4 duizelingwekkende dieptes om je hoogtevrees voor te overwinnen

Redactie Lonely Planet

Laat je op reis niet belemmeren door hoogtevrees. Kies de juiste uitdaging en begin klein om te genieten van spannende uitzichten in Zwitserland, Tanzania, Dubai en de Grand Canyon.

Als op de rand van een afgrond staan en neerkijken op de leegte je de rillingen geeft of het angstzweet doet uitbreken, dan ben je niet alleen. Die messcherpe rand en de gapende leegte beneden geeft ons dan wel een adrenalinestoot, maar geen fijne. De knikkende knieën, de duizeligheid, de hartkloppingen, de knoop in je maag, de zweterige handen: je kunt er echt last van hebben en het gaat niet weg totdat je heelhuids weer beneden staat.

Maar die “hoogtekick” waar anderen zo fan van zijn kun je ook krijgen zonder lijf en leden te riskeren. Misschien beklim je dan nooit de Everest, maar met een touw en een stevige karabijnhaak of een ervaren gids kun je wellicht flirten met bergbeklimmen op een via ferrata of langs een waterval naar beneden abseilen. Als dat wat te eng klinkt, zijn er andere uitdagingen die je tot grote hoogtes kunnen stuwen: van boomkroonpaden en hangbruggen over ravijnen tot uitkijkpunten op wolkenkrabbers, kabeltreinen in de Alpen, grote glazen liften en hoogtewandelingen die lekker ver van de rand blijven. Ballonvaarten zijn nog een manier om het uitzicht in je op te nemen zonder in angstzweet uit te breken. Daag jezelf uit door op het juiste niveau te beginnen, bouw je zelfvertrouwen langzaam op en binnen de kortste keren kijk je naar beneden en nooit meer achterom.

Heteluchtballon, Serengeti, Tanzania

Een piloot stuurt de heteluchtballon steeds hoger en de hoogte is nauwelijks merkbaar doordat het landschap je aandacht trekt (foto). Tel daar wat wilde dieren op de Serengeti bij op en je bent zo geabsorbeerd door het uitzicht onder je dat je de angst compleet vergeet. Stap in bij zonsopgang om zebra’s, olifanten, giraffes, leeuwen en cheeta’s te bekijken. Er wordt het hele jaar gevlogen, maar het is het spectaculairst tijdens de migratie van de gnoes. De precieze timing van deze jaarlijkse trek hangt af van de regen. Het is een erg onvoorspelbaar en spontaan natuurverschijnsel; het kalverseizoen op de Serengeti is tussen januari en mid-maart en de migratie richting de westelijke Serengeti begint in mei of juni.

Het is niet goedkoop, maar dan zweef je wel boven de Serengeti (vanaf €394; balloonsafaris.com).

De Skywalk steekt als een balkon boven de diepte van de Grand Canyon uit | Foto: PiotrSurowiec / iStock

Skywalk, Grand Canyon, VS

Als je iets hebt om je aan vast te houden, kunnen een hangbrug boven de boomtoppen, een glazen wandelweg of een touwbrug leuke manieren zijn om hoogtevrees zonder gevaar te overwinnen. Om de enorme schaal van de West Rim van de Grand Canyon te bevatten, kun je er 1200 meter boven op glas wandelen op de Skywalk bij Eagle Point. En wees gerust, dit glazen pad in hoefijzervorm is berekend op het gewicht van 70 Boeing 747’s.

Koop een kaartje vanaf €57 via grandcanyonwest.com.

Via Ferrata, Mürren, Zwitserland

Voordat je bergbeklimmen helemaal afschrijft kun je een via ferrata (route met vaste touwen) overwegen, dan krijg je wel de kick en het sensationele uitzicht, maar niet de gevaren, dankzij een karabijnhaak die je vastklikt. Ga bijvoorbeeld naar de via ferrata in Mürren in de prachtige regio Jungfrau, in het midden van Zwitserland. Het pad van ruim twee kilometer is van juni tot en met oktober open. Het leidt je over kabels, ladders en een hangbrug naar een adembenemend uitzicht op de gletsjers van de noordzijde van de Eiger.

Klettersteig Mürren kan je avontuur regelen (€120 p.p. in een groep van vier tot acht mensen; klettersteig-muerren.ch).

Burj Khalifa, Dubai, VAE

Hoge gebouwen (met vaste grond onder je voeten) kunnen een relatief ontspannen manier zijn om de hoogte op te zoeken en je angst onder ogen te zien. In allerlei wereldsteden steken observatiepunten uit boven de skyline, die duizelingwekkend uitzicht bieden op de stad door glazen wanden of, in sommige gevallen, vloeren. Waarom dan niet beginnen met ’s werelds hoogste gebouw? De flinterdunne Burj Khalifa steekt 828 meter de lucht in.

Bestijg de Burj Khalifa zelfstandig naar verdieping 124 en 125. Reserveer online (vanaf €36; burjkhalifa.ae).

Deze lijst komt uit het winternummer van Lonely Planet magazine. Bestel hem hier!

Openingsbeeld: nicolamargaret / iStock