650 kilometer lang hiken door Jordanië: de Jordan Trail

Redactie Lonely Planet

Er is geen betere manier om een land te leren kennen dan er langzaam doorheen te lopen en de tijd te nemen om van de met pijn en moeite bereikte uitzichten te genieten. Pelgrims vonden eeuwen geleden al uit dat hoe langer je door een land liep, hoe hechter je band met het land werd. Het is pas sinds de laatste jaren dat de trend van meerdaagse en langere hikes echt door lijkt te dringen. Van de Appalachian Trail in het oosten van de VS tot de Te Araroa Trail in Nieuw-Zeeland; hedendaagse hikers gaan voor groots, lang en ver. Na Amerika en Nieuw-Zeeland is het Midden-Oosten nu ook aan de beurt. Trek je wandelschoenen maar aan want vandaag staat Jordanië op het programma.

Veel reizigers gaan voor Jordanië vanwege de rijke historie en buitenaardse landschappen. Van de verborgen ruïnes van Petra tot de zandduinen en rotsformaties van Wadi Rum; de gigantische geschiedenis van het land schemert overal in door. Met hiken wordt het land niet rechtstreeks geassocieerd. De Jordan Trail, een 650 kilometer lange route die het hele land in de lengte doorkruist, moet daar een definitief einde maken.

Het uitzicht vanuit Umm Qais | Foto: Benedek / iStock

De Jordan trail loopt helemaal van het noorden tot het zuiden van Jordanië en laat de verbazende diversiteit van het land in al zijn toonaarden zien. De route begint in Umm Qais van waar je uitzicht hebt op Israël, de Palestijnse gebieden, de Golanhoogten en op een heldere dag zelfs op het verre Libanon. De grond hier is zacht en vruchtbaar en boerendorpjes versieren de heuvels er omheen. De verharde weg laat je voor wat het is en je volgt de oude paden richting het bebosde Ajloun gebied, waar een imposant kasteel op de top van de berg, ooit gebouwd om de regio tegen kruisvaarders te verdedigen, het landschap nog altijd domineert.

Olijfgaarden leiden de weg door gemengde islamitische en christelijke dorpjes. Achter elke heuvel schuilt een nieuwe verassing; van kronkelige bergwateren tegengehouden door de Koning Talal Dam tot Fuheis, waar een glas Carakale bier uit de enige microbrouwerij van het land op je staat te wachten. 

De Wadi Mujib kloof is, met bijna een kilometer diepte, de diepste kloof in Jordanië | Foto: Bargotiphotography / iStock

Naarmate je verder zuidwaarts loopt wordt het landschap droger en grimmiger. De paden nemen je mee langs de Dode Zee en op en neer door een reeks kloven die het land doorsnijden alsof de aarde er plotseling is gestopt. Wadi Mujib is, op bijna een kilometer diepte, de grootste kloof van allemaal. Door alle kloven lopen beekjes, ideaal om in de pootjebaden na een lange dag lopen. De trail volgt stukjes van oude Romeinse wegen en de King’s Highway, waar vele kooplieden en pelgrims je duizenden jaren geleden voorgingen. 

Elke trail heeft zijn kroonjuweel, bij de Jordan Trail kom je deze op tweederde van de route tegen. Vanuit het Dana Biosphere Reservaat, een van de meest adembenemende natuurreservaten van het land, loop je in vier dagen over verweerde paadjes richting de ultieme iconische bezienswaardigheid van het land; de historische stad Petra. Dit stuk van de trail wordt ook wel de Inca Trail van het Midden-Oosten genoemd, het is een hike van wereldklasse.

De restanten van de oude stad Petra zijn een toeristentrekpleister pur sang | Foto: Cinoby / iStock

Als je vertrekt vanuit het Dana Biosphere Reservaat is het uitzicht vanaf de zandstenenkliffen boven het reservaat indrukwekkend. Het pad daalt langzaam het dal van Wadi Dana in. Hier is de kans op het spotten van bijzondere vogels of zelfs een enkele springbok aanwezig. Het gebied is in handen van de Bedoeïenenfamilies; woestijnnomaden die hier hun schaapskuddes houden. Van hieruit vervolg je je weg door de rotsachtige woestijn met haar nauwe kloven richting Al Beidha, de plek waar de Nabateanruïnes van Little Petra te vinden zijn. 

Bij Petra zul je tussen de massa’s toeristen terechtkomen en de echte betovering van de Jordan Trail is dan ook juist de ontsnapping aan die drukte. Het moet onderweg juist zo stil zijn dat het enige wat je hoort je voetstappen zijn, en de voortgang die ze boeken. Hoe het subtiele geluid van de golven in de rode zee langzaam steeds dichterbij komt. Tot je het eindpunt van deze betoverende route bereikt; de Golg van Aqaba, waar je je schoenen na 36 dagen lopen eindelijk uittrekt om een frisse duik te nemen.

Kan jij niet wachten om deze spectaculaire trail te bewandelen? Bekijk de Jordan Trail website dan hier.

Voel je meer voor een iets minder actieve vakantie? Dat kan in Jordanië ook prima! Lees hier meer. 

Openingsbeeld: Cinoby / iStock