Avonturen in Perak: outdoor spanning en sensatie in het hart van Maleisië

Redactie Lonely Planet

De kliffen, grotten en oude bossen van Perak zijn meer dan een lust voor het oog; deze majestueuze landschappen eisen volledige overgave. Ga zwemmen, wandelen en raften- werk jezelf lekker in het zweet. Voor avonturen in deze Maleisische staat zijn tijd en goede wandelschoenen het enige wat je nodig hebt.

Perak, gevormd als een halve maan, strekt zich uit over de noordwestelijke hoek van het schiereiland Maleisië. Kalkstenen kliffen zijn de kenmerkendste bezienswaardigheden van de staat, maar Perak heeft daarnaast ook een heleboel mangrovebossen, jungles en stranden – er is zoveel verscheidenheid dat opwinding (en uitputting) gegarandeerd is. Hier zijn vier avonturen die je hartslag versnellen…

Verdwijn van de radar in Royal Belum State Park

Het enige geluid is een ritmisch ruisen, wanneer onze boot over Lake Temnggor glijdt. We gaan diep het Royal Belum State Park in (royalbelum.my): 117,500 hectare wildernis die nog onbegaanbaarder wordt door zijn waterstanden. Dit stukje jungle in Noord-Perak, precies tegen de grens van Maleisië en Thailand, overstroomde in 1972 toen de Temenggor Dam werd gebouwd. In dit afgelegen natuurpark maak je ongeveer evenveel kans om een telefoonsignaal te ontvangen als een zeldzame Maleise beer te zien (vrij weinig dus).

De boot bonkt luidruchtig tegen de houten loopplank bij Belum Eco Resort (belumecoresort.com.my), het eiland dat ons thuis is voor de komende paar nachten. Terwijl de medewerkers van het resort zich bezighouden met het vastleggen van de boot, trekken onze medereizigers hun T-shirts uit en duiken het meer in. Al dobberend in het water worden we omgeven door een waar junglekoor, bestaande uit het gefluit van blauwrugpapegaaien en tjirpende krekels.

Bij het ochtendgloren verzamelen we: wandelschoenen aan en goed beschermd tegen de muggen. Bootvervoer en een wandelgids zijn essentieel in deze dichte, moerassige wildernis. Ours leidt ons door het 130 miljoen jaar oude regenwoud, een van de grootste ter wereld. Het is de thuisbasis van de tapir, van zeldzame tijgers en de Rafflesia, een van de grootste bloemsoorten op de planeet. Langs glibberige paden zien we kleine orchideeën ineengedoken tussen de boomwortels zitten, terwijl sprinkhanen langs onze hoofden zoemen als speelgoedhelikopters. Neushoornvogels maken een duikvlucht tussen de takken, waarbij hun oranje snavels makkelijk te herkennen zijn in het donker.

Make it happen: Royal Belum is 170 kilometer rijden vanaf het noorden van Ipoh, de belangrijkste stad van Perak (of 150 kilometer ten oosten van Penang). Dagelijkse bussen vanuit Ipoh bereiken de stad Gerik, vanwaar je een taxi naar het park kunt nemen. Een verblijf in het Belum Eco Resort is inclusief een boottransfer vanaf de steiger van Pulau Banting, 42 kilometer ten oosten van Gerik.

Panorama van het Royal Belum State Park | Foto: capturedbym / iStock

Maak een jeepsafari naar het Kinta Nature Park

‘Geen enkele andere plaats in de wereld kan beweren dat ze 10 soorten neushoornvogels op één locatie heeft,’ verklaart Jek Yap met trots. Voor Jek, een fanatieke lokale vogelaar, is het wild van Perak als nergens anders. En in tegenstelling tot het afgelegen Royal Belum liggen enkele reservaten dichtbij de steden van Perak- zo ook het Kinta Nature Park.

Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Ipoh, de hoofdstad van de staat, ligt dit voormalige tinmijngebied, een wirwar van laaghangende bomen en volle visvijvers. Het park is de thuisbasis van ongeveer 130 vogelsoorten en de grootste ontmoetingsplaats voor reigers en zilverreigers in de regio.

‘Vogels komen meestal tevoorschijn tijdens de schemering en in de vroege ochtend,’ vertelt Jek. Ondanks Jeks advies is de vroege ochtend allang voorbij wanneer we per 4WD door het park heen tuffen. Maar we hebben niks gemist: ook gedurende de rest van de dag zijn hier dieren in overvloed en veel daarvan heeft nauwelijks last van het geluid van de automotor.

