Bang voor haaien? Wacht maar tot je ze ontmoet

Redactie Lonely Planet

Na het zien van Jaws of simpelweg te hebben gelezen over het ongeluk van Freek Vonk zullen haaien waarschijnlijk niet meer bovenaan je lijstje met lievelingsdieren staan. Maar onderzoek wijst uit dat mensen na een ontmoeting met haaien plots heel anders over de dieren gaan denken. Dus wil je die angst overwinnen? Ga hem dan vooral aan.

Onderzoekers uit Australië hebben ontdekt dat mensen die gaan cage-diven met witte haaien eerder geneigd zijn om het behoud van de haaien te ondersteunen. Die uitkomst was vrij onverwacht, gezien het feit dat 36 mensen tussen 1997 en 2017 om het leven zijn gekomen door ontmoetingen met haaien in Australische wateren. Haaienangst houdt veel mensen uit de oceaan en verhindert pogingen tot het behoud van de haaien.

Maar nu blijkt dat mensen die zich vrijwillig laten opsluiten in een kooi omsingeld door haaien, en de kans kregen de dieren recht in hun ogen aan te staren, nadien zeggen een emotionele band te hebben ervaren met de roofdieren die hun begrip en bewustzijn voor haaien heeft vergroot. Het onderzoek Turning wildlife experiences into conservation action: Can white shark cage-dive tourisme influence conservation behaviour? werd onder 136 mensen gehouden door onderzoekers van Flinders- en Southern Cross University.

Oog in oog drijven met een haai vergroot je begrip voor de beesten. | Foto: Izanbar / iStock

Projectleider Kirin Apps geeft aan dat veel mensen verbaasd zijn over hun ervaring. “Ze komen met het idee dat ze een enge situatie tegemoet gaan maar zodra ze uit het water komen gebruiken ze woorden als prachtig, vredig en majestic, woorden die ze normaal gesproken niet associëren met haaien. Er was veel respect voor de beesten nadat men ze in het wild had gezien. Dat men na een ontmoeting positiever gaat denken over haaien is gunstig voor het behoud.”

Haaientoerisme levert Australië 17,8 miljoen dollar op en vergroot het bewustzijn van de wereldwijde bedreiging voor haaien. En dat is belangrijk want haaien spelen een grote rol in het maritieme ecosysteem. Dat mensen anders over de beesten gaan denken is cruciaal voor het behoud van de haaienpopulatie en dus voor het maritieme ecosysteem.

Cage-diving kan niet alleen in Australië. Een hoop andere landen waaronder Zuid-Afrika en Mexico bieden deze spannende tripjes.

Liever een wat vredelievendere onderwaterwereld ervaren? Lees dan dit artikel.

Openingsbeeld: Howard Chen / iStock