3 x hiken op Malta

Redactie Lonely Planet

Klein in formaat, maar enorm divers voor wandelaars: Malta heeft heuvelachtig terrein, paden langs de kust met uitzicht op de Middellandse Zee en wandelpaden die je door eeuwen aan historie brengen. Ontdek deze veelzijdige bestemming te voet met een van deze drie wandelingen.

Malta Coastal Walk

160 km – 13 dagen – gemiddeld

De Malta Coastal Walk is absoluut de hike der hikes van het eiland, want deze gaat het hele eiland rond. Er is geen vaste uitgestippelde route, de wandeling bestaat uit een verzameling van sporen en (historische) paden langs de kustlijn die een goed beeld geven van het de kleinste eilandnatie in de Middellandse Zee. Enkele hoogtepunten zijn het erfgoed van hoofdstad Valletta en de Drie Steden (beter bekend als Three Cities), maar ook de wandelpaden op de kliffen die hier en daar weer een beetje naar archeologische vindplaatsen en landbouwgronden in het binnenland leiden zijn spectaculair. Great Walks Malta helpt je op weg met een kaart, routebeschrijving en meer informatie. 

Marfa-schiereiland

14,5 km – 4-5 uur – gemiddeld

Deze wandeling gaat met de klok mee rond het Marfa-schiereiland in het noorden van Malta en begint en eindigt bij de baai van Għadira (ook bekend als de baai van Mellieħa). Begin bij het Għadira-natuurreservaat, een belangrijk wetlandsgebied voor trekvogels, voordat je bergopwaarts loopt naar de Rode Toren, onderdeel van een netwerk van uitkijktorens aan de kust die zijn opgericht door de Ridders van Sint-Jan. Volg de Marfa Ridge, hoog boven zandstranden en rotsachtige baaien, naar de Witte Toren nabij de noordoostelijke punt van Aħrax Point van het schiereiland. Via de noordelijke rand van de baai van Mellieħa loop je terug naar Għadira. Onderweg kom je langs de kapel van de Onbevlekte Ontvangenis waar je het blauw-witte standbeeld van de Madonna kunt bewonderen. 

Girgenti-vallei

7,7 km – 2-3 uur – makkelijk

Start je tocht in de schaduwrijke Buskett Gardens, opgericht door de Ridders van Sint Jan als een jachtgebied en het laatst overgebleven bosgebied van Malta, voordat je verder gaat langs "Clapham Junction”, een verzameling wielsporen gemaakt door prehistorische karren. Daarna volgen weidse uitzichten over de vallei, met Maltese landbouwlandschappen en het Girgenti-paleis, nu de officiële residentie van de Maltese premier. Deze landelijke wandeling eindigt in het dorpje Siggiewi. Drie kerken en verschillende goede pubs strijden hier om de aandacht van de lokale bevolking van Siggiewi, en er rijden regelmatig bussen terug naar Valletta.

Openingsbeeld: Felix Cesare / Getty Images