De sublieme surfspots van El Salvador

Frank Verschuren

El Salvador is een aanstormend surfmekka. In het warme water zijn zoveel golven te vinden dat niemand op zijn beurt hoeft te wachten. En door de overvloed aan stranden die het kustland rijk is, worden er geregeld ongerepte surfspots ontdekt. Dit zijn volgens surfers de beste stranden om nu naartoe te gaan.

De fantastische golven bij Punta Roca zijn misschien wel de beste van Centraal-Amerika | Foto: edfuentesg / iStock

Punta Roca

Punta Roca wordt geroemd om de fantastische golven - volgens sommigen de beste van Centraal-Amerika. Het is moeilijk te bewijzen of dat helemaal terecht is, maar je zult niet gauw iets spectaculairders vinden dan deze hoge en razendsnelle baren. Je vindt Punta Roca in La Libertad, naar het westen.

Playa Las Flores

Vijf minuten rijden van het vissersdorpje El Cuco ligt Playa Las Flores, waar een lange en stabiele golf de hele dag door garant staat voor een relaxte surfsessie.

Playa El Sunzal

Playa El Sunzal biedt net als Playa Las Flores een consequente en fijne rechtse golf die perfect is voor beginners. Maar voor de experts in je gezelschap vormt een razendsnelle break op dezelfde spot een stevige uitdaging. Voor wat hoort wat: het kan hier druk zijn.

Bij Playa El Zonte kun je ook als beginneling terecht | Foto: tschuma417 / iStock

Playa El Zonte

Playa El Zonte is misschien wel de beste spot om voor het eerst op een plank te klimmen. De witwatergolfjes hier zijn geduldige leermeesters. Wil het echt niet lukken, dan kun je hier altijd nog van het schitterende, paradijselijke inhammetje genieten. Voor de bedreven surfers zijn er net als in Playa El Sunzal korte maar krachtige golven te bedwingen.

Openingsbeeld: hbrizard / iStock