Een gids voor outdoor-avonturen in Kosovo

Redactie Lonely Planet

Waar je ook bent in Kosovo, je zult altijd de aantrekkingskracht van de bergen voelen. Dit kleine, diamantvormige land is bijna volledig omgeven door majestueuze bergtoppen, waardoor het misschien wel een van de verrassendste bestemmingen van Europa is op het gebied van avontuurlijke sporten. Of je nu liever van het landschap geniet vanaf de fiets, hoog boven een ravijn ziplinet, of over een weelderige berg galoppeert- er is hier genoeg te doen, zelfs voor de avontuurlijkste liefhebbers van het buitenleven.

Ondanks de groeiende verscheidenheid aan manieren om Kosovo’s natuurlijk schoonheid te ervaren, bestonden de promotionele inspanningen voor de avonturenindustrie tot voor kort voornamelijk uit mond-tot-mondreclame. Degenen die al op de hoogte zijn van de ongerepte magie van het platteland van Kosovo zouden deze plek misschien liever geheim houden, maar we moeten het toch met jullie delen. Beschouw dit als jouw gids voor spannende avonturen in het jongste land van Europa.

Wandelen

Voor de meesten die door de eeuwen heen de steile omtrek van Kosovo hebben bewandeld, was het beklimmen van bergen tweede natuur; of dat nu was om nieuwe grasvlakten voor het vee te bereiken of om handel te drijven met een naburig dorp. Dankzij de ligging langs steeds prominentere wandelroutes – zoals de 2000 kilometer lange Via Dinarica, die zeven landen beslaat, en de Peaks of the Balkan-route – reizen er steeds meer mensen naar Kosovo af om de vele hoge bergtoppen te beklimmen.

Er zijn talloze faciliteiten in het land aanwezig die je helpen om de toppen van Kosovo op de beste manier te bereiken. Lokale touroperator Rugova Experience organiseert sinds 2013 begeleiding bij de Peaks of the Balkan-route. Creatieve nieuwkomer Butterfly Outdoor Adventure biedt ook een aantal alternatieve pakketten aan, zoals een wandel- en yogareis naar de top van de 2403 meter hoge Hajla piek op de Montenegrijnse grens. De reis is inclusief stevige, huisgemaakte maaltijden en een overnachting in een berghut die wordt onderhouden door lokale bergexpert en milieubeschermer Fatos Lajçi (+386 49 204 421).

Het landschap van Kosovo leent zich perfect voor verschillende activiteiten | Foto: DaveLongMedia / iStock

Fietsen

What goes up must come down. En wat is nu een betere manier om van rotsachtige hoogten af te dalen dan met een fiets? Leef je uit op de mountainbike tijdens een bezoek aan de hoofdstad Pristina en zijn 62 kilometer lange Germia Park, of ga voor de meest bloedstollende routes van het land naar het westen van Kosovo. Hoewel het steeds makkelijker wordt om gemarkeerde fietsroutes te vinden, zul je toch begeleiding van lokale experts zoals Outdoor Kosovo of Catun nodig hebben om de weg te vinden tijdens je korte verblijf.

Catun, een variant van het woord "dorp" in het Albanees, is in 2014 gelanceerd door een architect met een passie voor cultuurbehoud. Ze bieden fietstours over de weg aan, die fietsers meenemen door het hart van het binnenland van Kosovo. Tijdens deze tocht fiets je langs verschillende kullas: onlangs gerestaureerde stenen huizen uit de 18de eeuw. Om de echte gastvrijheid van de Albanese kulla te ervaren, moet je zeker even halt houden bij het huis van Isuf Mazrekaj, in het kleine dorpje Drenoc. Hier kun je bijkomen onder het genot van de pannenkoekachtige lokale delicatesse flija, die op traditionele wijze boven een vuur in de openlucht is klaargemaakt.

