7 tips voor een succesvolle hike

Redactie Lonely Planet

Hiken is een geweldige manier om de natuur in te gaan. En avonturen te voet kunnen zo groot en afgelegen of rustig en dichtbij huis zijn als je wilt. Met deze tips maak je van elke soort hike een succes..

1. Begin niet te snel

Maak het jezelf eerst makkelijk door te wandelen in de buurt van waar je woont. Begin met een warmloopronde van twee uur of minder. Als je een uitdaging wilt, ga dan voor een wandeling met enige hoogte. Bouw je wandelconditie op en zorg ervoor dat je een goede uitrusting hebt voordat je besluit om een meerdaagse hike te maken.

2. Vermijd alleen hiken

Het hebben van gezelschap tijdens het lopen kan het nog leuker maken. Het kan ook veiliger zijn. Als je bijvoorbeeld je enkel verzwikt, is er iemand die je kan helpen. Of je nu alleen gaat of met een partner, laat altijd een vriend of familielid weten waar je heen gaat en wanneer je verwacht terug te keren. Als je terug bent in de bewoonde wereld, laat het ze dan weten.

3. Neem niet te veel spullen mee

Voor dagwandeling heb je basisbenodigdheden nodig; water, eten, een kleine EHBO-doos, een mes en een extra laag kleding. Een te zware rugzak zal de wandeling zwaar en minder leuk maken. Plan voor elk uur een halve liter water en meer als je veel zweet of als het erg warm is.

4. Koop goede wandelschoenen en -sokken

Als je voeten niet zeer gaan doen, is de kans veel groter dat je een geweldige tijd zult hebben. Draag hoogwaardige merinosokken of synthetische wandelsokken, geen katoen. Koop wandelschoenen in de winkel die goed bij je voeten passen. Maak een paar wandelingen dicht bij huis om ze in te lopen voordat je op pad gaat voor een grote reis.

5. Investeer in een goede basisuitrusting

Je sokken en schoenen zijn voor het hiken de belangrijkste investeringen. Maar denk ook aan een goede rugzak, die bij je lichaam past. Als je een dag op pad gaat kies dan een kleine rugzak met een waterreservoir of een bidonvakje. Als je echt de wilde natuur in gaat voor meer dan een paar uur, koop dan een waterfilter of waterzuiveringstabletten en leer deze te gebruiken voordat je op pad gaat. Voeg een lichtgewicht slaapzak, slaapmat en tent toe aan je lijst als je gaat kamperen en eventueel een campingfornuis.

6. Test je uitrusting voor je vertrekt 

Wacht niet tot het kampeermoment om je tent op te zetten of fornuis uit te testen. Probeer alles thuis al uit om er zeker van te zijn dat het werkt en je alle onderdelen hebt die nodig zijn. Alles wat je niet nodig blijkt te hebben kun je thuis laten.

7. Laat geen sporen achter

Neem altijd al je afval mee. Controleer de lokale regelgeving om te zien of je ook menselijk afval moet opvangen. Kampeer niet in de buurt van beken, meren of rivieren. Snoei om welke reden dan ook geen bomen of vegetatie. Vuistregel: wat je ook van plan bent te doen, stel je voor wat de impact op de plek zou zijn als 1000 andere mensen hetzelfde zouden doen.

Openingsbeeld: Everste / iStock