Botswana: de voordelen van zelfstandige safari's

Redactie Lonely Planet

Botswana mag dan bekendstaan als de exclusiefste safaribestemming in Afrika, het biedt wel een ongelooflijk verleidelijk alternatief voor de georganiseerde luxueuze tentenkampervaring: de budgetvriendelijke self-drive safari.

Botswana is gemaakt voor road trips- zelfs op de plekken waar geen weg is om van te spreken. Het is een land van uiterwaarden, van woestijnen en eeuwige horizons. Door zelf te rijden beleef je ongetwijfeld een van de intiemste safari-ervaringen van het continent.

Voordat je op pad gaat

Zelfstandige safari's beginnen in Botswana meestal met een vlucht naar Gaborone, Kasane of Maun, of naar Johannesburg in buurland Zuid-Afrika. De 4x4 haal je bij aankomst op, waarna je de wildernis in trekt. De aangepaste voertuigen zijn meestal goed uitgerust, met bedden in de camper of uitklapbare daktenten, kookgerei en in sommige gevallen zelfs een koelkast. Veel reisorganisaties bieden 4WD-cursussen voor beginners aan, om ervoor te zorgen dat je het verschil tussen het sperdifferentieel en de versnellingspook begrijpt. Als het tijd is om van de weg af te gaan, biedt de gps gepaste hulp - Tracks4Africa (tracks4africa.co.za) is een betrouwbare keuze voor routekaarten. Vooraf reserveren van campings is van essentieel belang, zeker in drukke periodes: alle Zuid-Afrikaanse schoolvakanties en de periode van juli tot september, wanneer de rijomstandigheden optimaal zijn. 

De betere 4WD-verhuurbedrijven regelen de nodige reserveringen en parkvergunningen voor je. En de meesten zullen je, tegen een vergoeding, een satelliettelefoon aanbieden. Betrouwbare opties zijn Safari Drive (safaridrive.com), Drive Botswana (drivebotswana.com) en Travel Adventures Botswana (traveladventuresbotswana.com).

Dompel je onder in de wilde natuur | Foto: jpll2002 / iStock

De beloningen

Zodra je volledig bent ondergedompeld in de wilde natuur zoals hieronder wordt beschreven, zullen de voordelen van de beslissing om zelfstandig op safari te gaan meteen duidelijk worden: de vrijheid om te zwerven, de tijd om overal te kijken waar je wilt en niets anders in de omgeving om de dieren af te leiden. En 's avonds op een afgelegen camping, nadat je hebt genoten van een stevige zelfgemaakte maaltijd, geniet je met een koud drankje van de stilte voordat de nachtelijke geluiden van Afrika de duisternis vullen. Dit is immers een land dat dient te worden ervaren in gelukzalige afzondering, met niets dan tentdoek dat jou scheidt van de Afrikaanse nacht. Val vredig in slaap, in de wetenschap dat het helemaal aan jou is waar je morgen naartoe gaat.

Okavango Delta en Chobe

De Okavango Delta, in het noorden van het land, is een Afrikaans wonder: een buitengewoon spektakel, de belichaming van de overvloed aan natuurschoon in het ongetemde Afrika. Elk jaar verplaatsen de januaribuien in de hooglanden van Angola zich niet naar de zee, maar stevenen ze niet-aflatend af op de delta, waar ze enkele maanden later aankomen. Ze besproeien de hoogvlakten en de rivierkanalen voordat ze zich uiteindelijk onderdompelen in de noordelijke Kalahari. Als het waterniveau zijn hoogste punt heeft bereikt zijn de wegen in de delta op veel plekken ontoegankelijk voor voertuigen, maar van juli tot september of in het kurkdroge oktober verandert dat. Dit is wanneer het grote spektakel van de Okavango plaatsvindt, waarin roofdier en prooi elkaar respecteren in een poging om te overleven. Het gaat om grote katachtigen (leeuw, luipaard en cheeta) en grote dieren (olifanten, buffels, nijlpaarden), over lokale diersoorten (de sitatoenga met gespleten hoeven en de aan de delta aangepaste litschiewaterbok) en een verbazingwekkende variatie aan vogels.

