Fotogalerij: deze fotograaf vond na 20 jaar de foto’s van zijn wereldreis terug

Floor Sudowe

De Nederlandse fotograaf Rick Stolk maakte in 1997 en 1998, op toen 27-jarige leeftijd, een wereldreis door onder andere Rusland, China, Vietnam, Laos, Thailand, Maleisië en Syrië. Met de negatieven van de onderweg gemaakte foto’s heeft hij destijds niets gedaan, ze raakten in de vergetelheid. Tot hij ze onlangs weer terugvond, en dat is maar goed ook, want er schuilen heel wat mooie verhalen achter de beelden.

De wereld is in twintig jaar behoorlijk veranderd, zo wordt (soms pijnlijk) duidelijk uit de foto’s en verhalen van Rick. Het meest kenmerkende is het reizen zonder internet, waarbij de Lonely Planet gidsen ‘zonder overdrijven van levensbelang’ waren, aldus Rick. ‘Het komt een aantal keren in mijn reisdagboek voor dat ik mijn Lonely Planet van het ene land probeerde te ruilen voor een exemplaar van het volgende land.’

Deze eerste foto is genomen vanuit een hotelkamer in Chengdu, China in 1997. Wat de mensen hier op de foto aan het doen zijn is Tai Chi, een Chinese bewegingskunst die veel mensen, waaronder het personeel van het hotel, ’s ochtends beoefenden.
Deze foto is gemaakt op 8 januari 1997 op de Perfume River in Vietnam, die zijn naam dankt aan de bloemen die vanuit aangrenzende boomgaarden in de rivier waaien. Het meisje op de foto zou nu halverwege de twintig zijn, misschien wel een topcarrière hebben of moeder zijn van kinderen die even oud zijn als zij op de foto.  

18 januari 1998; een boottocht van Cha Doc naar Ha Tien, Vietnam, op de foto zien we de schipper en de ‘met-een-bamboestok-de-boot-van-de-kant-af-duwer’. “De tocht over de Mekong begon in het aardedonker, los van de maan, de sterren, de wierookstaafjes en de Mariabeelden met flikkerende aureolen-lampjes. Langzaam trok de mist weg, verjaagd door de opkomende zon. Het was zó mooi: dit is wat ik wilde.”
Hier zien we de Austin waarmee monnik Thích Quảng Đức op 11 juni 1963 naar Saigon reed om zichzelf daar, uit protest tegen discriminatie van boeddhistische monniken, in brand te steken.
29 januari 1998; een busreis van Savannakhet (Laos) naar Pakse (Laos), een tocht van 250 kilometer die garant stond voor acht extreem stoffige uren.
Damascus, Syrië, 7 juni 1998, na de gehele reis over land te hebben gemaakt, vloog Rick begin juni 1998 vanuit Bali, via Bangkok en Koeweit, naar Damascus. “De airport uitlopend dacht ik meteen ‘het is helemaal niet heet!’. Het was natuurlijk wel heet, 38 graden, maar niet nat, klam en verstikkend zoals Bangkok. Iedereen is zó vriendelijk en aangenaam verrast dat ik dankjewel in het Arabisch kon zeggen: Shokran!”

Dit was slechts een greep uit alle gave platen die destijds zijn geschoten. Wil je meer zien? Kijk dan even op Rick's Instagram of website. Hier vind je ook zijn huidige werk, dat eveneens erg mooi is. 

Gek op fotografie? Lees dan dit artikel over fotografietours

Openingsbeeld: Rick Stolk