4 reistips voor de avontuurlijke reiziger

Redactie Lonely Planet

Voor de avontuurlijke reiziger is een tochtje langs de plaatselijke trekpleisters niet genoeg. Met onze tips geef je je reis wat adrenaline!

Doorkruis de Outback

Rondrijden door Australië in een busje is niet zomaar een vakantie; deze epische onderneming is voor Australiërs een ritueel. Er is iets aan de uitgestrektheid van het continent dat reizigers hun koelboxen doet inladen en de wijde wereld in doet trekken in klassieke Volkswagenbusjes. Of je nou vanaf Sydney noordwaarts rijdt richting de kust van Queensland, westwaarts vanuit Adelaide, of een rondje maakt langs de kust van het hele continent (15.000 kilometer, mocht je het je afvragen) - een aantal dingen staat vast: je zult ternauwernood ontsnappen aan een botsing met een suïcidale wallaby, een benzinecrisis hebben in de middle of nowhere en langs de weg een overdaad aan kitscherige objecten spotten. Van glasvezeldino's tot gigantische gitaren: de snelwegcultuur down-under blijft verbazen. Je zult de tijd van je leven hebben.

Make it happen

 • Go Kombi verhuurt moderne en opgeknapte campers in Rockingham in West-Australië (vanaf €108 per dag; gokombi.com). Hire a Kombie verhuurt klassieke voertuigen in Melbourne in Victoria (vanaf €96 per dag;
  hireakombi.com).
 • Onder meer Singapore Airlines en Thai Airways vliegen van Amsterdam naar Melbourne (vanaf €1.100; skyscanner.nl). Vanuit Brussel vlieg je met bijvoorbeeld Lufthansa of Thai Airways (vanaf €885; thaiairways.com). Voor elke grote Australische roadtrip is een goede planning nodig: zorg in ieder geval voor reservebanden en veel water. 

Duiken met haaien in Zuid-Afrika

Vereiste conditie: basis. Duikervaring: geen. Stalen zenuwen: 100% essentieel. Er is niks moeilijk aan kooiduiken met witte haaien. Je bent niet ver van de kust en de enige benodigde vaardigheid is onder water dobberen met een snorkel. Maar - en dit is een grote maar - je hebt wel een ruggengraat nodig om je op centimeters afstand te bevinden van een levensgevaarlijk en bloeddorstig roofdier. Dankzij de film Jaws hebben witte haaien een slechte reputatie; het is bijna onmogelijk om deze beesten stilletjes op je af te zien glijden zonder er de angstaanjagende muziek van John Williams bij te denken. Ze leven in vele zeeën en oceanen, maar in de wateren bij Zuid-Afrika, en dan vooral bij het vissersdorpje Gansbaai, vind je een van de grootste concentraties ter wereld. Een strookje oceaan is hier Shark Alley genoemd: een 60.000 koppige kolonie Kaapse pelsrobben vormt er een permanent buffet. Het duurt maar 20 minuten om van de haven naar de haaien te gaan, maar het spannendste gedeelte is het afdalen in een grote stalen kooi (die vastzit aan de boot zodat hij niet kan zinken of wegdrijven) en langzaam in het domein van de haaien zakken.

Make it happen

 • Marine Dynamics Shark Tours biedt kooiduiken aan in Gansbaai, twee uur
  rijden vanaf Kaapstad (vanaf €102;
  sharkwatchsa.com).
 • Vanuit Amsterdam vlieg je naar Kaapstad met British Airways, South African Airways of Kenya Airways (vanaf €600; skyscanner.nl). Vanaf Brussel vliegt Ethiopian Airlines via twee tussenstops naar Kaapstad (vanaf €505; ethiopianairlines.com).
De Trollstigen wringt zich in onmogelijke bochten | Foto: Sergei_Aleshin / iStock

Maak een epische autorit in Noorwegen

Je hoeft niet af te reizen naar verre continenten om op een van de spannendste wegen ter wereld te rijden. Trollstigen in Noorwegen is een adembenemend stuk asfalt van acht kilometer, met een helling van 8% en 11 haarspeldbochten. Het heet niet voor niks de Trollenweg: de bergweg bezit een soort mythische schoonheid, net als de Trollstigen-vallei waar de weg doorheen slingert. De reis is zo spectaculair dat het de weg naar Asgard zou kunnen zijn, de legendarische woonplaats van de Noorse goden. Trollstigen is alleen van mei of juni tot oktober of november toegankelijk voor auto's, afhankelijk van de sneeuwval in de bergen - en misschien de grillen van de goden.

Make it happen

 • Trollstigen is ongeveer zes uur rijden vanuit de hoofdstad Oslo en vier uur vanuit Trondheim. Voor ideeën voor meer activiteiten in de regio, zie visitnorway.nl. Vergeet niet de route vanaf het uitkijkpunt te bekijken.
 • Vlieg met SAS via Oslo of met KLM rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Trondheim (vanaf €155; skyscanner.nl). Vanaf Brussel bereik je Trondheim via Amsterdam met KLM (vanaf €170; klm.nl). Op het vliegveld is autohuur mogelijk (vanaf €95 per dag; hertz.com), maar het is natuurlijk een nog groter avontuur om met de eigen auto te komen (20 uur rijden vanaf Amsterdam; 22 uur vanaf Brussel).
Vanaf de Chinese Muur heb je prachtige vergezichten | Foto: real444 / iStock

Wandel over de Chinese Muur

Hier knerpt de geschiedenis letterlijk onder je voeten. Aan de zuidkant ligt het beschermde land van China, aan de noordkant de plunderende hordes. Tenminste, dat is hoe de Chinezen het zich voorstelden toen dit ongelofelijke bouwwerk werd aangelegd, twee millennia geleden. De Chinese Muur was ooit ruim 21.000 kilometer lang, dus de hele muur aflopen is misschien een beetje te veel van het goede. Op veel plaatsten is de muur ook aardig verbrokkeld, dus het kan moeilijk zijn om te er achter te komen hoe hij precies loopt. Gelukkig zijn er veel organisaties die rondleidingen over de intacte stukken verzorgen, bijvoorbeeld over het geweldige deel tussen Jinshanling en Simatai.

Make it happen

 • Exodus heeft een tiendaagse “Walking the Great Wall”-tour, waarbij je onder andere het gedeelte tussen Jinshanling en Simatai aandoet (vanaf €1.905 p.p.; exodustravels.eu/nl). De tour begint en eindigt in Peking.
 • Vlieg vanuit Amsterdam via een tussenstop naar Peking met Ukraine International of Aeroflot (vanaf €355; skyscanner.nl). Vanuit Brussel vlieg je met Hainan rechtstreeks (vanaf €435; hainanairlines.com). 

Lees voor meer avontuur ook Van noord naar zuid: fietsen door Vietnam

Openingsbeeld: Totajla / iStock