Bezoek het Titanic scheepswrak op de bodem van de Atlantische Oceaan

Redactie Lonely Planet

Er liggen plannen op tafel om geïnteresseerden in 2019 de mogelijkheid te geven om het wrak van de RMS Titanic op de bodem van de Atlantische Oceaan te bezoeken. Er moeten zes elf daagse missies om het scheepswrak te ontdekken plaats gaan vinden.

Deelname aan de Titanic onderzoek missies is voor wetenschappers en ‘burger-ontdekkers’ bedoelt en gaat zo’n €92,3320 kosten, dat is gelijk aan wat een eerste klas ticket voor de eerste reis van de Titanic nu zou hebben gekost.

Er zijn negen “missie-specialisten” beschikbaar bij elke missie. De expeditie vertrek vanuit St. John’s in Newfoundland en vliegt vanuit daar naar het duik-support-schip op zee. Missie-specialisten leven en werken met de operatiecrew en content experts gedurende de missie en zullen aan sowieso één duik naar het scheepswrak meedoen. Die duik gebeurt in het vaartuig Titan en duurt zo’n zeven uur. Ook krijgen de missie-specialisten de kans om de operatie te ondersteunen met taken als sonar operaties, laser scans, navigator, communicatie, camera bediening en het bijhouden en verwerken van data.

Onderwater vaartuigen onderzoeken het Titanic scheepswrak. | Foto: Mmdi / GettyImages

De beroemde Titanic botste op 14 april 1912 tegen een ijsberg aan en kwam binnen twee uur en veertig minuten tot zinken, wat maar liefst 1503 mensen het leven koste. Het scheepswrak is snel aan het vergaan op de bodem van de Atlantische oceaan en er zijn veel schattingen gedaan over hoelang het nog duurt voordat het wrak niet meer als zodanig te herkennen is.

Het multidisciplinaire team zal 4K beelden en -scans van het wrak maken en laser- en sonardata verzamelen, die zullen worden gebruikt om een virtueel 3D model van het wrak te maken. Met dit 3D model kan nauwkeuriger worden beoordeeld hoelang het nog duurt voor het wrak volledig vergaan is.

Wil je deelnemen aan de missie? Dan moet je wel 18+ zijn en in staat zijn om je in een smal bootje (Zodiacs) te verplaatsen in ruige zeeën. Ook moet je basis balans, mobiliteit en flexibiliteit kunnen laten zien en een eendaagse cursus over het verlaten van een onderwaterhelikopter afronden. Meer informatie over de missie en de vereisten vind je hier.

Dol op duizelingwekkende duikavonturen? Dan is dit artikel over verborgen schatten ook iets voor jou.

Openingsbeeld: MR1805 / iStock