Dit land is opnieuw verkozen tot beste land voor avontuurlijk toerisme

Redactie Lonely Planet

Ben jij fervent avonturier en is adrenaline wat je zoekt op reis? Overweeg dan een tripje naar Chili, dat voor het derde jaar op rij verkozen is als beste land voor avontuurlijk toerisme. De award werd uitgereikt tijdens de World Travel Awards die onlangs plaatsvonden in Lissabon.

Sinds 1993 worden de awards jaarlijks uitgereikt om de beste bestemmingen voor alle soorten toerisme te onderscheiden. Chili wordt als de perfecte plek voor adrenaline junkies beschouwd, dankzij de kustlijn van meer dan 4000 kilometer, het aangename klimaat en de schone en bizar gekleurde wateren. Het is een paradijsje voor iedereen die gek is op surfen, duiken, kajakken en kiten.

In de Atacama woestijn kun je bijzonder goed sterrenkijken. | Foto: Tjalex / iStock

Daarbij vind je er meer dan 2000 gletsjers waarvan de meeste ook nog onbegaan zijn. Sommige van die gletsjers zijn op vier á vijf uur hiken van hoofdstad Santiago. In de stad Iquique, die tussen de Atacama woestijn en de Stille Oceaan te vinden is, kun je perfect paragliden en ben je dan toch nabij die woestijn, vergeet dan niet een sterrentour te doen. Omdat de woestijn de droogste in de hele wereld is, er valt minder dan 5 millimeter neerslag per jaar (in Nederland is dat zo’n 800 tot 1000 milliliter), is de kans op een heldere hemel en dus perfect uitzicht op de Melkweg hier bijzonder groot.

Vanuit San Pedro de Atacama kun je een trektocht naar de Laguna Lejía maken. Dit is een wandeling met een klim van meer dan 4000 meter en onderweg kom je langs vulkanen, heuvels en het indrukwekkende Laguna Miscanti. In de winter valt er voldoende sneeuw in het Andes gebergte wat de weg vrijmaakt voor skiërs, snowboarders, en alle andere manieren om sneeuw te trotseren.

De Chileense rivieren lenen zich perfect voor een dagje wildwaterraften. | Foto: Sl_Photography / iStock

De vele rivieren in centraal- en zuidelijk Chili lenen zich perfect voor een dagje wildwaterraften. De dramatische afdalingen, krachtige stromingen en abrupte vertakkingen die uitkomen in de Stille Oceaan staan garant voor een aardige dosis adrenaline.

Kortom, het land biedt voor ieder wat wils. Overtuigd dat Chili jouw volgende bestemming moet zijn? Reistips in het avontuurrijke land vind je hier. Benieuwd naar de volledige uitslagenlijst van de World Travel Awards? Dan vind je die hier.

Openingsbeeld: Noblige / iStock