3x slapen in de jungle

Redactie Lonely Planet

In de duisternis, in de krochten van een bos dat wemelt van het leven, staan mensen niet bepaald boven aan de voedselketen. Dit is de wildste logeerpartij ooit.

Zelfs op klaarlichte dag kan de jungle aanvoelen als een ongrijpbare plaats. Maar de nacht doorbrengen in het hart van een bos kan onze diepste oerangsten doen ontwaken. Terwijl je omgeving donkerder wordt, zwelt het koor van cicades aan tot een oorverdovend gezoem. Een doffe klap op het dak van je hut kan een boomtak zijn, of is het toch een of ander nachtdier? Als je om middernacht iets hoort ritselen buiten de deur kun je in de habitat van grote katachtigen beter niet op zoek gaan naar de bron.

Je komt tot een nederige realisatie: menselijke regels gelden hier niet. In de jungles van Zuidoost-Azië, waar Maleise beren aan boomschors rukken en tapirs hun territorium markeren, zien mensen er nogal zwak uit. Naast de ruim 400 zoogdiersoorten in de Amazone zijn wij slecht een vlekje binnen krioelende, verweven ecosystemen.

Terwijl de nachturen voortschrijden in de jungle, kruipt de natuur steeds dichterbij: mieren marcheren zonder pauze langs het raamkozijn of een paar kraalogen buiten vangt het licht. Als een onweersbui zijn oorverdovende kracht loslaat, wordt het duidelijk dat je bent overgeleverd aan de genade van de natuur.

Langzaam maar zeker wen je aan de geluiden van het bos. Je ogen passen zich aan op het weinige licht en je zintuigen lijken scherper. In de kakofonie van zingende vogels, kwakende kikkers en wegstuivende hagedissen is het soms moeilijk de slaap te vatten, maar het gevoel van ontzag blijft nog lang na zonsopkomst.

Sepilok Jungle Resort, Maleisisch Borneo

Borneo, het grootste eiland in Azië, is bedekt met enkele van de oudste regenwouden ter wereld. Nevelpanters sluipen door de jungle, neushoornvogels zweven boven het bladerdak en bij zonsondergang stromen vleermuizen uit grotten. Sepilok Jungle Resort in het noordelijke Sabah heeft privéhutten en slaapzalen, zodat je in slaap valt met het geluid van wegschietende gekko’s.

Kamers kosten €23 (sepilokjungleresort.com). Ontmoet de verwanten van de mens op slechts vijf minuten wandelen van het resort; 80 verweesde mensapen slingeren vrij door het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre.

Een toekan in de jungle van het schiereiland Osa in Costa Rica | Foto: Karphariss / iStock

Lapa Rios, Costa Rica

Scharlakenrode ara’s, luiaards en grote miereneters zijn slechts een paar soorten van de indrukwekkende junglefauna van Costa Rica (in totaal vijf procent van de biodiversiteit van de planeet). Ecolodge Lapa Rios op het schiereiland Osa, dat van de regering de maximale “vijf blaadjes” binnen het keurmerk voor duurzaamheid heeft gekregen, heeft ruime bungalows in een laagland-regenwoudreservaat van
400 hectare.

Kamers vanaf €754 (laparios.com). De wegen van San José naar Lapa Rios worden onderhouden, maar als je liever niet zeven uur rijdt kan de lodge ook een vlucht regelen.

Zonsondergang boven Cradle Mountain in Tasmanië, Australië | Foto: shells1 / iStock

Cradle Mountain Wilderness Village, Australië

Reizigers met een voorkeur voor een koel klimaat kunnen het prachtige wilde regenwoud van Tasmanië ontdekken. Cradle Mountain Wilderness Village heeft privéhutten verstopt tussen met mos behangen bomen, waar je verstoppertje kunt spelen met pademelons (kleine, wallaby-achtige buideldieren). Als je ’s nachts iets hoort stommelen, dan is het waarschijnlijk een wombat.

De kamerprijs begint bij €170 (cradlevillage.com.au). Er zijn talloze wandelroutes rond het resort. Voor toegang tot Cradle Mountain National Park kun je bij het bezoekerscentrum een shuttlebus nemen naar Dove Lake.

Openingsbeeld: Chris Daniels / iStock