De 9 beste plekken om te suppen

Redactie Lonely Planet

Of je nu op zoek bent naar snelstromende rivieren, rustige vaartochtjes door tropische regenwouden of routes langs afgelegen stranden en tropische lagunes, deze negen lange-afstandsroutes zijn ideaal om peddelend op een SUP (stand up paddleboard) af te leggen. 

1. Great Bear Rainforest, Canada

Het sprookjesachtige Great Bear Rainforest aan de kust van Brits-Columbia is de enige plek ter wereld waar je de bijzondere witte "geestbeer" kunt spotten, een zeldzaam soort zwarte beer met een witte vacht. Tijdens meerdaagse reizen kun je niet alleen naar de enigmatische wezens kunt zoeken, maar ook dicht in de buurt van bultruggen kunt peddelen en met behulp van First Nations-gidsen het gebied beter leert kennen. De reizen worden afgestemd op de zalmrun om zoveel mogelijk wilde dieren te kunnen zien.

2. Kratie, Cambodja

De Mekong was ooit de thuishaven van maar liefst 1.000 Irrawaddydolfijnen, wiens uitpuilende voorhoofden en stompe snavels uniek zijn onder walvisachtigen. Helaas zijn er nu nog maar 92 over, die in een klein deel van de rivier zwemmen tussen Kratie en de grens van Laos. De meeste reizigers huren boten in de buurt van Kratie om de dolfijnen te zien, maar door zelf te peddelen worden de dieren veel minder gestoord in hun leefgebied. Er worden paddleboarding-tours georganiseerd waarbij je kunt communiceren met deze ernstig bedreigde diersoort maar ook afgelegen rivierstranden kunt verkennen, interactie kunt hebben met lokale gemeenschappen en de overstroomde bossen van de Mekong kunt aanpakken.

Southwater Caye. Foto: Simon Dannhauer/iStock

3. Southwater Caye, Belize

Uit de kust van het kleine Centraal-Amerikaanse land Belize kun je een van 's werelds enige lodge-tot-lodge SUPtours doen. De meerdaagse tours leiden je langs de met palmbomen besprenkelde eilandjes Tobacco Caye, Billy hawk Caye en Southwater Caye. Overdag peddel je over het Belize Barrier Reef – na het Great Barrier Reef het grootste koraalsteltsel ter wereld – en verken je beschutte lagunes, smalle mangrovekanalen en kristalhelder water dat erom vraagt om in te snorkelen. Spring vervolgens in een hangmat om elke avond de zonsondergang te zien vanuit een door een familie gerunde lodge.

Lees ook: Probeer iets nieuws: duikvakanties

4. Zadararchipel, Kroatië

Er zijn maar weinig plaatsen in Europa zo geschikt om te suppen als de Kroatische Zadararchipel, een van de dichtste eilandengroepen in de Adriatische Zee. Deze grotendeels onbewoonde eilanden liggen uit de kust van de historische stad Zadar en bieden een totale onderbreking van de soms toeristische delen van de Dalmatische kust verder naar het zuiden. Tijdens een meerdaagse trip peddel je langs ongerepte baaien, geïsoleerde vissersdorpjes en griezelige grotten voordat je de meeste dagen afsluit met traditionele gerechten op basis van lokaal geteelde en geoogste producten.

5. Costa Verde, Brazilië

De geplaveide badplaats Paraty is misschien wel een van de meest relaxte bestemmingen van Brazilië, maar even verderop ligt het serenere "tropische fjord" Mamanguá. Dit smalle kanaal van zo'n 7 kilometer lang doorklieft heuvels bedekt met ongerept Atlantisch regenwoud en biedt de perfecte omstandigheden voor ontspannen paddleboarden. Tijdens meerdaagse reizen kom je langs de tropische eilanden langs de Costa Verde en kun je een duik nemen in Mamanguá om de dichte mangrovebossen en verlaten stranden te verkennen. Wandelen, snorkelen en het spotten van wilde dieren maken de epische lodge-ervaring compleet.

Suppen langs de kust van Cornwall. Foto: JohnGollop/iStock

6. Cornwall, Engeland 

Met zijn hoge kliffen, fijne zandstranden en beschutte baaien is de kustlijn van Cornwall een van de grootste natuurlijke rijkdommen van Engeland én een opkomende regio voor stand-up paddleboarding. Er zijn genoeg krommingen om je te beschermen tegen de elementen waardoor je zonder al te veel deining de tocht kunt afleggen. Tijdens georganiseerde tours kom je langs afgelegen stranden waar je zelf je maaltje bij elkaar kunt foerageren en onder de sterren kunt slapen.

Lees ook: Op avontuur in Cornwall

7. New Mexico, VS

Stel je voor: een wilde rivier die zo pittoresk is dat hij schilder Georgia O'Keffe en landschapsfotograaf Ansel Adams inspireerde. Pak je paddleboard en sup over de Rio Chama, die ontspringt in het gelijknamige plaatsje en eindigt in de creatieve retraite Abiquiu. Onderweg peddel je langs veelkleurige kliffen en oude Inheems-Amerikaanse ruïnes terwijl je door een mix van vlakwater en klasse II stroomversnellingen navigeert. Het kamp ligt binnen de muren van de kloof aan de rand van de rivier.

8. Kenmare Bay, Ierland

Ierland is een land dat intrinsiek verbonden is met de omringende zee. Dus wat is een betere manier om het te verkennen dan op een SUP langs de ruige westkust te peddelen? Sinewy Kenmare Bay biedt de perfecte setting om grote afstanden over rustige wateren te peddelen zonder elke avond de verplichte pubdrankjes op te offeren. Tijdens meerdaagse avonturen verken je verlaten eilanden en eeuwenoude ruïnies, waarna je aanspoelt op de kust voor stevige Ierse maaltijden en de legendarische geschiedenis van het schiereiland Iveragh ontdekt.

9. Utah, VS

Delen van de Amerikaanse staat Utah zijn zo diep uitgehouwen door rivieren dat je ze alleen kunt bereiken via het water. . Dat is het geval voor delen van de Green River, een zijrivier van het grotere Colorado, die optimale vlakwatercondities heeft als het door Labyrinth Canyon loopt in de buurt van het avonturencentrum van Moab. Tijdens een meerdaagse tocht peddel je door een 72 kilometer lang canyonland met rood gesteente, terwijl je onderweg kampeert op afgelegen rivierstranden. De route biedt een waar Wild West-fantasieland van zandstenen kliffen, torenhoge buttes en platte plateaus.

Openingsbeeld: Ascent / PKS Media Inc. / Getty