Beleef het Caribische Ritme in de Dominicaanse Republiek

Redactie Lonely Planet

De Dominicaanse Republiek is een klein landje van grote avonturen; in het noorden van het land, bij Puerto Plata, ligt een prachtig junglegebied met 27 Charcos (watervallen) op je te wachten: Damajagua. Maak je borst nat voor een stevige wandeling en prettige verkoeling langs een waterval.

Diep in de ongetemde jungle van Damajagua bereidt Augusto Bonila zich voor op het grote moment van de dag. Ver onder hem glinstert het zonlicht in het turquoise water. Nauwkeurig inspecteert hij zijn gasten en controleert hij elke helm. Zijn sandalen soppen op de richel van de steile rots. ‘Wees niet bang,’ adviseert Augusto, een centimeter dichter naar de schuimende rand van de waterval schuifelend. ‘Sluit je ogen en spring.’ En dan lanceert hij zichzelf als een menselijke kanonskogel de nevelige afgrond in.

Augusto Bonila zwemt bij de Saltos de la Damajagua | Foto: Matt Munro / Lonely Planet

Er klinkt een harde plons en een paar seconden later komt hij weer boven water. Breed glimlachend kijkt hij om zich heen. Boven hem tsjilpen palmtapuiten, de nationale vogel van de Dominicaanse Republiek, vrolijk maar onzichtbaar in de cacao- en mangobomen. De kleioevers zijn bedekt met allerlei grijsgroene kruipplanten. Hij heft zijn gezicht op naar de lucht en gebaart de groep nerveuze avonturiers die acht meter hoger staat om hem te volgen. ‘Viva hoy y orar por la mañana,’ roept hij: leef vandaag, bid voor morgen. Al snel wagen ook zij de sprong, hun armen wild in het rond wapperend.

Van Puerto Plata tot Cabarete ziet de kust van de Dominicaanse Republiek zwart van de zongebruinde kiteboarders en surfers, maar het water in de jungle is eigenlijk nog veel leuker. Van alle gidsen die avonturiers mee het achterland van de Saltos de la Damajagua in nemen heeft Augusto misschien wel de meeste ervaring. De laatste 24 jaar bracht hij door in de natuurlijke waterbronnen van Damajagua en hij kent het netwerk aan watervallen als geen ander. Er zijn er nog tientallen meer om van af te springen, vertelt hij. Sommige vormen gordijnen van melkwitte linten en ruisende bruidssluiers, andere waaieren uit tot gigantische nevelwolken. Er zijn zo ontelbaar veel zijrivieren, dat de lokale bevolking steeds weer nieuwe badplaatsen vindt.

Terug in Cabarete komen de kiteboarders, surfers en watervalspringers weer samen op het droge, om uit te rusten van de avonturen van de dag. Iedereen gaat op weg naar zijn favoriete tent om verhalen uit te wisselen. De bars lopen vol en de stranden leeg en hemel verkleurt langzaam van helblauw naar zachtroze. Een klein bootritje verder naar het oosten, bij de monding van de rivier de Yasica, is het wat rustieker. Hier vind je Wilson’s Bar, een vrolijke hut aan het strand, gebouwd van allerlei items (palmbladeren, omgevallen bomen, een kapotte surfplank) die achter zijn gebleven na een tropische storm.

Wilson Zapate in zijn element achter de bar om cocktails te maken | Foto: Matt Munro / Lonely Planet

Achter de bar van bamboe staat eigenaar Wilson Zapete kokosnoten te snijden. Met swingende reggaetón en salsa op de achtergrond schept hij het vruchtvlees eruit en vult de ananas met gecrusht ijs en rum. In de keuken wordt een barbecue opgewarmd en blauwe zwemkrabben die rechtstreeks uit de lagune opgevist zijn verdwijnen in een zwarte pan. Even later verschijnen ze weer op een bord, in een wirwar van rode scharen met garnalen en versgegrilde vis. De lagune is volgens Wilson de enige markt die hij nodig heeft.

De avond is al gevallen wanneer de gasten hun laatste happen achter de kiezen hebben. De schelpen die aan het palmbladerdak van de bar hangen, klingelen in de wind. Het lijkt een voorbode van de nadere storm en misschien zelfs een spontane opknapbeurt voor Wilsons hut. ‘Ik ben hier inmiddels alweer 10 jaar,’ zegt hij. ‘Ik heb zo veel veranderingen meegemaakt, maar alleen maar ten goede.’ Hij brengt een toost uit op het goede leven en verdwijnt dan weer in
de keuken.

Meer lezen over de Dominicaanse Republiek? In het extra dikke zomernummer van Lonely Planet Traveller nemen we je mee! Je bestelt 'm hier.

Openingsbeeld: czekma13 / iStock