Avontuur in april: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet

Bergliefhebbers kunnen hun geluk niet op in de maand april. Op de hoogste pieken kan nog worden geskied en dichterbij zeeniveau begint de omgeving in april alweer prachtig te bloeien. Je bent vaak de ergste kou voorbij en de grootste hitte voor- zelfs moessonregens ben je in april op sommige plekken te slim af. We zetten de avontuurlijkste bestemmingen voor de maand april op een rij.

Haute Route, de Alpen: het beste moment voor een klassieke tocht

De 120 kilometer lange Haute Route verbindt Chamonix/Mont Blanc met Zermatt/de Matterhorn via een van de mooiste regio’s van de Alpen. De route loopt door twee verschillende landen, net onder de hoogste pieken van deze gebergten langs en over bergpassen. Hij doorkruist meren en roetsjt van gletsjers af. Kortom, het is de crème de la crème van de skireisjes- hoofdzakelijk voor degenen met ervaring.

Lange dagen op grote hoogten (het hoogste punt is Pigne d’Arolla, 3790 meter) maken het een uitdaging. De Haute Route ski-tourseizoen loopt van medio maart tot eind april. Mits de gletsjers veilig bedekt zijn met witte poedersneeuw, het weer over het algemeen mild is, de berghutten open en verwarmd zijn en klaar om een warme maaltijd te kunnen klaarmaken. Ben je geen skiër? Kom in de zomer terug en trek dan te voet langs de route.

 • Reisplan: Langs de Haute Route skiën duurt zes dagen. Neem ook tijd voor een bezoekje aan het levendige Chamonix en Zermatt.
 • Goed om te weten: je hebt zowel euro’s (Frankrijk) als Zwitserse Franken (Zwitserland) nodig.
 • Andere maanden: maart en april hebben de beste sneeuwomstandigheden; juni-september is de route goed te bewandelen; november-februari & mei kun je hier niet skiën of wandelen.
Bloeiende rododendronbomen in de Himalaya | Foto: kiwisoul / iStock

Nepal: bloemen, festivals en wandelavonturen

Wees er snel bij! Je kunt nog net naar Nepal voordat de zomermoesson het landschap door te veel hitte en nattigheid onbegaanbaar maakt. Maart en april zijn een uitstekende tijd om de Himalaya te ontdekken: de rododendronbomen staan dan vol in bloei, wat het landschap adembenemend rood, roze en paars kleurt. En hoe hoger je komt, hoe witter het uitzicht wordt.

De lange, warme dagen zijn ideaal voor een trektocht. Vooral in de Everestregio heerst een zekere spanning: fanatieke bergbeklimmers beginnen zich hier langzaam te verzamelen (de meeste pogingen naar de top worden medio mei gemaakt). Waag een tocht naar het Everest Base Camp om oog in oog te staan met de klimtoppers. De Kathmandu-vallei is ook erg levendig – Bisket Jatra (Nepalees Nieuwjaar) wordt halverwege april gevierd. De festiviteiten zijn het uitbundigst in Bhaktapur, waar prachtig versierde wagens door de straten worden getrokken, en zelfs wedstrijdjes touwtrekken worden gehouden.

 • Reisplan: vlieg naar Kathmandu. Ontdek de tempels en dorpjes in de Kathmandu-vallei, waar ook mooie kortere wandelroutes zijn. Lukla, de doorgang tot de Everestregio, bereik je met een vlucht van 35 minuten vanaf Kathmandu: de Base Camp trektocht duurt 14 dagen.
 • Goed om te weten: ga je de bergen in? Neem dan een reisverzekering die ook hogergelegen gebieden dekt.
 • Andere maanden: in oktober en november is het helder en plezierig; december-februari zijn koud; maart en april ontluiken de bloemen en wordt het warmer; mei-september zijn heet en nat.
Meertje voor de Drakensbergen | Foto: 2630ben / iStock

KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika: machtige bergen, aangrijpende geschiedenis en gigantische zoogdieren

Voor een uitstekende Zuid-Afrikaanse alles-in-éénvakantie zit je in KwaZoeloe-Natal op de juiste plek. De provincie heeft gouden kusten langs de Indische Oceaan, maar ook de hoogste bergen van het land en briljante wildlifeparken (waaronder de beste plekken in Afrika om neushoorns te spotten). Ook de geschiedenis heeft de regio in zijn greep- met name de bloedige gevechten van de Zoeloe-Oorlog uit 1879. Wil je de slagvelden bij Isandlwana en Rorke’s Drift bezoeken, dan kun je dat het beste doen met een gids.

Ontdek dit alles in de zuidelijke herfst, wanneer het nog lekker warm is (rond de 24 graden) en er weinig regen valt. De weersomstandigheden in de speervormige Drakensbergen zijn over het algemeen stabiel, wat de locatie ideaal maakt voor wandeltochten op alle ervaringsniveaus. Hoogtepunten zijn de natuurlijke amfitheaters, meren en watervallen, imposante spitsen en muurschilderingen van de San.

 • Reisplan: ga vanuit de kustplaats Durban landinwaarts richting de Drakensbergen (Lesotho is een eenvoudige omweg, voor die extra stempel in je paspoort). Reis door naar de slagvelden voor een rondleiding en eindig met een safari in het reservaat Hluhluwe-Imfolozi.
 • Goed om te weten: bestel in Durban de lokale specialiteit bunny chow, een uitgehold brood gevuld met curry.
 • Andere maanden: van september-november & maart-mei zijn er stabiele weersomstandigheden; december-februari zijn heet met onweersbuien; van juni-augustus is het koud en valt er sneeuw.
Wandelaars op de Appalachian Trail | Foto: jcarillet / iStock

De Appalachen: ontwijk de drukte op deze epische Amerikaanse hike

Je hebt minstens zes maanden, veel kracht en een hoop uithoudingsvermogen nodig om de 3525 kilometer lange Appalachian Trail helemaal te kunnen bewandelen. Maar stél je toch eens voor dat je dat daadwerkelijk zou doen! Een van ’s werelds langste gemarkeerde voetpaden afleggen, dwars door 14 staten met indrukwekkende uitzichten, terwijl je je eigen uitrusting bij je draagt, wildkampeert en vecht tegen blaren en beren: een unieke lifechanging uitdaging. De meeste noordwaarts trekkende hikers beginnen bij Georgia’s Springer Mountain, tussen maart en medio april. Zo zijn ze er zeker van dat ze de trail kunnen afronden (bij Mt. Katahdin in Maine) voordat de winter neerdaalt over het land. Toch is het beter om eind april-begin mei van start te gaan, om zo het risico op late sneeuwval in het zuiden te verminderen, evenals de opstoppingen van alle andere hikers die op hetzelfde moment aan de route beginnen.

 • Reisplan: begin rustig om ongelukken of blessures te voorkomen (rond de 12 kilometer per dag) en bouw dit langzaam op. Let op: slechts een op de vier hikers die de hele trail in een keer willen doen, is succesvol. Heb je niet veel tijd, loop ‘m dan in stukjes. Bijvoorbeeld 161 kilometer door Shenandoah National Park (Virginia). Of een 3 kilometer lange hike naar Anthony’s Nose in New York, met uitzicht op de skyline van New York City.
 • Goed om te weten: begin niet op 1 april, de populairste datum om te starten: doordeweeks is het over het algemeen minder druk dan in het weekend. Voor sommige stukken heb je een permit nodig, die je vooraf moet aanvragen.
 • Andere maanden: tussen maart-mei is het beste moment om te starten als je de hele trail wil lopen; juni-oktober zijn warm en sneeuwvrij (voor korte stukjes); november-februari zijn overwegend koud.

Openingsbeeld: cdbrphotography / iStock