De vergeten Schotse bergen

Redactie Lonely Planet

Schotland staat al jaren bekend als dé plaats voor uitgestrekte golfbanen en fenomenale whisky. Maar de prachtige bergen die uitnodigen om beklommen te worden moet je zeker niet vergeten. 

Glen Coe

De vulkaanvallei in de Schotse Hooglanden is verre van gezellig - een gigantische uitgesleten rotsformatie bekleed met mos en distels; leeg en afgezonderd - maar het ruige en imposante uitzicht vind je nergens anders in het westen van Europa. De met sneeuw bestrooide bergen staan trots in de vallei en kijken neer op de hikers die vol goede moed de droogstaande rivierbedding trotseren. Ga vooral niet weg zonder te luisteren naar de verhalen van de lokale bevolking, over de vele gevechten tussen Highland stammen die tot het uiterste gingen om dit gebied te verdedigen. 

De Ben Nevis | Foto: Maas-ter / iStock

Ben Nevis

Bedwing de hoogste berg van Schotland, ongeveer 160 km ten noorden van Glasgow. Met 1345 meter hoogte en verraderlijke weersomstandigheden is het een uitdaging voor elke outdoor sporter. Aan de voet ligt Fort William, wat de perfecte basis is als je wil gaan hiken, skiën, klimmen of mountainbiken. Voor iedereen van verschillende niveaus is er iets te vinden, maar houd de weersvoorspellingen in de gaten. 

Meer avontuur? Zwier als Tarzan door de jungle in Tanzania

Openingsbeeld: hardyuno / iStock