Andere bergavonturen

De klimtechniek via ferrata – Italiaans voor “ijzeren weg” – is bekend door het gebruik ervan in de Tweede Wereldoorlog, toen soldaten de Alpen overstaken. Tegenwoordig wordt deze techniek steeds vaker gebruikt om de prachtige uitzichten te bereiken die vanaf de top van de Rugova Canyon, buiten de westelijke stad Peja (Peć), te zien zijn. De gemeente schakelde de hulp van Italiaanse experts in om de allereerste via ferrata in het land te ontwerpen, waardoor de vraag voor een tweede al snel op kwam zetten – evenals de allernieuwste attractie in het ravijn: de zipline. Balkan Natural Adventure is het beste lokale bureau om je via ferrata-, zipline-, caving- of bergbeklimavontuur in de Rugovaregio te boeken. Een andere lokale operator, Outdoor In biedt een nog extremere via ferrata in de noordelijke gemeente Zubin Potok. 

Paardrijden

Voor de beste buitenactiviteiten moet je niet alleen in het westen van Kosovo zijn. Liefhebbers van paardensport kunnen naar de oostelijke gemeente Gjilan (Gnjilane), de thuisbasis van de volwaardige vakantieboerderij Vali Ranch. Op deze ranch kunnen ruiters van alle niveaus terecht en worden zelfs lessen in de arena aangeboden, alsmede langere ritten door de omliggende, beboste heuvels. Met drie restaurants, een kinderboerderij, een spa en een (behoorlijk kitscherig) hotel op het terrein, is Vali Ranch een gezinsvriendelijk uitstapje voor alle leeftijden.

Voor een rustiekere ervaring, reist men in zuidelijke richting – bijna Macedonië binnen – naar het bergstadje Brod. Vanwege de bedenkingen over het dierenwelzijn in het verleden, werkt touroperator Traveks samen met lokale paardeneigenaren om de dieren de beste zorg te geven. In dit stille stadje, bekend om zijn productie van verse witte kaas, zie je meer paarden dan auto’s, dus je hoort er al rijdend direct bij, op de kronkelige, rotsachtige paden. 

Wintersport

Vanwege aanwezige bergen valt er in Kosovo ’s winters regelmatig sneeuw. Een deal van €400 miljoen om het verouderde skigebied van Brezovica te renoveren, lijkt voorlopig in de ijskast te staan, maar toch blijft het de beste plek in het land om door de verse sneeuw te scheuren als de temperatuur daalt. Het resort heeft normaal gesproken slechts één werkende lift, maar voor de avonturiers onder ons biedt langlaufen eindeloze mogelijkheden om het uitzonderlijke, ongerepte terrein van de Sharr (Šar) Mountains te verkennen.

Terug in Rugova bieden Nol Krasniqi en het team van Balkan Natural Adventure ook een wandeltour op sneeuwschoenen aan, die je zeker warm houdt tijdens de koude maanden. Na een dag vol wandelroutes door het rustige bos, beloon je jezelf met een glas (of twee) van de lokale fruitige brandenwijn rakija en een warme maaltijd bij de familie Shala thuis, in het nabijgelegen dorp Drelaj.

Make it happen

Skopje | Foto: Rozah13 / iStock

Kosovo is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig, met regelmatige vluchten tussen Amsterdam of Brussel en Pristina (veelal via een tussenstop). Een andere optie is om eerst naar Düsseldorf te reizen, vanwaar je rechtstreeks naar Pristina vliegt. Vanaf Eindhoven vlieg je rechtstreeks naar Skopje in buurland Macedonië. Reis vanaf hier met de bus verder. Dit is sowieso het gemakkelijkste vervoersmidel in Kosovo. Ook de naastgelegen hoofdsteden van de Balkan, zoals Skopje maar ook Tirana, bereik je het snelst per bus. Overweeg één van de hierboven genoemde pensions of het centraal gelegen Hotel Dukagjini in Peja (Peć), als je een accommodatie in het westen van Kosovo zoekt. Arxhena Hotel is een goede optie in Brod, terwijl Woodland Hotel, direct aan de piste gelegen, het beste verblijf in Brezovica biedt.

Openingsbeeld: Chris2Braun / iStock