Grijze reigers landen op het hek en mollige, kleine reigers strijken ogenschijnlijk gewichtloos op fijne boomtakken neer. Grote varanen zitten hun tijd te verdoen op de paden. Je kunt proberen een blauwstaartbijeneter te fotograferen, maar de flits van jade veren is sneller dan de sluitertijd van een camera. Leg daarom de camera eens weg en bewonder het bloeiende, kleurrijke reservaat zonder afleiding.

Make it happen: boek dhr. Raja, de goed geïnformeerde gids uit Ipoh, voor een 4WD-excursie in het Kinta Nature Park voor RM400 per persoon (minimaal twee personen; ongeveer €85). Het is ook mogelijk om delen van het park op de fiets te verkennen.

Ervaar de grotten en stroomversnellingen van Gopeng

Het plafond van Gua Tempurung strekt zich ver uit. Steeds dieper de grot in, één van de grootste in Maleisië, kaatst het geluid van elke voetstap tegen de muur. Lange, kalkstenen spijlen reiken omhoog vanaf de glibberende grond en stalactieten druipen van boven naar beneden. Verderop langs het slecht verlichte pad zijn met moeite de andere wandelaars te ontwaren. Ze lijken microscopisch klein, overschaduwd door grote plooien van kalksteen.

Wandelaars met knipperende hoofdlampen zijn niet de enigen die zich in de 4,5 kilometer lange grot hebben gewaagd. In de jaren 1950 was Gua Tempurung een communistische schuilplaats, terwijl het kort daarna diende als een gevangenis in handen van de Japanners. Maar dit zijn slechts speldenprikjes op de geologische tijdlijn: de grot is naar schatting namelijk 400 miljoen jaar oud. 

Als je deze vochtige grot te voet verkent, heb je genoeg tijd om de omvang van Gua Tempurung tot je door te laten dringen: op zijn hoogste punt is het wel 72 meter hoog. Je kunt er ook meer claustrofobische uitdagingen aangaan, zoals je door het koude water op borsthoogte tussen de ruimtes van de grotten waden.

Maar ook boven de grot zijn er genoeg aquatische avonturen te beleven. De dreunende rivier de Kampar heeft de stad Gopeng, 7 kilometer bij de grot vandaan, omgetoverd tot een klein watersportcentrum. Net ten oosten van Gopeng’s stoffige, koloniale gebouwen leidt Nomad Adventure Earth Camp (nomadadventure.com) excursies langs 22 stroomversnellingen. Na een klamme wandeltocht door de grot is er geen betere en verkwikkende manier om af te koelen.

Make it happen: begeleide uitstapjes naar Gua Tempurung variëren van 40 minuten tot vier uur lang; boek ver van te voren als je de grot wil verkennen. Verblijf in of vlakbij Gopeng voor gemakkelijke toegang tot de rivier. Bij Nomad Adventure Earth Camp kan raften of abseilen van een waterval worden geregeld.

Grotten bij Ipoh | Foto: Eucagallery / iStock

Klim naar de heilige grotten van Ipoh

Grotonderzoekers waren niet de eersten die genoten van de rust in de grotten van Perak. In de late 19de en vroege 20ste eeuw zochten monniken al hun toevlucht in Perak, waar ze bovenop kalkstenen rotsen mediteerden en in de grotten leefden. Vanuit dit Spartaanse bestaan groeide een aantal grotten uit tot grote tempelcomplexen.

Een opmerkelijk trio is makkelijk te bereiken vanuit Ipoh. Gua Kok Look Tong, met siertuinen en Boeddhabeelden in de centrale grot, is de rustigste, terwijl Sam Poh Tong veel wordt bezocht vanwege zijn gelukbrengende schildpadvijver. Maar de interessantste zwerftocht is die naar Perak Tong, een grottempel versierd met fresco’s, 6 kilometer ten noorden van Ipoh.

Dit grotcomplex kun je bereiken met steile, stenen trappen en via paden als ogenschijnlijk eindeloze spiralen. Het hoogste punt kijkt uit over een wirwar van groene natuur en stedelijke uitbreiding. In de verte staan de uniforme huizen van Ipoh netjes op een rij, omlijst door omliggende bomen. Torenflats vechten met het silhouet van de rotsen van Perak om de aandacht, terwijl beboste heuvels in de verte verdwijnen.

De tocht naar boven is enorm uitputtend, maar op de één of andere manier zorgt het uitzicht ervoor dat je direct alweer zin krijgt in een volgend avontuur.

Make it happen: op aanvraag zullen bussen tussen Ipoh en Kuala Kangsar stoppen nabij Gunung Lang, op 3 kilometer lopen van Perak Tong. Nog beter is het huren van een auto in Ipoh (er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving van de tempel).

Lees ook: Theedrinken in de Cameron Highlands. 

Openingsbeeld: neoellis / iStock