Beleef IJsland in de winter

Sara van Geloven

IJsland is in de winter rustiger dan ooit, het desolate landschap nog magischer én je hebt de kans om het noorderlicht langs de nachthemel te zien dansen. We zetten drie winterse hoogtepunten in West-IJsland voor je op een rij.

Het weinige daglicht en de extreme weersomstandigheden maken het moeilijk om in deze tijd van het jaar het hele eiland te doorkruisen, maar je kunt als je een paar dagen hebt – bijvoorbeeld tijdens een stopover – goed de ruige vulkanische landschappen van West-IJsland verkennen. 

Roadtrip door een ijzig landschap

Ontdek het spectaculaire vulkanische landschap rond de hoofdstad Reykjavik op een roadtrip. De Golden Circle-route is de bekendste dagtrip en voert je langs drie hoogtepunten: de waterval Gulfoss, twee geisers (waaronder de originele Geysir) en nationaal park Þingvellir. Een iets rustiger alternatief is de route langs de zuidkust naar het kustplaatsje Vik, waarbij je twee van de mooiste watervallen van het land, een gletsjer en zwarte zandstranden kunt ontdekken.

Skogafoss is een van de mooiste watervallen van IJsland | Foto: Jurrien Veenstra

De watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss liggen dicht bij elkaar en bij de eerste kun je, mits er niet te veel ijs ligt, helemaal tot achter de waterval komen. Langs de kust kun je richting Vik een aantal zwarte zandstranden ontdekken, waaronder het strand met het beroemde vliegtuigwrak en Black Sand Beach met prachtig gevormde basaltrotsen.

Beide roadtrips zijn met een huurauto goed in een dag te doen, maar wil je liever niet zelf rijden dan kun je ook voor een georganiseerde dagtour kiezen, bijvoorbeeld South Shore Adventure van Reykjavik Excursions. Hierbij word je ’s ochtends vroeg bij je hotel of hostel opgepikt en ’s avonds weer netjes afgezet.

Vergaap je aan het Noorderlicht

Deze tijd van het jaar is hét moment om het noorderlicht te zien. Houd de aurora forecast goed in de gaten en kies een onbewolkte avond om op pad te gaan, liefst tijdens een nieuwe maan. Verblijf je in Reykjavik, laat dan de meeste lichtvervuiling achter je op het schiereiland Seltjarnarnesbær net ten westen van de stad. De vuurtoren Grótta is een mooie plek om foto’s te maken. Pak je warm in, neem een tripod mee voor je camera of telefoon, richt je blik richting het noorden en duimen maar!

Opwarmen in de Blue Lagoon | Foto: Oskar Elias Sigurdsson / Blue Lagoon

Warm op in de Blue Lagoon

De populaire Blue Lagoon op het uiterste zuidwestelijke puntje van IJsland is het hele jaar door gezellig druk, maar de warmwaterbronnen bieden in de winter heerlijke verlichting tegen de kou. De stoomwolken drijven boven het blauwe water vol mineralen en in het donker heeft het warmwaterbad een geheel eigen sfeer. Ook is het dan iets rustiger, maar het water kleurt in het duister wel eerder wit dan blauw. Bedenk dus goed hoe laat je je bezoek wilt plannen; in hartje winter heb je vaak maar vijf uur daglicht.

Schuif na je duik voor het diner aan in Lava of in het nieuwe restaurant Moss, waar je IJslandse seizoensgerechten kunt proeven met uitzicht op het door mos bedekte vulkanische landschap én wijn kunt proeven in een lavakelder uit 1226. Heb je iets bijzonders te vieren, kies dan voor het proefmenu van zeven gangen aan de Chef’s Table en boek een kamer in het exclusieve bijbehorende hotel The Retreat voor een onvergetelijk verblijf.

Stopover in IJsland

Vlieg je met Icelandair, dan kun je ervoor kiezen om kosteloos een stopover in IJsland te maken als je naar New York of een andere bestemming in Amerika reist. Je kunt tussen de één en vijf dagen IJsland ontdekken; meer dan genoeg tijd dus om de highlights mee te pakken. Reis je voor langere tijd naar IJsland, ga dan ook zeker buiten de gebaande paden en verken het onbereisde oosten en noorden van het land.

Meer IJsland? Ontdek de bijzondere legendes van IJsland en de mensen die deze tradities levend houden

Openingsbeeld: het Noorderlicht boven de Blue Lagoon, door Gardar Olafsson / Blue Lagoon