Ervaar Sydney vanaf grote hoogte op de Harbour Bridge

Redactie Lonely Planet

De Sydney Harbour Bridge is meer dan een icoon voor de stad. Het gigantische bouwwerk is zelfs helemaal te beklimmen en dit jaar viert de Sydney Bridge climb haar 20ste verjaardag. 

Na zes jaar in de steigers te hebben gestaan werd de stalen brug geopend op 19 maart 1932. Meer dan zes miljoen handgeslagen klinknagels houden de brug bij elkaar. Het is ook niet voor niets de breedste boogbrug ter wereld. Op het brugdek is ruimte voor acht rijstroken voor auto's, twee treinsporen een fietspad en nog een voetpad. Op 134 meter hoogte geeft Harbour Bridge een fantastisch uitzicht over de stad wanneer je er bovenop staat. 

Twintig jaar geleden vond de eerste Sydney Bridge climb plaats. De 3,5 uur durende tocht is in de afgelopen jaren door meer dan vier miljoen mensen uit 137 verschillende landen gemaakt. Lloyd Poulton is de man die het record houdt voor meeste beklimmingen van de brug, namelijk wel 125 keer. 

Als de duizelingwekkende hoogte precies wat voor jou is, zijn er verschillende bestijgingen met een thema zoals zingend omhoog tijdens een karaoke, meedansen met AC/DC op Australia Day of een klim bij nacht tijdens het Vivid Festival in mei. Prachtige lichtprojecties worden op gebouwen in de stad geprojecteerd terwijl schepen voorbij varen en bovenop de brug ga je los op een speciale lichtgevende dansvloer. 

Het bedrijf dat je naar de top brengt is BridgeClimb die nu al jaren gespecialiseerd is in het begeleiden van ervaren klimmers en mensen met hoogtevrees. 'We werken met psychologen om de angst goed te kunnen begrijpen en te kunnen helpen wanneer het nodig is om iedereen van het uitzicht te laten genieten' vertelde oprichter Paul Cave.

Het ene icoon gaat niet zonder het ander: lees hier alles over het Sydney Opera House!

Openingsbeeld: bridgeclimb / Instagram