Avonturen op het Canarische Eiland El Hierro

Redactie Lonely Planet

Met zijn vredige charme, ongerepte natuur en ontspannen sfeer lijkt het eiland El Hierro in niks op de Canarische stereotypes.

Het op een na kleinste bewoonde eiland van de archipel en meest westelijk gelegen eiland is in 2014 tot UNESCO Geopark verklaard – 60% van het eiland is beschermd. Daarnaast proberen ze al hun energie uit enkel hernieuwbare bronnen te halen. Gooi er een paar indrukwekkende vulkaanlandschappen, geweldige duikmogelijkheden en uitstekende wandelroutes bij op en je begrijpt meteen waarom deze Spaanse uithoek op je bucketlist thuishoort.

Een duurzaam eiland

Van de grotendeels biologische agricultuur tot het aanmoedigen van elektrische auto’s en verantwoordelijk toerisme; op El Hierro heeft men een bij uitstek duurzame mindset. In 2014 kwam het eiland met plannen om het eerste in de wereld te worden dat alle energie uit hernieuwbare bronnen haalt. In 2019 kwam 54% van de energie op het eiland van wind en water. Bezoekers kunnen leren over de groene ambities van het eiland tijdens een rondleiding bij de innovatieve hydro-elektrische centrale Gorona del Viento, net buiten de piepkleine hoofdstad Valverde.

Een elhierroreuzenhagedis wordt op El Hierro met uitsterven bedreigd | Foto: Sergio Hanquet / iStock

Lokale natuurbeschermers werken intussen hard om de bedreigde elhierroreuzenhagedis terug te brengen. Er werd gedacht dat hij in de jaren 40 was uitgestorven tot een kleine kolonie van deze 60 centimeter lange dieren werd herontdekt in de jaren 70. Je kunt de hagedissen zien bij Ecomuseo de Guinea & Lagartario in El Golfo, waar ze zich voortplanten en vervolgens worden vrijgelaten in het wild.

Vulkanische landschappen en historisch erfgoed

Het grootse, vrijwel onbewoonde vulkanische landschap van El Hierro zijn indrukwekkend in hun schoonheid en variatie. Flesgroene dennenbomen bedekken de zuidelijke hellingen; lentebloemen kleuren het centrale plateau; het westelijke puntje van het eiland is bezaaid met opmerkelijke, door de wind gevormde jeneverbesbomen, en scherpe rotsen domineren de kustlijn.

De El Golfo-depressie op El Hierro | Foto: RobertSchneider / iStock

Maar het spectaculairste landschap is de amfitheaterachtige El Golfo-depressie, die is ontstaan tijdens een aardbeving 50.000 jaar geleden. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Mirador de la Peña, in 1989 ontworpen door César Manrique, een architect uit Lanzarote.

Overal op El Hierro zijn aanwijzingen te vinden van de lange geschiedenis van het eiland, die zo’n 1,2 miljoen jaar teruggaat – El Hierro is daarmee het jongste Canarische Eiland. Ga op zoek naar de afgelegen 18de-eeuwse kapel voor de patroonheilige van het eiland, naar de Orchilla-vuurtoren op het zuidwestelijke puntje van Spanje (voorheen Meridiano Cero), of naar de intrigerende petrogliefen die bij El Julan in de lavastromen zijn getest door de Bimbaches (de oorspronkelijke bewoners van El Hierro).

Outdooravonturen

Het warme, rustige zeereservaat Mar de las Calmas, ten zuiden van El Hierro, vind je misschien wel de beste duiklocatie van Europa (beste maand: oktober). Je vertrekt vanuit het zonnige vissersdorp La Restinga, waar duikorganisatoren als Green Shark, El Hierro Taxi Driver en Arrecifal dagtochten, nachtduiken en lessen bieden. Je spot er roggen, dolfijnen, schildpadden, walvishaaien en een regenboog aan vis en koraal.

Charco Azul op El Hierro bij zonsondergang | Foto: Roberto Steinert / iStock

Je kunt op het eiland ook geweldig wandelen, met routes door sprookjesachtige laurierbossen (probeer de verhoogde Camino de la Llaní), langs de kartelige kustlijn (de prachtige route van Las Puntas naar Maceta eindigt bij een natuurlijke poel) en over steile rotsen waar je nekhaar van overeind gaat staan (de Camino de Jinama is een uitdaging). Of bewandel de 27 kilometer van de pelgrimsroute Camino de la Virgen.

Elders kun je nog kajakken, suppen, snorkelen, fietsen en zelfs paragliden, of neem een duik in de sprankelende blauwe zeepoelen: La Maceta, Charco de los Sargos en Charco Azul in El Golfo, of Cala de Tacorón bij La Restinga.  Strandliefhebbers gaan naar het blonde zand van Playa de las Arenas Blancas of naar het rode Playa del Verodal – beiden ver weggestopt in het westen van El Hierro.

Openingsbeeld: RobertSchneider / iStock