Avonturen in Arabië: ga voor de adrenalinekick in Ras al-Khaimah

Redactie Lonely Planet

Het relatief onbekende emiraat Ras al-Khaimah (afgekort “RAK”) is een verleidelijke strook woestijn die wordt omgeven door het nevelige Hadjargebergte. Omringd door de rustige Perzische Golf en gelegen onder de rook van Dubai lijkt deze plek in eerste instantie wat weg te hebben van zijn beroemde buur-emiraat, met dezelfde soort giga-resorts en kunstmatige koraalvormige eilanden langs de 60 kilometer lange kustlijn. Maar schijn bedriegt: RAK is niet Dubai en probeert dat ook absoluut niet te zijn.

Inwoners van Dubai komen naar RAK om een weekend te kunnen vluchten uit de grote stad. In dit meest noordelijke emiraat vind je een aantal van de meest uiteenlopende landschappen in de Verenigde Arabische Emiraten, van weelderige dadelpalm-oases tot zijdezachte duinen en ruige woestijnbergen. Het soepele water van de Perzische Golf leent zich perfect voor avontuur als je klaar bent om van je strandbedje af te komen. Of je nu een rit over het woestijnzand wilt maken in een luxe SUV of van een onlangs geopende zipline af wilt glijden: RAK biedt het allemaal.

Beklim de natuurlijke wolkenkrabber | Foto: chestertonjp / iStock

Beklim Jabal Jais met de auto of via ferrata

Met bijna 2000 meter hoogte is Jabal Jais RAK's versie van een wolkenkrabber. Deze ruwe piek is de hoogste in de VAE en de thuisbasis van een van de spannendste rijwegen in het Midden-Oosten. Vers gestort asfalt kronkelt door talloze steile, kameelkleurige kloven en langs geërodeerde klifranden waar je soms sneeuw en regelmatig kuddes geiten ziet.

Om Jabal Jais in de echte Emiraat-stijl te ervaren huur je een Lamborghini, Ferrari of Land Rover en zweef je door de haarspeldbochten van deze veelal verlaten bergen. De weg houdt plotseling halt, op 5 kilometer afstand van de top, maar het gerucht gaat dat deze weg binnenkort zal worden afgerond. Maar tot die tijd heb je meer dan twintig kilometer aan haarspeldbochten met uitzicht op de vallei en RAK-stad om je te vermaken.

Er zijn hoogdravende plannen om een hotel, een kabelbaan, een platform voor paragliders, een golfbaan en zelfs een kunstmatige skipiste op Jabal Jais te bouwen, maar de enige attractie tot nu toe is een via ferrata (een bergbeklimroute waarbij elke paar meter een stalen kabel aan de rots is bevestigd) en een zipline, die eind 2016 geopend zijn. Avonturiers kunnen een van de drie moeilijkheidsgraden kiezen: de makkelijke Ledge Walk, met een lange horizontale sectie rond de berg, die overloopt naar de eerste van drie ziplines; een technischer route, de Middle Path, die verticaal loopt ondersteund door stalen treden en vervolgens eindigt bij de ziplines; en de uitdagende Julphar Scare, waarbij je de berg tackelt door middel van ladders. Alle routes eindigen met een afdaling van een 300 meter lange zipline, de langste in de VAE.

Kamperen in de woestijn | Foto: viseri / iStock

Ontdek authentiek Arabië bij het Bedouin Oasis Desert Camp

Ondergebracht in een klein dal en beschut door een aantal van de hoogste zandduinen in RAK ligt het Bedouin Oasis Desert Camp. Dit kamp is de perfecte manier om de traditionele Arabische cultuur te proeven. Een cirkel van tenten (van echt geitenhaar!) omgeeft een centrale ruimte bedekt met Arabische tapijten en lage tafels met kussens op de grond. Vanuit hier aanschouw je de verschillende artiesten, zoals een vuurspuwer en een buikdanser, en geniet je van gegrild vlees en mezze onder de sterren. In een van de tenten brengt een vrouw zorgvuldig henna-ontwerpen aan op handen en enkels, terwijl een tent verderop de nacht oplicht van de vele borrelende shisha’s.

Wat staat er nog meer op het menu? Enkele mogelijkheden zijn het verkennen van de omliggende woestijn vanaf een kameel en zandsurfen op de dichtstbijzijnde duin. Een ervaring die echt niet mag ontbreken is in een Land Rover over de zandduinen sjezen, als ware het een achtbaan. De oranje pieken en valleien reiken verder dan het uitzicht doet vermoeden en zelfs zonder navigatie weten de bestuurders precies waar ze naartoe gaan - al hobbelend, horizontaal naar beneden glijdend en vervolgens naar de top van de volgende gouden heuvel racend. Een zonsondergang over de stille woestijn, verlicht met roze en paarse pastelkleuren, maakt deze ervaring compleet.

Hoewel Bedouin Oasis soms eerder cliché dan authentiek lijkt (met name door de bizarre opnames die er worden afgespeeld, van een gastheer met een wel erg Engels accent), is dit woestijnkamp de beste manier om deze magische omgeving zo volledig mogelijk te ervaren.

Spot de Arabische oryx | Foto: ihab / iStock

Zet je voeten in het zand bij het Al Wadi Equestrian Adventure Center

Op het terrein van het zwoele en geïsoleerde woestijnresort van Ritz-Carlton ligt het Al Wadi Equestrian Adventure Center. Dit avonturencentrum beschikt over een natuurreservaat van 5 vierkante kilometer, ideaal om te verkennen vanaf de rug van een Arabisch paard of kameel. Spot de grazende gazellen, Arabische oryx en woestijnvossen. Plan je rit voor de winter of het voorjaar, wanneer de bloemen in de vallei vol in bloei staan. Als je uit de zon wilt blijven kun je een nachtelijke trektocht boeken onder het maanlicht. Als je geen moeite hebt met een beetje viezigheid, dan laten de trainers graag zien hoe de paarden en de stallen verzorgd worden.

Belangrijk om te weten

Een bezoek aan RAK zal waarschijnlijk niet verder reiken dan je resort, tenzij je er zelf voor kiest om op avontuur te gaan. Geadviseerd wordt je conservatiever te kleden als je buiten Dubai of Abu Dhabi verblijft, maar shorts en bikini's lijken binnen de resorts van RAK wel geaccepteerd te worden. De enige dresscode die je waarschijnlijk tegenkomt is een verbod op badkleding in de ontbijtbar van je resort. Als je door RAK-stad wilt wandelen is het een goed idee om je schouders en knieën te bedekken, als een teken van respect.

Alcohol is net zo aanwezig als zand in de woestijn: de meeste resorts hebben op zijn minst één bar, maar sommige hotels met een lokale focus hebben er helemaal geen. Behalve in de restaurants langs de waterkant zul je in de hoofdstad niet veel plaatsen aantreffen om te drinken. Veel locals beginnen hun weekenden in de bars en clubs van de resorts.

Openingsbeeld: typhoonski / iStock