Naar het einde van de wereld in Hornstrandir

Nadine Boon

Hornstrandir in een van de laatste wildernissen van Europa: een adembenemend mooi, maar lastig te bereiken natuurreservaat gevormd door water dat van hoge bergen naar beneden stort en steile kliffen die de oceaan in duiken.  

Gelegen op het uiterste puntje van de afgelegen Westfjorden van IJsland, met beperkte accommodatie en vervoersmogelijkheden, een kort seizoen en uitdagend terrein, lijkt dit gebied geheel niet uitnodigend. Maar wie goed plant, krijgt de mogelijkheid de buitenaardse schoonheid van deze ongerepte wildernis te ontdekken. Dit zijn onze tips voor het plannen van een bezoek aan Hornstrandir. 

Hornstrandir ligt op een grillig, door fjorden uitgesleten schiereiland dat een belangrijk leefgebied vormt voor de beschermde poolvos, zeehonden, walvissen, papegaaiduikers, zeearenden en Noorse sterns. Het gebied is alleen via veerboten die uit Ísafjörður, de grootste stad van de Westfjorden, vertrekken bereikbaar. 

Wanneer gaan?

Het seizoen om Hornstrandir te bezoeken duurt maar even, want de veerboten gaan alleen tussen juni en augustus. Wie langer dan een dag wil blijven, kan alleen tussen half juni en half augustus reizen, want alleen dan is het handjevol aan accommodaties open. De beste tijd om te gaan is volgens degenen die vaak zijn geweest de maand juli, wanneer het wispelturige weer op z’n rustigst is. 

Waar te wandelen?

Als het je eenmaal is gelukt het schiereiland te bereiken, waan je je in een waar wandelparadijs. De populairste route is de Hornsleið, een vier- of vijfdaagse wandeling die het Hornstrandir doorkruist van Veiðileysufjörður in het zuiden via Hornvík in het noorden en terug naar Hesteyri in het zuiden. De route brengt je langs de steile kliffen van Hornbjarg, bergpassen, een verlaten dorp en gletsjerfjorden. Een alternatief voor de populaire wandeling is om te verblijven in pension Old Doctor’s House in Hesteyri en vanuit daar dagtochten te maken.

Hornstrandir maakt deel uit van het leefgebied van de poolvos. Dgwildlife / iStock

Waar te verblijven?

Verwacht hier geen luxe resorts of überhaupt opgemaakte bedden. Er zijn 16 campings op Hornstrandir, die alleen geschikt zijn voor de doorgewinterde kampeerder. Kamperen is alleen toegestaan op aangewezen locaties; wildkamperen is verboden. 

Het schiereiland heeft voor wie het liever nét iets luxer heeft zogenaamde “slaapzakaccommodaties”: hostels met privékamers en slaapzalen zonder bedlinnen - je dient je eigen slaapzak en handdoek mee te nemen. 

De beste hostels:
Old Doctor's House - Het beroemde pension-café van Hornstrandir ligt in het verlaten dorp Hesteyri aan de zuidwestkust. De pannenkoeken zijn er legendarisch.
Hornbjargsviti – Direct naast een vuurtoren, accommodatie met stapelbedden en camping aan de noordoostkust van Hornstrandir.
Reykjarfjörður – Net buiten de uiterste zuidoostelijke rand van Hornstrandir. Basis slaapzakaccommodatie, camping en twee huisjes voor drie tot vijf personen. Plus een geothermisch zwembad en bubbelbad.

Welke uitrusting heb je nodig?

Hornstrandir is ruig en onbewoond, dus houd er rekening mee dat er zo goed als geen voorzieningen zijn en dat je geen bereik hebt met een mobiele telefoon. Zelfs in de zomer kun je hier sneeuw, mist en andere verzwarende weersomstandigheden verwachten. Het Milieuagentschap somt nuttige tips en de regels van het reservaat op.

Sommige paden zijn gedeeltelijk gemarkeerd met op elkaar gestapelde stenen, andere zijn routes op een kaart in plaats van duidelijk gedefinieerde paden op de grond. Een gedetailleerde kaart, een kompas en GPS zijn daarom essentieel.
Als je je eigen trektocht plant, moet je ook alle uitrusting meenemen, inclusief kleding, tenten en gasflessen, evenals voedsel en afval. Kampvuren zijn verboden. Goede waterdichte kleding en laarzen en een stevige tent zijn ook een must. 

Openingsbeeld: KlevePhotography / iStock