Bijzondere buitenactiviteiten in Bosnië en Herzegovina

Redactie Lonely Planet

Met de bruisende rivier de Vrbas in het noorden en de epische bergen van het Nationaal Park Sutjeska in het zuiden, is Bosnië en Herzegovina een walhalla voor natuurliefhebbers. Steeds meer avontuurlijke pioniers die op zoek zijn naar nieuwe buitensportervaringen vinden hun weg naar deze kleine federatieve republiek, ingeklemd tussen Kroatië, Servië en Montenegro.

Wandelpaden en bergtoppen

De topografie van Bosnië en Herzegovina wordt gedomineerd door bergen. De toppen van de Dinarische Alpen, een bergketen die door de westelijke helft van het Balkan-schiereiland loopt, vormen in een groot deel van het land het decor. Reizigers kunnen een eendaagse wandeltocht of een meerdaagse tocht langs de hoogste toppen van het land maken. Talloze verenigingen die zowel bemande als onbemande berghutten beheren, staan klaar om wandelaars te verwelkomen op enkele van de beroemdste bergtoppen en bergmassieven. Als je geïnteresseerd bent in dagtochten en langere excursies, is het in Sarajevo gevestigde Green Visions een geweldige bron van informatie, advies en groepsuitjes.

De 2000 kilometer lange Via Dinarica volgt oude handels- en militaire routes en schaapherderspaden. Het pad loopt helemaal van Slovenië naar Noord-Macedonië. Een van de delen verbindt Sutjeska, het oudste nationale park van Bosnië en Herzegovina, met het Nationaal Park Durmitor net over de grens in Montenegro. Deze epische wandeling voert bergbeklimmers langs de hoogste bergtoppen van beide landen: de 2386 meter hoge Maglić in Bosnië en Herzegovina en de 2523 meter hoge Bobotov Kuk in Montenegro.

Meerdaagse fiets- en mountainbikeroutes

Bosnië en Herzegovina heeft de trend van het fietstoerisme omarmd, waardoor bezoekers nu op eigen gelegenheid het minder bezochte platteland kunnen verkennen. De Ćiro Bike Trail volgt de route van een smalspoor dat ooit door het Oostenrijks-Hongaarse rijk gebouwd is en van 1901 tot de jaren 70 in gebruik was. Het begint ten zuiden van Mostar, aan de rivier de Neretva, en gaat dan verder naar het oosten richting de wijnstreek van Popovo Polje en de mooie stad Trebinje.

De meest ambitieuze mountainbikeroute van het land is de nieuwe, transnationale Trans Dinarica: de tweewielerversie van de Via Dinarica. Een groot gedeelte van de route is technisch gezien moeilijke singletrack, maar er is ook een mix van bredere zand- en grindwegen. Het Bosnische gedeelte van de route wordt uitgebreid, maar op dit moment is het een tiendaagse reis tussen Mostar en Sarajevo. Onderweg overnacht je in dorpjes, hotels, B&B’s en gastgezinnen.

De beroemde Štrbački Buk-waterval | Foto: Stepo / iStock

Verover stroomversnellingen op vier spectaculaire rivieren

Een netwerk van dynamische waterwegen rijgt door de kloven en ravijnen die gekerfd zijn uit de bergen van Bosnië en Herzegovina. Vier van deze rivieren zijn populair geworden om op te raften. In de noordwestelijke hoek van Bosnië doorsnijdt de Una de stad Bihać en rolt dan verder door het Nationaal Park Una. Una RC Kiro Rafting biedt meerdaagse pakketten aan waarin je een reeks watervallen langsgaat, beginnend bij de beroemde, 18 meter hoge Štrbački Buk-waterval. In het oosten stroomt de Vrbas, die in 2009 het toneel was voor het wereldkampioenschap raften en in 2009 en 2015 het Europees kampioenschap. In de zomer van 2019 wordt het Europees kampioenschap hier opnieuw gehouden. Het Kanjon Rafting Centre in Banja Luka biedt een aantal opties waarbij je vanaf de onstuimige stroomversnellingen van het landschap kunt genieten door activiteiten zoals canyoning.

In het zuiden vormt de rivier de Neretva de belangrijkste waterweg van Herzegovina. In de stad Konjic zit Europe Rafting. Hier kunnen rafters zich aanmelden voor een dag vol avontuur, waarbij je gaat wildwatervaren aan de voet het Prenj bergmassief, langs convergerende zijrivieren en door de Neretva-kloof.

Maar de meest onvergetelijke kloof die je op je reis door Bosnië en Herzegovina tegen zult komen is de Tarakloof, na de Grand Canyon de grootste kloof van de wereld. De kloof is vernoemd naar de rivier de Tara, die het land met Montenegro verbindt. De Tarakloof vormt misschien wel het meest uitdagende rafttraject. Maar onder deskundige begeleiding van de gecertificeerde gidsen waarmee de uitstapjes door het gebied – dat door Unesco beschermd is – gemaakt worden, hebben avonturiers evenwel niks te vrezen. Een van deze gekwalificeerde operators is het in Foča gevestigde Highlander Rafting Kamp. Hierbij kun je meerdaagse excursies boeken, waarbij je overnacht in een bungalow aan de rivier en uitstekend te eten krijgt.

Neem een duik van de Stari Most | Foto: Milosz Maslanka / Shutterstock

Waag de sprong van de Stari Most

Wie zijn moed graag op een unieke manier wil bewijzen, kan zich wagen aan een duik van de Stari Most (Oude Brug) in Mostar. 24 meter onder je mag het groene water van de Neretva er vredig uitzien, maar het stroomt bedrieglijk snel. Dit is niet een activiteit die je zomaar kunt ondernemen, kandidaten moeten eerst een training volgen bij de plaatselijke Bridge Divers' Club (ongeveer €35). Onderschat de gevaren niet – een verkeerde duik kan fataal zijn.

De brug werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw door de Ottomanen, maar werd tijdens de oorlog in de jaren 90 verwoest. Tien jaar later werd de brug heropgebouwd en in 2004 werd hij opnieuw in gebruik genomen. In 2005 zijn de Stari Most en het oude centrum van Mostar toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tegenwoordig is de stad een van de populairste trekpleisters voor reizigers en een jaarlijkse stop tijdens de tour van de Red Bull Cliff Diving World Series.

Openingsbeeld: Istankov / iStock