Amazing Amazone: rivier en regenwoud van Brazilië

Redactie Lonely Planet

In Brazilië vind je 60 procent van het grootste regenwoud ter wereld: het Amazoneregenwoud. Een gigantisch groen gebied in Zuid-Amerika, waar de gelijknamige rivier met zijn eindeloze vertakkingen doorheen kronkelt. Deze uitgestrekte jungle en kilometers water zijn voor avontuurlijke reizigers een ideale uitdaging.

Wat

Een reis door het grootste regenwoud van de wereld kan op vele manieren. Ga je voor een meerdaagse survivaltocht of slaap je liever op een comfortabel, vast punt en maak je dagtochten? Er zijn tal van verschillende reisorganisaties in het Amazonegebied die veel verschillende activiteiten en accommodaties aanbieden. Deze accommodaties zijn vaak zogenaamde lodges, die variëren van luxe tweepersoonskamers tot eenvoudige hutjes. Kamperen in het regenwoud kan ook. Hiervoor zijn er vaste kampeerplekken. Wie het avontuur écht wil opzoeken pakt zijn tent in en gaat met een gids op pad voor een meerdaagse tocht.

Vaar met een boot over de Amazone | Foto: DouglasOlivares / iStock

Ook op de rivier is genoeg te doen, je kunt bijvoorbeeld een boottocht maken, kanoën, of vissen. Slapen op de Amazone, aan boord van een vissersboot, is ook mogelijk.

Hoewel het regenwoud een favoriet onderwerp voor de Discovery Channel, zullen de meeste avonturiers niet snel in aanraking komen met jaguars of andere exotische diersoorten. In dit gebied leeft een gigantische verscheidenheid aan fauna, maar het gebied is groot, dichtbegroeid en de dieren trekken zich vaak terug.

Manaus is een goeie startlocatie, maar ook een leuke stad | Foto: felipefrazao / iStock

Waar

Een goed beginpunt voor je reis door het regenwoud is Manaus. Het is de grootste stad in het gebied en er zijn veel organisaties gevestigd waarmee je je tocht zou kunnen maken. De stad is eenvoudig  te bereiken met het vliegtuig, maar wie meer tijd heeft kan ook per boot, over de Amazone. Zo’n boottocht naar de stad duurt al snel enkele dagen, maar is een prachtige reis. Vanuit hier ligt per boot het hele Amazonegebied voor je open. Een alternatieve bootroute vertrekt vanuit het kleinere stadje Alter do Chão, over Tapajós, een zuidwaartse vertakking van de Amazone.

Wanneer

Bij een bezoek aan het Amazonegebied is timing erg belangrijk. Het kan er namelijk extreem nat of extreem droog zijn - allebei niet optimaal. De beste maanden voor een bezoek zijn mei en juni. De Amazone staat dan ook op haar hoogst en vaak zijn de oevers overstroomd. Je kan dan tussen de boomstammen varen, over het overstroomde bosgebied.

Ten zuiden van het Amazoneregenwoud vind je de draslanden van Pantanal, waar je veel wilde dieren kunt spotten.

De Braziliaanse Amazone staat op nummer 10 van de Best in Travel top 10 Regio's. Bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: DanielAzocar / iStock