Europa's mooiste via ferrata is onlangs geopend in Kosovo

Redactie Lonely Planet

Adrenaline junkies opgelet: deze nieuwe attractie is onlangs geopend in Kosovo en is zeker niet voor watjes weggelegd! De Via Ferrata(ijzeren route) Berim opende afgelopen oktober en is de langste en hoogste attractie in zijn soort in de Balkan. De Via Ferrata Berim is een duizelingwekkende klimroute op de Mokra Gora berg in de Zubin Potok gemeente in het noorden van Kosovo en wordt nu al de meest aantrekkelijke ‘iron road’ van Europa genoemd.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door kumele-we should (@kumele_we_should) op

De drie kilometer lange klimroute bestaat uit tal van stalen kabels en -trappen die in de rotsen zijn bevestigd volgens Franse standaarden. De route heeft een hoogteverschil van 520 meter en leidt naar de top van Berim op 1731 meter. De hoogtepunten van de klim zijn vier verticale stukken waarvan er één door een grot in de kliffen loopt. Ook zijn er twee hangbruggen die je over de diepe afgrond helpen en doen denken aan een turnattractie met een twist.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Dragisa Mijacic (@dragisamijacic) op

De complete route passeert vier bergtoppen, maar wie het halverwege wel gezien heeft kan na elke top veilig terugkeren naar het kamp. De volledige route neemt zo’n vijf tot zes uur in beslag, afhankelijk van de grootte van de groep, eenieders conditie en de weersomstandigheden onderweg.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Milica Novakovic (@_milica_novakovic) op

Verder kun je in het gebied het 24 kilometer lange Gazivode lake bezoeken, waar meerdere strandjes te vinden zijn, veel andere klim-activiteiten van verschillende moeilijkheidsgraden ondernemen en een hoop andere outdoor activiteiten doen, zoals hiken (er is meer dan 100 kilometer aan bewegwijzerd wandelpad in het gebied), mountainbiken (er is meer dan 120 kilometer fietsroute in het gebied), kajakken of paragliden op het Gazivode meer. Alle activiteiten en accommodatie kun je boeken bij de lokale touroperator Outdoor In.

Outdoor fanaat? Lees hier verder over je volgende grote avontuur.

Openingsbeeld: Simonkr / iStock