3x fietsen in Turkije

Redactie Lonely Planet

Een mild klimaat, prachtige natuur en bijzonder cultureel erfgoed: Turkije is met reden geliefd onder veel reizigers. Weg van de megaresorts en all-inclusive hotels vind je het authentieke land vol culturele en natuurlijke schatten. Dankzij deze drie afwisselende fietsroutes kun je deze schatten nu ook op twee wielen ontdekken!

1. Lycian Way

De Lycian Way staat bekend als een wandelroute die langs veel erfgoed loopt, van schitterende natuur tot oude steden. Je kunt de route nu naast te voet ook met de mountainbike afleggen, via de Lycian Way-Maden Beach-route. Het 18 kilometer lange fietspad door het Kemerdistrict van Antalya is speciaal gemaakt voor mountainbikers. Je eindigt bij Maden Bay, waar je fijn kunt wandelen, zwemmen, duiken of de grotten kunt verkennen.

2. Efezeroute

Efeze staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad uit de klassieke oudheid heeft nog veel belangrijke overblijfselen uit die tijd, zoals de tempel gewijd aan Artemis. Naast archeologische hoogtepunten is de regio ook sportief, met een negen kilometer lange mountainbikeroute die begint bij het Huis van de Maagd Maria en eindigt in de oude stad Efeze. Je begint op een hoogte van 414 meter en daalt binnen vijf kilometer af naar 350 meter met deze rit door de oudheid.

3. Cappadocië

Cappadocië is een van de mooiste en bijzonderste bestemmingen van Turkije. Het is daarnaast een uitstekende bestemming om te fietsen! Er zijn zeven speciaal voor mountainbikes aangelegde routes. Begin bij het kasteel van Üçhisar, bekend om de panoramische uitzichten over Cappadocië. De route vervolgt via de Güvercinlikvallei naar Göreme. Deze sprookjesachtige stad is met de vele kerken en rotswoningen één groot openluchtmuseum. Ook leidt deze route door de Meskendir-vallei en het dorp Çavuşin.

Beeld: VichoT/iStock