Kajakken langs de spectaculaire scherenkust van Bohuslän

Redactie Lonely Planet

De scherenkust van Bohuslän in West-Zweden bestaat uit duizenden eilandjes en verken je dan ook het allerbeste vanaf het water. We stappen in een kajak voor een ontdekkingstocht door adembenemende fjorden.

De kust van de provincie Bohuslän in West-Zweden strekt zich van Göteborg helemaal uit tot aan de grens met Noorwegen en ligt bezaaid met wel 8.000 eilandjes. Sommige zijn niet veel meer dan een vlakke granieten kei waar zeehonden komen luieren in de zon; andere zijn groter, begroeid met knoestige bomen en op sommige kun je de iconische rode Zweedse huisjes zien, verweerd door de elementen. We zijn in onze huurauto op weg naar het vissersdorpje Grundsund, op twee uurtjes rijden richting het noorden vanaf het vliegveld Landvetter bij Göteborg. Hoe dichterbij we komen, hoe spectaculairder het uitzicht wordt. We rijden door glooiende velden en dichte bossen; tussen de bomen vangen we een glimp op van een uitgestrekt fjord waar de zon op het water schittert.

En dan komt Grundsund zelf in zicht; een idyllisch dorpje waar de inwoners tegenwoordig al lang niet meer van de visserij leven, maar toch de sfeer van vroeger hebben weten te bewaren. We parkeren onze auto aan het lange havenkanaal dat het dorp in tweeën splijt en wandelen langs pastelkleurige houten huisjes naar het kajakcentrum Balanspunkten. Hier kun je kajaks huren met of zonder gids en ook meerdaagse tochten door de omgeving maken.

Christina Ingemarsdotter in Grundsund | Foto: Jurrien Veenstra

Wij peddelen voor een middagje de Noordzee op, richting de Gullmarnfjord, met eigenaresse Christina Ingemarsdotter als gids. ‘Jullie hebben er een goede dag voor gekozen,’ glimlacht ze als we in drie felgekleurde kajaks koers zetten richting het open water. De zon schittert op de kleine golfjes die door een zeebries opgestuwd worden. Zodra we het havenkanaal uit zijn, worden de golven nog iets hoger, maar de kajaks snijden er haast moeiteloos doorheen.

Ik heb al snel een ritme gevonden en terwijl ik Christina en fotograaf Jurrien volg richting een van de onbewoonde granieteilandjes in de baai, voel ik de wind in mijn haren en proef ik het zout van de zee op mijn lippen. Wanneer we in de luwte van het eilandje aan zijn gekomen checkt Christina of we het tempo goed vinden en peddelen we weer verder richting het volgende granieten eiland. Elk eiland is uniek; sommige zijn begroeid met mos, andere worden bewoond door een kolonie meeuwen. En altijd is er het prachtige uitzicht over het donkerblauwe water van de fjord en de schuimkoppen van hogere golven in de verte.

Pauzeren voor de lunch op een kajaktocht door de fjord | Foto: Jurrien Veenstra

Net wanneer mijn armen echt moe beginnen te worden, komen we aan in een beschut baaitje van een groter granieteiland waar het water spiegelglad is. ‘Lunchtijd!’ roept Christina en we slepen onze kajaks het eiland op. Terwijl we Christina helpen om aardappelen te wassen in zeewater en ze een campinggasje neerzet, vertelt ze meer over de omgeving. ‘Er is weinig stroming hier en bijna geen getijdeverschil, dus de archipel rond Grundsund is echt perfect voor kajakken. De rotseilandjes om ons heen zijn gevormd in de IJstijd. Veel eilanden zijn van graniet, maar er komen ook andere steensoorten voor. De fjord zelf is op sommige punten maar liefst 125 meter diep.’ 

De aardappelen zijn klaar en we strijken neer op de door de elementen glad gepoetste granietrotsen, die verwarmd door de zon een fijne picknickplek vormen. Christina serveert de aardappelen met verrukkelijke gerookte zalm uit het dorp, een gesneden uitje en verse room. ‘Ik vind het zelf heerlijk om er in de zomer meerdere dagen op uit te trekken en mijn eigen maaltijden te bereiden. Omdat in Zweden het allemansrecht geldt, mag je op de onbewoonde eilandjes ook wildkamperen. Als het weer het toelaat slaap ik vaak in de open lucht op de rotsen,’ vertelt ze.

Auteur Sara van Geloven peddelt een baai in | Foto: Jurrien Veenstra

‘Ik vind het prachtig hoe dicht je hier bij de natuur staat. Ik heb eerst leren zeilen, maar toen ik op m’n 15de een oude kajak in de kelder bij m’n ouders ontdekte, was ik om. Al kajakkend práát je echt met het water en komen de kliffen tot leven. De zee verandert altijd en je moet dit accepteren; meebewegen met de golven. Ik voel me op het water zo vrij en sterk – helemaal in balans. Mijn bedrijf heet ook Balanspunkten, in balans zijn. In de winter geef ik yogalessen in Göteborg en zodra het weer het toelaat kom ik hier om te kajakken.’ 

We ruimen de lunchspullen op en kijken nog even goed rond zodat we zeker weten dat we geen rommel hebben achtergelaten. Wanneer we weer het water in glijden, liggen de granietrotsen er nog precies hetzelfde bij als voordat we er aan land gingen. We peddelen de baai uit en de zon staat nu laag aan het water, waardoor de granietrotsen een warm roze kleuren. Met de wind in onze rug zetten we koers terug naar Grundsund. Van mij had deze middag nog wel een week mogen duren.

Een frisse duik bij het Sinnenas Havsbad in Fiskebäckskil | Foto: Jurrien Veenstra

Make it happen

Bij Balanspunkten huur je vanaf €34 een kajak voor een halve dag en vanaf €48 voor een hele dag. Het is ook mogelijk om een meerdaagse tocht te maken. Grundsund ligt op het schiereiland Skaftö, evenals het pittoreske kustdorpje Fiskebäckskil op tien minuten rijden. Hier kun je bij het Gullmarstrand Hotell genieten van een heerlijke sauna in het Sinnenas Havsbad; een aanrader na een actieve dag kajakken. Kom tot rust in het verwarmde buitenbad en neem na de sauna een verfrissende plons in de zee. Je kunt de sauna combineren met een diner in het bijbehorende restaurant voor vanaf €55. Voor een iets kleinschaligere overnachting en nog een mooie dineerplek kun je terecht in het Slipens Hotell in de haven, op een steenworp afstand van Gullmarstrand (vanaf €160). Check de websites voor actuele prijzen.

Wil je in waterthema naar West-Zweden reizen, kies dan voor een overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg, waar je reis langs de westkust kan beginnen. Of bekijk een van de andere routes van Stena Line. Lees meer over de kust van Bohuslän op de website van West Sweden. Voor meer Zweden-reizen kijk je op de Nederlandstalige website van Visit Sweden.  

Lees ook: 5 onvergetelijke ervaringen in de wilde natuur van West-Zweden

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Jurrien Veenstra