De delta is zo groot - het strekt tot wel 18.000 vierkante kilometer tot zijn verste uithoek - dat het essentieel is om je tijd goed in te plannen.

De Okavango Panhandle, de smalle riviervallei waardoor de jaarlijkse stortvloed stroomt, is ideaal om vogels te spotten, te vissen en om het water te verkennen vanuit een mokoro (kano). Het is minder ideaal voor het bekijken van grote zoogdieren. Verder naar het oosten ligt het hart van de delta, het Moremi Game Reserve, dat wordt gedefinieerd door versleten wandelpaden en onderhouden wordt door iconische campings zoals Third Bridge, waar leeuwen zwerven, of Xakanaxa, waar de nijlpaarden tot diep in de nacht geluid maken.

Weer terug naar het oosten vloeien de buitengebieden van de delta over in de Savuti Marsh van Chobe National Park, een gebied dat bekendstaat om de botsingen tussen leeuwen en olifanten. In het nabijgelegen Linyanti Marsh lopen roedels wilde Afrikaanse honden rond en de rivieroever van de Chobe is thuisbasis voor enkele van de grootste olifanten van Afrika, met aantallen die tot in de tienduizenden oplopen.

Spelende leeuwen in Kalahari | Foto: bucky_za / iStock

Kalahari

Waar het deltagebied eindigt neemt de Kalahari het over. Hier maken zand en zout het een uitdaging om er te komen, in plaats van het vele water. Hoewel bij deze realiteit ook een kanttekening geplaatst moet worden: de Kalahari is misschien de grootste zandwoestijn ter wereld, je vindt er weinig zandduinen en je rijdt je zelden vast in diep zand. Maar toch: mocht je hier erg laat in het droogseizoen willen rondrijden (september of oktober), dan zou al het opgewaaide graszaad een probleem kunnen vormen voor je radiator.

Van het noorden tot het zuiden wijst een reeks beschermde gebieden je de weg door de Kalahari. In het noorden bevindt zich een van de grootste netwerken van zoutvlaktes ter wereld (Sowa, Nxai en Ntwetwe vormen samen de Makgadikgadizoutvlaktes), dat een gebied beslaat ter grootte van de delta. De rivier de Boteti in het westen trekt tijdens het droogseizoen wilde dieren aan en grote aantallen zebra’s migreren oostwaarts tijdens het regenseizoen (groepjes apenbroodbomen dienen als regenscherm voor een aantal bijzonder mooie kampeerterreinen in het gebied).

Verder naar het zuiden, aan de andere kant van de snelweg tussen Nata en Maun, bevindt zich het Central Kalahari Game Reserve. Het is een van de grootste in Afrika, een uniek reservaat diep in de woestijn waar lage zandheuvels en fossiele riviervalleien bescherming bieden aan kalaharileeuwen, luipaarden en cheeta’s, evenals gemsbokken en honingdassen. Het is een afgelegen wereld waar je dichtstbijzijnde medemens zich misschien wel tientallen kilometers verderop bevindt, aan de andere kant van een land waarover de leeuwen heersen.

In het zuiden gaat het park over in het Khutse Game Reserve, een ander bijzonder park waar meer katachtigen rondlopen dan mensen. Nog weer verder naar het zuiden bevindt zich het Kgalagadi Transfrontier Park, dat Botswana deelt met Zuid-Afrika: het klassieke Kalahari-landschap met rode zandduinen en een overvloed aan wilde dieren.

Ten oosten en westen van de Kalahari vind je respectievelijk de Tsodilo Hills en het Tuli-blok, ideale locaties om je Kalahari-ervaring nog verder uit te breiden. Het landschap van Tsodilo staat bol van de millennia-oude rotsschilderingen en het Tuli-blok is een van de meest onderschatte locaties voor het spotten van wilde dieren.

Openingsbeeld: imageswestend61 / iStock