Natuur in Nicaragua: 9 avonturen die jou te wachten staan

Anne von Gleich

Nicaragua wordt begrenst door zowel de Grote Oceaan als door de Caribische Zee, met onmetelijk veel duik- en watersportmogelijkheden tot gevolg. Verder valt er genoeg te beleven rondom de zoetwatermeren, de vulkanen en in de grote delen regenwoud. Hieronder een overzicht van mooiste activiteiten. 

Trotseer de golven in San Juan del Sur

Deze populaire strandbestemming is favoriet bij surfers en backpackers die graag een duik nemen in het warme water. Maar er is zoveel meer te beleven: van walvisspotten tot paardrijden en van culinair genieten tot tequila’s aan de bar. Voor elk budget wat wils.

Ontdek de onderwaterwereld van de Corn Eilanden | Foto: pniesen / iStock

Geniet van het goede leven op de Corn Eilanden

Deze compacte eilandengroep activeert je vakantiegevoel onmiddellijk: met het turquoise water, relaxte sfeer, witte zandstranden en hangmatten kun je hier helemaal tot rust komen van al je avonturen. Nog energie over? Ga dan snorkelen of duiken: rond de eilanden vind je waanzinnige koraal. 

Beleef de jungle in het natuurpark Miraflores

Dwaal door een dromerig nevelwoud, voorbij pittoreske boerderijen, langs kletterende rivieren en watervallen. Je komt bijna geen toeristen tegen, dus de hele jungle is van jou. Voor een onvergetelijke ervaring boek je een meerdaagse tour, waarbij je bij plaatselijke families overnacht. 

Het vulkaaneiland Ometepe | Foto: alvaro_faraco / iStock

Bezoek het unieke vulkaaneiland Ometepe

Ometepe bestaat uit de twee gekoppelde vulkanen Concepción en Maderas, die allebei in het Gran Lago de Nicaragua liggen. Het eiland omarmt een gezonde levensstijl, wat je terugziet in de plaatselijke keuken, maar ook in de activiteiten. Zo zijn wandelen, kajakken en fietsen populaire bezigheden.

Beklim Nicaragua’s prachtige vulkanen 

De twee dagtochten op Ometepe zijn populair, onder andere vanwege de ondeugende aapjes onderweg. Verder naar het westen kun je naar Telica, voor een prachtige zonsondergang, of naar Cerro Negro, als je graag een actieve vulkaan bezoekt. Voor diehards is er San Cristóbal: de hoogste vulkaan van Nicaragua (1745 meter), met de langste en moeilijkste track.

Jaguars spotten in Indio Maíz | Foto: tane-mahuta / iStock

 Zoek de jaguars in Indio Maíz Biological Reserve

Voor de ultieme junglebeleving ga je naar het beboste Indio Maiz, die een gigantische hoeveelheid verschillende soorten vogels, bomen en insecten telt. Je boekt een dagtocht vanuit El Castillo of San Juan Del Norte, waarbij een lokale gids je meeneemt. Wie weet spot jij die ongrijpbare jaguar…

Maak een survivaltocht door de Somoto Canyon

Dit geologische wonder in Noord-Nicaragua is met z’n 13 miljoen jaar een van de oudste rotsformaties in Midden-Amerika. Er zijn hier mogelijkheden voor elke activiteit onder de zon: je kunt wandelen langs grillige rotspaden naar mooie uitzichtpunten, over het water raften, tegen de rotsen klimmen- of alledrie, tijdens een actieve tour door het gebied. 

Avontuur op vulkaan Mombacho | Foto: christa_brunt / iStock

Slinger over de vulkaan Mombacho heen 

Vanaf Granada heb je uitzicht op deze rijk begroeide vulkaan, die met name bekendstaat om z’n prachtige orchideeën. Ook hier kun je een lokale tour naar de krater boeken, maar het uitzicht wordt nooit beter dan wanneer je via een gedurfde zipline over de krater scheert.

Kajak over de rustieke Rio San Juan

Deze rivier vormt de natuurlijke grens tussen Nicaragua en Costa Rica. De kronkelende stroom voert je voorbij afgelegen steden, verschillende dieren en vogels en geeft je gegarandeerd een onoverwinnelijk gevoel. Om ongelimiteerd van het uitzicht te kunnen genieten, vaar je mee op een pangaboot. 

Openingsbeeld: thepalmer / iStock