3x van de gebaande paden in Spanje

Redactie Lonely Planet

Er zijn maar weinig Europese landen die zo'n diverse natuur, cultuur en keuken hebben als Spanje. Hoewel steden als Barcelona, Madrid, Sevilla en Bilbao misschien de meeste bezoekers trekken, is het nog leuker om van de gebaande paden te wijken.

Of je nu aangetrokken bent tot de afgelegen, ruige kliffen en stranden, verstopte grotten, zand- en zoutvlaktes, lieflijke bergen of tijdloze dorpjes met historische architectuur. Dit zijn drie afgelegen, onontdekte stukjes van het land.

Valles de Hecho & Ansó

In het noordelijkste puntje van Aragón liggen paralel aan elkaar twee riviervalleien in de Pyreneeën. Valles de Hecho en Ansó worden omringd door de ruige pieken en grenzen aan dikke bossen. Je vindt er drie eeuwenoude stenen dorpjes, Hecho en Siresa in de Hechovallei en Ansó in de Ansóvallei. Hier zijn schattige pensions en hotels voor doorgewinterde wandelaars. Of je nu de toppen van de omliggende bergen wil beklimmen of gaat voor een rustigere wandeling langs de riviertjes, wandelaars van ieder niveau vinden hier heil.

De smaak: Aragón staat bekend om zijn hartige vleesgerechten, van gegrild hertenvlees tot typisch Aragonees pollo a la chilindrón (kippenstoof). Bestel ook zeker een lokaal gebrouwen Pirineosbiertje.

La Ruta de Cister

La Ruta de Cister is een circulaire wandelroute van zo'n 100 kilometer langs drie van Catalonië's meest spectaculaire kloosters: Santa Maria de Poblet, Santes Creus en Santa Maria de Vallbona. Je komt hier vanuit Lleida of Tarragona, en tijdens de hike van drie dagen leer je het Catalaanse platteland echt kennen: de vlaktes van L'Alt Camp en de gekartelde rotsrand El Cogulló als je het Santes Creusklooster benadert; de wijngaarden van La Conca rondom Vallbona; en de beboste heuvels bij Poblet. De wijnregio Priorat produceert een aantal van Spanje's lekkerste en meest bekende rode wijnen gemaakt van garnatxa- en cariñenadruiven.

De smaak: Traditionele Catalaanse gerechten bestaan uit gegrild vlees en artisjokken, calçots (gegrilde babyprei met Romescosaus) en crema Catalana, de regio's variant op crème brûlée. 

Cartagena

Deze stad wordt al millennia lang bewoond door zijn gunstige ligging aan een diepe natuurlijke haven. De ruïnes van Cartagena kun je makkelijk te voet ontdekken: begin bij het Romeinse amfitheater dat nog helemaal intact is en stamt uit de hoogtijdagen van de stad toen het een strategische haven van het Romeinse Rijk was. Wandel door langs de prachtige art-decogebouwen aan de Calle Mayor naar de oude Punische Muur. Van geen glimp op van het leven van een rijke Romeinse handelaar in de Casa de la Fortuna en beklim dan de Castillo de Concepción, een 13de-eeuws kasteel.

De smaak: Verlaat de stad niet zonder zijn signature gerecht de caldero te eten: een smaakvol gerecht van rijst en vis.

Openingsbeeld: aluxum / iStock