Fietsers opgelet: deze 2000 km lange nieuwe uitdaging doorkruist 8 Balkanlanden

Floor Sudowe

Fietsers die zoeken naar een uitdaging hebben een nieuwe grensoverschrijdende fietsroute om naar uit te kijken. Er liggen plannen op tafel voor een 2000 kilometer lange mountainbike trail die acht landen in de Europese Balkan doorkruist. 

De Trans Dinarica route loopt nu al door Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina en het plan is om deze uit te breiden naar Montenegro, Albanië, Kosovo, Servië en Macedonië. De route is geïnspireerd op de Via Dinarica hiking trail en moet fietsers de mogelijkheid geven om door de acht landen te fietsen via de Dinarische Alpen en de meedogenloze Shar Mountains. De route loopt buiten de gebaande paden en leidt je over uitdagende gravel paden en bergtoppen.  

Het idee is dat de fietsers 50 tot 60 kilometer per dag afleggen door de modder en grindpaden met een gemiddelde stijging van 1500 meter. Volgens dat schema kan elk land in zeven tot tien dagen worden doorkruist. Fietsers kunnen ervoor kiezen om delen van de route of de hele route af te leggen, alle opties zijn open.  

Doorkruis 2000 kilometer van de ongerepte Oost-Europese natuur. | Foto: StockstudioX / iStock

Onderweg kom je verschillende Unesco erfgoed plaatsen, dorpjes en nationale parken tegen en kun je genieten van uitzichten over de blauwe Adriatische zee, goed verstopte donkere kloven en snelstromende groene rivieren.  

Het idee voor de Trans Dinarica komt van een groep vrienden uit Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina, die stuk voor stuk hun eigen outdoor adventure bedrijf hebben. Op dit moment zijn geleide tours met bagagetransfers al mogelijk. De details van de contactpersonen uit de verschillende landen vind je hier

Meer informatie over de nieuwe Trans Dinarica route is hier beschikbaar

Gek op nieuwe uitdagingen? Dan is deze Via Ferrata in Kosovo ook aan te raden! 

Openingsbeeld: Last19 / iStock