Avonturen op het randje van Schotland

Redactie Lonely Planet

De Shetlandeilanden, een archipel tussen Groot-Brittannië en Noorwegen, hebben alle sterke punten van Schotland, maar dan zonder de drukte. Zo’n 170 kilometer ten noorden van het vasteland tref je een oord waar de shetlandpony’s vrij rondlopen, waar de mensen in gezellige wollen kledij gestoken zijn en de tradities van de Vikingen nog springlevend zijn. Voor de outdoor-sportfanaten onder ons is het één grote speelplaats.

Een onstuimige reis

Daar waar de Atlantische Oceaan de Noordzee ontmoet ligt het noordelijkste puntje van Schotland. Ga ook maar iets hoger, en je bevindt je in Scandinavië. De Shetlandeilanden bestaan uit zo'n 100 eilanden, waarvan er 15 bewoond zijn. Ontdek Mainland, het vogelrijke Fetlar of het afgelegen Out Skerries. Neem de ferryboot naar Yell, het op één na grootste eiland, of ga naar het noordelijkste puntje van Groot-Brittannië's meest noordelijke eiland: Unst. Op de Shetlandeilanden komen is al een avontuur op zich. Als eerbetoon aan de maritieme geschiedenis van de eilanden neem je de passagiersboot vanuit Aberdeen, een 12 uur durende, nachtelijke reis over de vaak ruige en stormachtige Noordzee. Geluksvogels kunnen overdag dolfijnen spotten en ‘s nachts kun je je vergapen aan de sterrenhemel in al zijn glorie.

In de voetsporen van de Vikingen

De eilanden lagen midden in het zeerijk van de Vikingen, dus het is niet verwonderlijk dat velen van hen hier zo’n 1200 jaar geleden aan wal kwamen en huizen en boerderijen bouwden. Op het eiland Unst kun je meer over de Vikingen leren. Bekijk een replica van een langschip en de langhuizen in Hamar, Underhoull en Belmont. Op Unst bevindt zich ook de grootste staande steen van de Shetlandeilanden, de Bordastubble Standing Stone. Ieder jaar in januari wordt de Vikingcultuur gevierd met het Up Helly Aa-festival. In het schijnsel van fakkels loopt een spectaculaire processie van locals in Viking-kostuum met een galei door de straten, waarna het schip in de brand wordt gestoken.

Muzikaal Lerwick

Lerwick, de hoofdstad van de Shetlandeilanden, is een levendige uitvalsbasis om Mainland vanuit te verkennen. Het eigenzinnige kleine plaatsje direct aan de oostkust van het eiland heeft een flink aantal pubs, waar wekelijks muziekavonden worden gehouden. De lokale vioolspelers komen hier om hun talent te tonen en bezoekers die ook spelen worden vaak aangemoedigd om mee te doen. Op de muziekkalender van de stad staan het Shetland Folk Festival, het Shetland Accordeon & Fiddle Festival en het toepasselijk genaamde Fiddle Frenzy. Doe die dansschoenen maar aan!

De bekendste dieren van de Shetlandeilanden zijn natuurlijk de pony's | Foto: akrp / iStock

Dratsies, selkies en pony’s

Voor vogelspotters zijn de Shetlandeilanden een waar paradijs. In de zomer zitten de heidevelden vol met broedende vogels, van roodkeelduikers tot gouden plevieren. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een smelleken tegen, die tot de kleinste roofvogels van Groot-Brittannië hoort. Ga naar het kleine en afgelegen eiland Out Skerries om tijdens de vogeltrekmaanden zeldzame vogels te spotten. Het nestelen van de vogels op de steile rotswanden biedt een nóg spectaculairdere aanblik. Een goede plek om dit te aanschouwen is Sumburgh Head, waar veel stormvogels, zwarte zeekoeten en ook typisch Schotse papegaaiduikers zitten.

Ook op gebied van zoogdieren doen de Shetlandeilanden het niet slecht: je kunt er vaak dratsies (oftewel otters) in het ondiepe water zien spelen, walvissen trekken tijdens hun migratie door de wateren en selkies (zeehonden) liggen tijdens laagtij op de rotsen te zonnen. Maar de meest bekende dieren zijn natuurlijk de beroemde shetlandpony’s, waarvan de grootste populatie op Unst leeft. Deze kleine, taaie pony’s werden ooit gebruikt voor het omploegen van aarde en in de mijnen, waar ze vanwege hun kracht erg gewild waren. Tegenwoordig kom je deze pluizige minipaardjes overal tegen als je op de eilanden rondreist, vaak grazend in de buurt van de weg. Ze zijn ondeugend en nieuwsgierig, dus verstop je snacks!

Laat je hart sneller kloppen

Wie op zoek is naar avontuur komt ook aan zijn trekken. De zee tussen de Shetlandeilanden is perfect voor zeilen en kajakken. Als je tegen het koude water bestand bent, zijn er zelfs een aantal goede surfspots. De beste vind je in de buurt van Sumburgh Head (als je vrienden wordt met de lokale surfers ontdek je misschien wel nog spannendere barrels). De eilanden zijn ook een uitdagende bestemming voor klimmers. De zwarte, torenhoge kliffen bij Eshaness vormen de meest spectaculaire klim, met het water van de Noord-Atlantische Oceaan onder je als extra motivatie om niet te vallen.

De patronen verschillen per eiland | Foto: Finn Beales / Lonely Planet

Door de wol geverfd

De Shetlandeilanden hebben een overvloed aan schapen en dus wol, wat betekent dat breiwerk van topkwaliteit hoog op de lijst van souvenirs staat. De delicate patronen verschillen per eiland, de kleuren lopen van helder en uitbundig tot meer subtiele aardetinten. Jaarlijks wordt er eind september de Shetland Wool Week gehouden om de prachtige breikunsten in de spotlight te zetten.

Openingsbeeld: Lucentius / iStock