Een zomer op maat: 2 tips voor wandelaars

Redactie Lonely Planet

De wereld stikt van de mooie, uitdagende wandelroutes. Lonely Planet licht twee bestemmingen uit die perfect zijn voor mensen die van een actieve vakantie houden.

Dit artikel komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine. Meer inspiratie opdoen? Bestel 'm hier!

De Juliana Trail

Slovenië

Het noordwesten van Slovenië was al een populaire bestemming dankzij het meer van Bled, maar daar kwam in 2019 een reden bij: de Juliana Trail door de Julische Alpen. De route van 270 kilometer loopt langs de adembenemende natuur van het Nationaal Park Triglav en de Sočavallei, met als voordeel dat je de hoogste pieken van de Julische Alpen overslaat. Desondanks zitten er nog genoeg uitdagende stukken in de route die zelfs geoefende wandelaars uitdagen. Onderweg kom je langs oude steden en bergdorpjes, de schitterende meren van Bled en Bohinj en loop je een stuk langs de oever van de voortkabbelende rivier Soča. De ronde is in 16 etappes van zo’n 17 kilometer verdeeld, dus de doorgewinterde hiker kan in ruim twee weken de hele route lopen. Mocht je dat niet helemaal zien zitten, dan zijn dagtochten hier ook zeker een optie dankzij het goede openbaar vervoer in het gebied. De officiële route begint en eindigt in Kranjska Gora, maar omdat het een rondje is kun je in principe beginnen waar je wil. Wildkamperen is hier verboden, dus zorg ervoor dat je op een officiële camping kampeert of boek accommodaties onderweg.

Plankenpad in Pacific Rim National Park, Vancouver Island, Canada | Foto: Lorraine Boogich / iStock

De West Coast Trail

Canada

Best in Travel 2022-bestemming Vancouver Island is de perfecte plek voor wandelaars. Trek ongeveer een week uit voor de 75 kilometer lange West Coast Trail, een tocht van Gordon River naar Bamfield langs zandstranden, rotsen en ongerepte bossen. De West Coast Trail is absoluut niet voor beginners, met etappes waarin je het ene moment door de modder glibbert en het andere moment over rotsen moet klauteren. Je komt onderweg langs 70(!) ladders, die flink uitdagend kunnen zijn met een zware backpack op je rug. Je mag op veel plekken langs de route kamperen, met een paar kampeerplaatsen waar tevens stromend water en simpele wc’s aanwezig zijn. Vergeet niet te allen tijden de oceaan in de gaten te houden, want misschien zwemmen er wel walvissen langs. Goede voorbereiding is een must, want er komen zwarte beren en poema’s voor in dit gebied, maar ook minder gevaarlijke dieren zoals otters en herten kun je tegenkomen langs de route. Omdat Canada niet bepaald bekendstaat om zijn tropische temperaturen, is de zomer de beste tijd om op Vancouver Island te wandelen zodat het ’s nachts niet te koud wordt. Door de kans op slecht weer buiten het seizoen, is het pad slechts van 1 mei tot en met 30 september geopend. Je moet een entreepas voor de trail kopen, dus boek op tijd.

Openingsbeeld: dohtar / iStock