. Onderweg kamperen is een uitdaging; het kan venijnig hard waaien en koud zijn. Volgens de fieters die de route hebben uitgewerkt is het daadwerklijke fietsen niet heel technisch. Je hebt wel een zekere fitheid nodig, want er moet best wat geklommen worden, maar het is nergens echt extreem. Op sommige stukken zul je je fiets even moeten tillen. Het voornaamste is dat je een goed plan hebt over waar je voedsel, onderdak en water kunt vinden. Je moet ook niet te snel willen; het weer heeft op dit ruige stuk IJsland een eigen wil.

Openingsbeeld: Pedro Carrilho / iStock