Daverende duisternis: de beste plekken voor een avontuur onder de sterren

Redactie Lonely Planet

Op een planeet geteisterd door lichtvervuiling kost het nogal wat moeite om de oranje gloed van steden te vermijden. Maar als het je lukt, word je rijkelijk beloond met de volle pracht van de nachtelijke hemel.

Er schuilt iets magisch in buiten staan onder een sterrendeken, maar het wordt steeds moeilijker dat te ervaren. Volgens onderzoek van het Light Pollution Science and Technology Institute wordt 80 procent van de landmassa van de aarde geraakt door lichtvervuiling. Hemelliefhebbers moeten daarom hard werken om plekken te bereiken die donker genoeg zijn om de kosmos in volle glorie te kunnen zien.

Meerdere regeringen en organisaties, zoals de International Dark Sky Association, zijn begonnen predicaten te verlenen aan plekken die de kwaliteit van de nachthemel proberen te behouden. Nederland heeft maar liefst twee van die plekken, de Boschplaat op Terschelling en Nationaal Park Lauwersmeer. Begin je zoektocht naar duisternis hier en verbreed daarna je horizon door af te reizen naar  de meest afgelegen plekken van de planeet voor nog meer prachtige sterrenhemels.

Als je eenmaal je bestemming hebt bereikt moet je misschien extreem weer en wild terrein overwinnen om bij dat afgelegen duistere plekje te komen, maar het is het meer dan waard. En vergeet niet dat voor de ultieme ervaring een digitale detox verplicht is: als het menselijk oog kleine hoeveelheden licht wil opvangen, moet de pupil wijder worden en zich aanpassen, dus je telefoon moet in je zak blijven. Lekker rustig.

De avond valt boven Fajada Butte in Chaco Canyon | Foto: gnagel / iStock

Chaco Canyon National Park, New Mexico, VS

Tussen de 10de en 12de eeuw bouwde een bijzondere cultuur, nu de Ancestral Puebloans genoemd, een serie stenen forten langs lijnen die correspondeerden met de nachthemel in het afgelegen noordwesten van het huidige New Mexico. Ze lijken gedurende een 50 jaar durende droogte te zijn verlaten, maar deze gebouwen bleven tot de 19de eeuw de grootste in de huidige VS. Chaco Canyon is over zandpaden te bereiken en is een officieel Dark Sky Park met een observatorium en sterrenkijkevenementen.

Het vliegveld van Albuquerque ligt 250 kilometer verderop; daarvandaan heb je een eigen auto nodig. Heritage Inspirations biedt glamping-tours (€871; heritageinspirations.com).

Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve, Nieuw-Zeeland

‘s Werelds grootste Dark Sky Park ligt rondom de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mt Cook, en omvat een afgelegen regio van het Zuidereiland. Het uitzicht op de nachthemel (foto) is ongeëvenaard in Nieuw-Zeeland en het is uniek in de wereld, omdat dit het enige Dark Sky Park op het zuidelijk halfrond is. Er zijn twee observatoria en met meerdere tours kom je van de gebaande paden voor sterrenkijken met het blote oog of in een observatorium.

Mt John Observatory ligt op drie uur rijden van Christchurch; verblijf in het dorp Lake Tekapo. Dark Sky Project biedt tours met sterrenkijken door een telescoop (€56; darkskyproject.co.nz).

La Palma, Canarische eilanden, Spanje

Het hele eiland La Palma is een sterrenhemelpark en je vindt er het observatorium Roque de los Muchachos, dat een paar van de grootste telescopen van het noordelijk halfrond omvat. Het eiland ligt voor de westkust van Afrika en het observatorium ligt op een hoogte van 2.400 meter, dus de zichtbaarheid is bijzonder goed. Er zijn wandelroutes afgestemd op avondwandelingen met onderweg observatiepunten.

Het observatorium is alleen overdag geopend; de wandelpaden zijn altijd open. Verblijf in het nabije Garafía (starsislandlapalma.es).

Openingsbeeld: Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve, Nieuw-Zeeland | Foto: Rasdi Abdul Rahman / Getty Images