De paden op: ontdek de Vikoskloof in Griekenland te voet

Redactie Lonely Planet

Ontdek het vrij onbekende noorden van Griekenland op de manier waarop dit millennia lang gedaan werd: met de benenwagen. Volg het 10 kilometer lange Beloïcircuit voor prachtige uitzichten op de Vikoskloof.

Met een diepte van maar liefst 900 meter is de Vikoskloof in Zagori zo enorm, dat je maar vanaf enkele uitkijkpunten een overzicht hebt. Er is een lokale consensus dat Beloï het beste punt is – het woord zelf, waarschijnlijk van oorsprong Slavisch, betekent “goed uitzicht”. Naast dit onovertroffen perspectief biedt de wandeling hierheen vanuit Kapesovo een voorproefje van wat je kunt verwachten op de volgende (uitdagendere) wandelingen. Het begint met een steile klim de Vradetotrappen op, die uitgehakt zijn in de kalkstenen kliffen. Door de eeuwen heen baanden vele muildieren hun weg over deze oude handelsroute en net als de lastdieren beklim ik al puffend en kreunend de duizend stenen treden.

De eeuwenoude Vradetotrappen zijn uit de kliffen gehakt | Foto: AG-ChapelHill / iStock

Naar boven toe wordt het pad steeds vlakker. Ik wandel langs een groepje bijenkorven binnen een schrikdraad-afrastering (bedoeld voor honing snoepende bruine beren die nogal eens toeslaan in dit deel van Griekenland) en een piepklein kapelletje. Binnen waken heiligen en engelen met aureolen van goudblad over dunne, onaangestoken kaarsen. In het dorpje Vradeto worden de wandelaars die hun waterflesjes bijvullen in de watertrog begroet door zwemmende kikkers. Na een laatste klauterpartij door schaduwrijke bossen komt de grote onthulling van de natuur: de mistige afgrond van de Vikoskloof met zijn droge rivierbedding die de verte in kronkelt als de staart van een wegglibberende slang.

Als ik terugkom in Kapesovo is het dorp zich aan het opmaken voor een feest: het feest van de Profeet Elia, de beschermheilige. Onder het bladerdak staat een gril vol met kebab. De lucht is vervuld van rook en de geur van gebakken lam. Volwassenen voeren gesprekken met een blikje Mythos-bier in de hand en kinderen spelen tikkertje op het plein. Als de avond valt, worden de melancholische liedjes steeds vrolijker en in de nacht klinken opzwepende klanken over het plein. Dorpelingen springen uit hun stoelen, pakken elkaars handen en swingen met de heupen alsof hun leven ervan afhangt. Er vliegen nog net geen borden door de lucht, hoewel een enthousiaste zestiger wel over enkele borrelglaasjes struikelt en bijna op de bakplaat belandt, tot groot vermaak van de dorpelingen. 

Openingsbeeld: AG-ChapelHill / iStock